Μαρουσάκης: Μετά τον καύσωνα έρχονται βροχές & καταιγίδες- Ψυχρή αέρια μάζα θα κατέβει από τα βόρεια

Κακοκαιρία ανήμερα των εκλογών....

Ο Κλέαρχος Μαρουσάκης προειδοποιεί ότι μετά από το κύμα ζέστης, θα έρθει αλλαγή του καιρού στο τέλος της εβδομάδας, με αποτέλεσμα να σημειωθούν μπόρες και καταιγίδες στις εκλογές της 25ης Ιουνίου.

Οπως ανέφερε ο μετεωρολόγος του OPEN, οι επόμενες ημέρες θα χαρακτηρίζονται από άνοδο της θερμοκρασίας, καθώς μία αέρια μάζα από την κεντρική Μεσόγειο, θα επηρεάσει κατά κύριο λόγο την Ιταλία και ένα κομμάτι αυτής θα έρθει και στη χώρα μας, καθώς θα σημειωθούν θερμοκρασίες κοντά στους 35-37 βαθμούς.

Μέχρι και το Σάββατο (24/6) θα συνεχιστεί το ίδιο μοτίβο στον καιρό, καθώς θα διατηρηθούν οι υψηλές θερμοκρασίες, όμως το απόγευμα της ίδιας μέρας, θα ξεκινήσει σιγά-σιγά η μεταβολή του καιρού. Στα πιο βόρεια τμήματα θα συναντήσουμε μπόρες και τοπικές καταιγίδες, καθώς μία ψυχρή αέρια μάζα που θα σχηματιστεί στα Βαλκάνια, γνωστή και ως Ψυχρό Βαλκανικό Μέτωπο, θα κινηθεί γρήγορα προς τα νότια και νοτιοανατολικά τμήματα και θα επιδεινώσει τον καιρό σε συνδυασμό βέβαια και με τις ήδη υπάρχουσες πολύ θερμές αέριες μάζες.

Το πρωί της Κυριακής (25/6) στα βόρεια τμήματα της χώρας θα σημειωθούν βροχές και καταιγίδες, ενώ στην υπόλοιπη χώρα μέχρι και το μεσημέρι θα είναι ήπιες οι καιρικές συνθήκες. Ομως το απόγευμα της ίδιας μέρας θα παρατηρηθούν βροχές και καταιγίδες στο σύνολο της ηπειρωτικής χώρας, ακόμη και στο δυτικό και βόρειο Αιγαίο.

Ο μετεωρολόγος του OPEN ανέφερε σχετικά σε ανάρτηση του στο Facebook για την πρόγνωση του καιρού στις εκλογές της 25ης Ιουνίου:

«ΖΕΣΤΗ ΠΡΙΝ ΤΙΣ ΚΑΤΑΙΓΙΔΕΣ

Με την άνοδο της θερμοκρασίας να συμπίπτει και με την ημερολογιακή έναρξη του Καλοκαιριού, αναμένεται να κυλήσουν τόσο η σημερινή όσο και οι επόμενες ημέρες, όπου εκεί γύρω στην Παρασκευή και το Σάββατο αναμένεται και η κορύφωση του πρώτου μέτριου προς ισχυρού θερμού κύματος με τα θερμόμετρα να καταγράφουν θερμοκρασίες κοντά στους 35° με 37° βαθμούς Κελσίου.

Στον πρώτο μας χάρτη παρουσιάζουμε την εικόνα των αερίων μαζών πάνω από την Γηραιά Ήπειρο όπου με τα κόκκινα βέλη αποτυπώνεται η μεταφορά θερμών αερίων μαζών από τις ακτές της βόρειας Αφρικής και τη κεντρική Μεσόγειο οι οποίες όμως συναντούν την αντίσταση πιο δροσερών αερίων μαζών όπως αποτυπώνονται με τα μπλε βέλη που μας έρχονται από τα βορειοανατολικά Βαλκάνια και τη Μαύρη θάλασσα με τη βοήθεια και των μελτεμιών που θα επικρατήσουν με μέτριες και τοπικά ισχυρές εντάσεις προς το κεντρικό και βόρειο Αιγαίο.

Στον δεύτερό μας χάρτη παρουσιάζουμε ενδεικτικά τις μέγιστες θερμοκρασιακές τιμές που αναμένεται να επικρατήσουν από αύριο Πέμπτη (22/6) και μέχρι και το Σάββατο (24/6).

ΒΑΛΚΑΝΙΚΟ ΨΥΧΡΟ ΜΕΤΩΠΟ ΘΑ ΦΕΡΕΙ ΚΑΤΑΙΓΙΔΕΣ

Αυτή η θερμική έξαρση που μόλις περιγράψαμε και που εντάσσεται στα φυσιολογικά για την εποχή πλαίσια, που την περιμέναμε και πιο νωρίς ημερολογιακά, δεν θα κρατήσει για πολύ μιας και ψυχρή αέρια μάζα από τη βόρεια Ευρώπη θα κατηφορίσει νοτιότερα και προς τα βόρεια Βαλκάνια, θα συγκρουστεί με τις ήδη υπάρχουσες πολύ πιο θερμές αέριες μάζες σχηματίζοντας ψυχρό Βαλκανικό μέτωπο με αποτέλεσμα την έντονη αστάθεια αργά το απόγευμα και το βράδυ του Σαββάτου (24/5) πρώτα στα βόρεια και την Κυριακή (25/6) σε αρκετές ηπειρωτικές περιοχές αλλά και προς το δυτικό και βόρειο Αιγαίο. Ταυτόχρονα η θερμοκρασία θα σημειώσει πτώση. Η κατάσταση που μόλις αναλύσαμε περιγράφεται στον τελευταίο μας χάρτη.

Η ΦΟΝΙΚΗ ΚΑΤΑΙΓΙΔΑ ΤΟΝ ΙΟΥΛΙΟ ΤΟΥ 2019

Ήταν 10 Ιουλίου του 2019, ημέρα Τετάρτη όταν μια φονική καταιγίδα "χτύπησε" την περιοχή της Χαλκιδικής κατά τη διάρκεια των βραδινών ωρών.

Και τότε τις υψηλές θερμοκρασίες τις διαδέχτηκαν χαμηλότερες μιας και ψυχρότερες αέριες μάζες κατηφόρισαν από τα βόρεια και κεντρικά τμήματα της Ευρώπης προς την περιοχή μας προκαλώντας εκρηκτική αστάθεια.

Αυτή η βίαιη σύγκρουση θερμής και ψυχρής αέριας μάζας σε συνδυασμό και με την τοπογραφία μίας περιοχής, μπορεί να δημιουργήσει αυτόν τον φονικό καιρό, όπου μέσα σε λίγα λεπτά μπορεί να συμβούν σημαντικές καταστροφές που μπορεί να θέσουν σε κίνδυνο ακόμη και την ανθρώπινη ζωή.

Αξίζει να σημειώσουμε ότι είναι εξαιρετικά δύσκολο να εντοπιστούν οι περιοχές τουλάχιστον από αρκετά νωρίς όπου μπορεί να έρθουν αντιμέτωπες με αυτά τα βίαια καιρικά φαινόμενα. Όταν πλησιάζουμε αρκετά κοντά χρονικά στην εκδήλωση αυτών των φαινομένων και με τη βοήθεια των εργαλείων nowcast που έχουμε στη διάθεσή μας όπως για παράδειγμα τα ραντάρ, τότε είναι εφικτή η προσέγγιση αυτών των φαινομένων και μάλιστα με αρκετά καλό βαθμό επιτυχίας.

Σε κάθε περίπτωση, καλό είναι να θυμόμαστε ΠΑΝΤΑ ότι όταν βλέπουμε στα αρχικά τους κιόλας στάδια την ανάπτυξη τέτοιων καιρικών φαινομένων, θα πρέπει να αναζητούμε προστατευμένες περιοχές και να μην υπερεκτιμάμε τις δυνάμεις μας απέναντι στα φυσικά φαινόμενα.

Ακόμη όμως κι όταν ολοκληρωθεί αυτό το φυσικό φαινόμενο, θα πρέπει να είμαστε βέβαιοι ότι έχει περάσει ο κίνδυνος να πλημμυρίσει μια περιοχή δεχόμενη όγκο νερού από υψηλότερα σημεία και γενικότερα γειτονικές περιοχές. Είναι πολύ συχνό το φαινόμενο όπου καταιγίδα πλήττει μια ορεινή περιοχή και λίγο χαμηλότερα αν και δεν επηρεάστηκε από την καταιγίδα η χαμηλή περιοχή, να αντιμετωπίζει πλημμυρικά επεισόδια. Σκεφτείτε πόσο πιθανό είναι αυτό να συμβεί όταν έχουμε και δάση καμένα.

ΠΡΟΔΡΟΜΑ ΦΑΙΝΟΜΕΝΑ ΜΙΑΣ ΚΑΤΑΙΓΙΔΑΣ

Όταν πρόκειται να ξεσπάσει μια καταιγίδα, σχεδόν πάντα η Φύση μας προειδοποιεί. Κοιτάζοντας τον ουράνιο θόλο συνήθως διακρίνουμε τα καταιγιδοφόρα νέφη που υψώνονται σαν πύργοι στον ουρανό.

Ακόμα κι αν αυτή η παρατήρηση δεν είναι εφικτή, θα μπορέσουμε να διακρίνουμε τις ηλεκτρικές εκκενώσεις και τους κεραυνούς, ενώ θα παρατηρήσουμε τον άνεμο να ενισχύεται απότομα.

Λάβετε υπόψη σας ότι ένας κεραυνός εμφανίζει αρκετά μεγάλη ακτίνα δράσης. Απολαμβάνουμε τη ζέστη, ετοιμαζόμαστε για τις καταιγίδες».

Ακολουθήστε το eirinika.gr στο Google News για ενδιαφέρουσες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο

Πατήστε εδώ για να διαβάσετε όλες τις αναρτήσεις του eirinika.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ