Το eirinika αναμεταδίδει μία σπάνια συνέντευξη του Μιλτιάδη Έβερτ στην Ειρήνη Νικολοπούλου – Χαλαρός με τον Αζάνκα και τα σκυλιά του (φωτό & βίντεο)

Δείτε τη συνέντευξη του Μιλτιάδη Έβερτ στην Ειρήνη Νικολοπούλου από το μακρινό 1992

Σε μια συγκινητική εκδήλωση στην Τεχνόπολη στο Γκάζι, ο Δήμος Αθηναίων τίμησε τον Μιλτιάδη Έβερτ, ανήμερα των 36ων γενεθλίων του “Αθήνα 9.84” του ραδιοφώνου της πόλης, που δημιούργησε ως δήμαρχος ο Μιλτιάδης Έβερτ, ανοίγοντας το δρόμο στην ελεύθερη ραδιοφωνία στη χώρα και έδωσε το όνομά του στο Αμφιθέατρο της Τεχνόπολης.

Με αφορμή την εκδήλωση για τον Μιλτιάδη Έβερτ το eirnika.gr φέρνει στη δημοσιότητα τη συνέντευξη που είχε δώσει στην Ειρήνη Νικολοπούλου στο εξοχικό του στο Πικέρμι παρέα με τα σκυλιά του και τον Αζάνκα.

Δείτε το απόσπασμα του Μιλτιάδη Έβερτ με τον Αζάνκα

Η συνέντευξη είχε προβληθεί στο MEGA το 1992 και σκηνοθέτης ήταν ο Τάσος Μπιρσίμ.

Παρακολουθείστε ολόκληρη τη συνέντευξη του Μιλτιάδη Έβερτ στην Ειρήνη Νικοπούλου

Ο Δήμος Αθηναίων τίμησε τον Μιλτιάδη Έβερτ δίνοντας το όνομά του στο Αμφιθέατρο της Τεχνόπολης

Στην ειδική τελετή, παρουσία των πρώην πρωθυπουργών Κώστα Καραμανλή και Αντώνη Σαμαρά, της οικογένειας Έβερτ και εκατοντάδων κόσμου, ανάμεσά τους πολλών εκπροσώπων από τον πολιτικό, δημοσιογραφικό και καλλιτεχνικό χώρο- ο Δήμαρχος Αθηναίων Κώστας Μπακογιάννης, καλωσόρισε τους παρευρισκόμενους στο Αμφιθέατρο της Τεχνόπολης που από σήμερα επισήμως ονομάζεται «Μιλτιάδης Έβερτ».

ΒΑΣΙΛΗΣ ΡΕΜΠΑΠΗΣ / EUROKINISSI

Κ. Μπακογιάννης: «Ο Έβερτ έθεσε τα θεμέλια του σύγχρονου Δήμου Αθηναίων»

Στην ομιλία του ο Δήμαρχος Αθηναίων, Κώστας Μπακογιάννης, εξέφρασε τη συγκίνησή του διότι, όπως είπε, ο Δήμος Αθηναίων ανταποδίδει στον Μιλτιάδη Έβερτ “λίγα από τα πολλά που μάς προσέφερε”. 

Απευθυνόμενος στους προσκεκλημένους στο νέο, υπερσύγχρονο αμφιθέατρο της Τεχνόπολης «Μ. Έβερτ», ο κ. Μπακογιάννης, τόνισε: «Όχι μόνο στεγάζεται εδώ, στο ιστορικό Αεριοφυλάκιο 1, ο πρώτος ελεύθερος ραδιοφωνικός σταθμός της πόλης, ο Αθήνα 9.84, αλλά και συμβολίζει –έστω σε μικρογραφία– την Αθήνα του Έβερτ: Την Αθήνα του δυναμισμού, της εξωστρέφειας, της αυτοπεποίθησης, την πολιτική του πολιτισμού, αλλά και του πολιτισμού της πολιτικής. […] Ο Έβερτ ανέτρεψε τα δεδομένα και με τον ριζοσπαστισμό του έθεσε τα θεμέλια του σύγχρονου Δήμου Αθηναίων. Του δήμου που όπως τον γνωρίζουμε σήμερα -δεν είναι υπερβολή να ειπωθεί- το οφείλουμε στον Έβερτ». 

Ο κ. Μπακογιάννης υπογράμμισε ότι το ενδιαφέρον του Μιλτιάδη Έβερτ για την Αθήνα υπήρξε διαχρονικό από όσες θέσεις υπηρέτησε το δημόσιο συμφέρον.

«Ως δήμαρχος ανέπτυξε νέες δράσεις σε θέματα αθλητισμού και νεολαίας, δημιουργώντας δεκάδες εγκαταστάσεις σε όλη την Αθήνα, ανέπτυξε δίκτυο πρωτοβάθμιας υγειονομικής περίθαλψης, διεκδίκησε μεγάλο αριθμό κοινοχρήστων χώρων, δημιούργησε νέους χώρους πολιτισμού, όπως το Γκάζι και το «Πιλοποιείο Πουλόπουλου», καθιέρωσε την Ελεύθερη Ραδιοφωνία και, το κυριότερο, προσάρμοσε τα οικονομικά μεγέθη και τις υπηρεσίες του δήμου της πρωτεύουσας στις ανάγκες του 21ου αιώνα».

Mιλώντας για τα πολιτικά χαρακτηριστικά, τις ιδέες και την παρακαταθήκη του Μ. Έβερτ ο Δήμαρχος Αθηναίων, σημείωσε:  «Σήμερα λοιπόν τιμούμε τον πρωτοπόρο που με το πείσμα και την επιμονή του άνοιγε πάντοτε νέους δρόμους. Όχι στα λόγια αλλά στη πράξη. Ως δήμαρχος Αθηναίων, αλλά και ως πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας, της μεγάλης, φιλελεύθερης, δημοκρατικής παράταξης, της οποίας ηγήθηκε με αξιοπρέπεια και γενναιότητα. Μαχητικός αλλά και συνθετικός. Πάντοτε πιστός στις ιδρυτικές παρακαταθήκες της ΝΔ, στο όραμα του ιδρυτή Κωνσταντίνου Καραμανλή και σταθερός υποστηρικτής της αναγκαιότητας της κοινωνικής αλληλεγγύης και δικαιοσύνης. Βαθύτατα ευρωπαϊστής, υπέρμαχος της εθνικής συμφιλίωσης, έδωσε με εντιμότητα και καθαρότητα τον μεγάλο αγώνα. Με αίσθηση καθήκοντος και ειλικρινή, άδολο πατριωτισμό». 

ΒΑΣΙΛΗΣ ΡΕΜΠΑΠΗΣ / EUROKINISSI

Θύμισε μάλιστα τι έγραφε ο ίδιος ο Μ. Έβερτ για το στίγμα της πολιτικής της Νέας Δημοκρατίας: «Δίπλα και μαζί με το αίτημα της ελευθερίας επιβάλλεται να ενισχύσουμε και την κοινωνική πλευρά της πολιτικής μας, που είναι ανεπίτρεπτο να παραμελείται χάριν οποιασδήποτε άλλης επιλογής. Ένας συνειδητός φιλελεύθερος πολίτης χαρακτηρίζεται από συνείδηση κοινωνικής αλληλεγγύης, διαθέτει έντονες κοινωνικές ευαισθησίες και έχει αναπτυγμένο το αίσθημα ευθύνης προς το κοινωνικό σύνολο». 

ΒΑΣΙΛΗΣ ΡΕΜΠΑΠΗΣ / EUROKINISSI

Στη εκδήλωση παραβρέθηκαν οι κόρες του Μιλτιάδη Έβερτ, Αλεξία και Ιλεάνα καθώς και δύο πρώην πρωθυπουργοί, ο Κώστας Καραμανλής και ο Αντώνης Σαμαράς.

ΒΑΣΙΛΗΣ ΡΕΜΠΑΠΗΣ / EUROKINISSI

Δείτε την ανάρτηση του Κώστα Μπακογιάννη για την εκδήλωση

Σήμερα ήταν μια μεγάλη μέρα για την ιστορία της πόλης μας. Η Τεχνόπολη πλημμύρισε με αισθήματα αγάπης και σεβασμού για τον Μιλτιάδη Έβερτ. Όλοι εμείς που βρεθήκαμε σήμερα εκεί, ανταποδώσαμε λίγα από τα πολλά που με γεναιοδωρία και πάθος, ο ίδιος προσέφερε στην Αθήνα, την πόλη που τίμησε και υπηρέτησε.

Από εδώ και στο εξής το υπερσύγχρονο αμφιθέατρο της Τεχνόπολης θα ονομάζεται «Μιλτιάδης Έβερτ», ως ένας ελάχιστος φόρος τιμής στον Έλληνα πολιτικό, με το πολυδιάστατο και πολυσήμαντο έργο. Στον Δήμαρχο που με το θάρρος του ανέτρεψε τα δεδομένα και με τον ριζοσπαστισμό του έθεσε τα θεμέλια του σύγχρονου Δήμου Αθηναίων.

Μιλτιάδη Έβερτ, η Αθήνα σε ευγνωμονεί.

Ένα μεγάλο ευχαριστώ στην οικογένεια, στους φίλους, στους συνεργάτες, στους συνοδοιπόρους στη ζωή και στην πολιτική και στους ομιλητές @nikoschatzinikolaou@e.stylianidis@stavrosxarchakos, Κουρής Λεωνίδας, Τζανετάκος Γιάννης, Αναγνωστάκης Μανώλης που έδωσαν σήμερα το παρών».

H πρωτότυπη έκθεση «Αθήνα 9.84: Η Γέννηση της Ελεύθερης Ραδιοφωνίας»

Στο πλαίσιο της συμπλήρωσης των 36 χρόνων, ακολούθησαν τα εγκαίνια της έκθεσης «Αθήνα 9.84: Η Γέννηση της Ελεύθερης Ραδιοφωνίας» την οποία επιμελήθηκαν ο Κωνσταντίνος Πίττας και η Μαργαρίτα Μυτιληναίου, με ανέκδοτο φωτογραφικό, αρχειακό και οπτικοακουστικό υλικό εκείνης της εποχής, όπως το πλούσιο φωτογραφικό αρχείο της γραμματέως του Μιλτιάδη Έβερτ, Αναστασίας Ντόλκα, το αρχείο εφημερίδων και άρθρων της Μπήλιως Τσουκαλά, ανέκδοτες ηχογραφήσεις του αρχείου του Αθήνα 9.84. Επίσης, αποσπάσματα αλλά και ολόκληρες τηλεοπτικές εκπομπές της ΕΡΤ Α.Ε. -αφιερωμένες στα πρώτα χρόνια λειτουργίας του σταθμού- θα προβάλλονται σε ειδικές οθόνες. Η έκθεση είναι ανοιχτή στο κοινό με ελεύθερη είσοδο στην αίθουσα “Μηχανοστάσιο” της Τεχνόπολης Δήμου Αθηναίων και θα διαρκέσει έως τις 6 Ιουνίου.

Ωράριο λειτουργίας: 12.00 – 20.00. Την Πέμπτη 1η και την Παρασκευή 2 Ιουνίου: 12.00 – 16.00.

ΒΑΣΙΛΗΣ ΡΕΜΠΑΠΗΣ / EUROKINISSI

Η Πρόεδρος του Ραδιοφωνικού Σταθμού “Αθήνα 9.84” Πόπη Δομάζου, σε δήλωσή της ανέφερε: «Τριάντα έξι χρόνια γεμάτα ενημέρωση, πολιτισμό, μουσική! Τριάντα έξι χρόνια ελεύθερης ραδιοφωνίας! Τριάντα έξι χρόνια από την ίδρυση του σταθμού της πόλης από τον αείμνηστο Μιλτιάδη Έβερτ! Μαζί με τον Δήμαρχο Αθηναίων Κώστα Μπακογιάννη, όλους τους πολίτες, δημοσιογράφους, ραδιοφωνικούς παραγωγούς, όλους τους εργαζόμενους θυμόμαστε όλες τις στιγμές του ραδιοφώνου, όλες τις σημαντικές προσωπικότητες που έχουν περάσει από το στούντιο και έχουν μιλήσει στο μικρόφωνο του Αθήνα 9.84 μέσα από την ξεχωριστή αυτή έκθεση με σπάνιο φωτογραφικό υλικό και αρχεία. Μια έκθεση “Ραδιοφωνικό Κόσμημα” για την Αθήνα μας!»

 

Ακολουθήστε το eirinika.gr στο Google News για ενδιαφέρουσες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο

Πατήστε εδώ για να διαβάσετε όλες τις αναρτήσεις του eirinika.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ