Καύσωνας - ο πίνακας για τον πιο θερμό Ιούλιο εδώ και 14 χρόνια - Μαρουσάκης, Καλλιάνος, Κολυδάς, Αρναούτογλου απαντούν στο Bloomberg (βίντεο)

Τον πιο θερμό Ιούλιο των τελευταίων ετών βίωσε φέτος η Κεντρική και Νότια Ελλάδα.

Σύμφωνα με το δίκτυο 52 μετεωρολογικών σταθμών του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών/meteo.gr που λειτουργούν ανελλιπώς από το 2010 μέχρι σήμερα, τον φετινό Ιούλιο η μέση τιμή των μεγίστων ημερήσιων θερμοκρασιών κυμάνθηκε πολύ υψηλότερα από τον μέσο όρο της περιόδου 2010-2019.

Για τις περισσότερες περιοχές ήταν ο θερμότερος Ιούλιος την τελευταία 14ετία. Στην Κρήτη καταγράφηκαν οι μεγαλύτερες θετικές αποκλίσεις θερμοκρασίας, με τις τιμές να κυμαίνονται περίπου 2.8 °C πάνω από τα κανονικά για την εποχή επίπεδα. Οι μεγαλύτερες θετικές αποκλίσεις θερμοκρασίας σε όλη τη χώρα καταγράφηκαν μεταξύ 13-27 Ιουλίου με μέγιστες τιμές θετικής απόκλισης άνω των 10 °C.

Ο χάρτης δείχνει τις αποκλίσεις της μέσης μέγιστης θερμοκρασίας τον Ιούλιο 2023 ανά γεωγραφικό διαμέρισμα.

Το επόμενο γράφημα παρουσιάζει την κατάταξη του μήνα Ιουλίου ανά έτος, ανάλογα με τη μέση μηνιαία τιμή της μέγιστης θερμοκρασίας. Για τη Θεσσαλία, τη Στερεά Ελλάδα, την Πελ/νησο, την Κρήτη, και τα υπόλοιπα νησιά του Αιγαίου ήταν ο πιο θερμός Ιούλιος από το 2010. Για τη Βόρεια Ελλάδα και την Ήπειρο, ήταν ο 2ος πιο θερμός μήνας τα τελευταία 14 χρόνια.

Στην Αθήνα, η μέση μηνιαία τιμή απόκλισης της μέγιστης θερμοκρασίας ήταν +1,9°C, με 23 από τις 31 ημέρες του μήνα να είναι θερμότερες από τα κανονικά για την εποχή επίπεδα. Στη Θεσσαλονίκη, 18 ημέρες του μήνα ήταν θερμότερες από τη μέση τιμή της περιόδου 2010-2019, όπου η μέση μέγιστη θερμοκρασία του μήνα κυμάνθηκε 0,7ºC πάνω από τα κανονικά επίπεδα. Στη Λιβαδειά παρατηρήθηκαν οι περισσότερες ημέρες με θετική απόκλιση θερμοκρασίας (30 ημέρες) και ακολουθούν η Αμφίκλεια και το Ρέθυμνο με 29 ημέρες.

Στο τελευταίο γράφημα εμφανίζονται οι τιμές των αποκλίσεων και για τους 52 μετεωρολογικούς σταθμούς.

Δεν τελειώσαμε με τις υψηλές θερμοκρασίες

Ο Κλέαρχος Μαρουσάκης, μετεωρολόγος του OPEN δίνει πρόβλεψη για τον Δεκαπενταύγουστο

Ο καύσωνας δεν θα επιστρέψει σύντομα, τόνισε ο μετεωρολόγος του OPEN, Κλέαρχος Μαρουσάκης, αφήνοντας να φανεί ότι θα είναι καλά τα νέα για τον Δεκαπενταύγουστο.

Πιο συγκεκριμένα, ο Κλέαρχος Μαρουσάκης ανέφερε: «Θα δεχτούμε κάποιες “επιθέσεις” και τις επόμενες ημέρες χωρίς όμως τις ακρότητες που είχαμε τα προηγούμενα 24ωρα με τις θερμοκρασίες. Ένα φυσιολογικό καλοκαίρι φαίνεται να επικρατεί το επόμενο διάστημα μέχρι περίπου τις 10-15 Αυγούστου».

ΜΑΡΟΥΣΑΚΗΣ: ΔΕΝ ΠΕΡΙΜΕΝΟΥΜΕ ΑΚΡΑΙΟ ΚΥΜΑ ΖΕΣΤΗΣ, ΚΟΝΤΑ ΣΤΟΥΣ 37-38 ΒΑΘΜΟΥΣ Ο ΥΔΡΑΡΓΥΡΟΣ

Και συνέχισε λέγοντας πως: «Μέχρι και τα μέσα Αυγούστου δεν περιμένουμε κάποιο ακραίο κύμα ζέστης, όχι ότι δεν θα κάνει ζέστη. Θα βλέπουμε θερμοκρασίες κοντά στους 37 με 38 βαθμούς, λίγο πιο πάνω από τους κανονικούς βαθμούς».

Ο Γιάννης Καλλιάνος για το δημοσίευμα του Bloomberg

Σχόλια προκάλεσε το χθεσινό δημοσίευμα του πρακτορείου Bloomberg, το οποίο κάνει λόγο για καύσωνα και ακραίες θερμοκρασίες και μετά τα μέσα Αυγούστου στη Μεσόγειο – και στην Ελλάδα. «Το δεύτερο μισό του μήνα η ζέστη θα επιστρέψει πάνω από το μέσο όρο στην Ισπανία, τη νότια Ιταλία και την Ελλάδα, φέρνοντας το ενδεχόμενο για υψηλά όλων των εποχών», σύμφωνα με τους μετεωρολόγους που συμμετείχαν στην έρευνα του Bloomberg.

Έλληνες μετεωρολόγοι τοποθετήθηκαν για τις πληροφορίες αυτές μέσω του social media. Ο Γιάννης Καλλιάνος έγραψε στον λογαριασμό του στο Facebook: «Το Bloomberg αναφέρει σήμερα ότι κάποιοι Μετεωρολόγοι, ύστερα από μελέτες που έκαναν, έδωσαν την “είδηση” ότι μετά τις 15 Αυγούστου έρχεται πάλι ισχυρός καύσωνας που θα επηρεάσει τη Μεσόγειο και ασφαλώς όλες τις χώρες της νότιας Ευρώπης (συμπεριλαμβανομένης και της Ελλάδας).

Όπως είναι λογικό, ενδέχεται να επικρατήσει πάλι ανησυχία στους πολίτες.

Απαντώ τα εξής:

  1. Για μετά από 15 μέρες, κανείς δεν μπορεί να προβλέψει τι καιρός θα επικρατήσει. Γνωρίζετε ότι ακόμη και για προβλέψεις 3 ημερών ενδέχεται να υπάρξουν αστοχίες, και υπάρχουν Μετεωρολόγοι που προβλέπουν τον καιρό για άνω των 15 ημερών; Δεν υπάρχει κανείς που να μπορεί να προβλέψει κάτι… χαοτικό!
  2. Αυτό το άρθρο του Bloomberg, όπως είναι λογικό, ενδέχεται να επηρεάσει τον Τουρισμό σε πολλές χώρες της Μεσογείου. Θα περίμενα τουλάχιστον μεγαλύτερη υπευθυνότητα από ένα τέτοιο μεγάλο μέσο.
  3. Ο καιρός “πουλάει” πολύ τελευταία γιατί μας παρέχει πληροφορίες που αφορά τους πάντες και ειδικά τώρα που βιώνουμε περισσότερο τα αποτελέσματα της κλιματικής κρίσης θα “πουλάει” ακόμα περισσότερο. Και καλώς που “πουλάει” γιατί οφείλουμε να είμαστε σωστά ενημερωμένοι. Αυτή είναι η αλήθεια! Αλλά τουλάχιστον, κάποια μέσα, να χρησιμοποιούν σωστά τις προβλέψεις των Μετεωρολόγων ή ακόμα καλύτερα, να χρησιμοποιούν τους σωστούς Μετεωρολόγους για προβλέψεις.

Συνοψίζοντας:

Δεν πρέπει να μας αφορούν άρθρα που μιλάνε για καιρικές προβλέψεις άνω της μιας εβδομάδας. Τα έχουμε πει χιλιάδες φορές αυτά, μην τα ξαναλέμε.

Απλά σας προετοιμάζω διότι σίγουρα θα δούμε άρθρα από διάφορα μέσα κυρίως του εξωτερικού (σε λίγο καιρό) που θα μιλάνε για φετινό «καταστροφικό» φθινόπωρο ή και ακόμα «πανίσχυρο» χειμώνα. Κάθε χρόνο τα ίδια και τα ίδια. Έχουν καταντήσει πληκτικοί.

Ρίχνουν τη “ζαριά”… και αν πιάσει, έπιασε!».

Το σχολιο του Θοδωρή Κολυδά

Ο διευθυντής της ΕΜΥ, Θοδωρής Κολυδάς, σε ανάρτησή του στο Twitter σχολιάζει: «Οι 4 εβδομάδες του Αυγούστου και οι αποκλίσεις των θερμοκρασιών. Δεν υπάρχει καν ισχυρό σήμα για καύσωνα στα νότια της Ευρώπης. Απλά η Samantha Burgess δήλωσε στο Blooberg ότι αυτό δεν μπορεί να αποκλειστεί. Οχι όμως ότι θα γίνει. Δεν δικαιολογείται από τους χάρτες».

Η απάντηση του Σάκη Αρναούτογλου

Από την πλευρά του ο μετεωρολόγος της ΕΡΤ, Σάκης Αρναούτογλου, έκανε το εξής σχόλιο: «Σύμφωνα με το Bloomberg ερχεται νέος καύσωνας στη Μεσόγειο αλλά και στην Ελλάδα μετά τις 15 Αυγούστου. Πόσο εύστοχη όμως είναι και τι οικονομικές επιπτώσεις όσον αφορά στον τουρισμό θα μπορούσε να έχει μια τέτοια μακροπρόθεσμη και γενικευμένη πρόγνωση για μια τόσο μεγάλη γεωγραφικη περιοχή όπως τη νότια Ευρώπη συμπεριλαμβανομένης και της χώρας μας;

Φίλες και φίλοι καλημέρα και καλό μήνα!

Πολλά τα μηνύματα-ερωτήματά σας όσον αφορά στο σημερινό αρθρο του Bloomberg στο οποίο γίνεται αναφορά για επιστροφή του καύσωνα σε όλη τη Μεσογειο και στη χώρα μας μετά τις 15 Αυγούστου και το οποίο όπως είναι φυσικό αναδημοσιεύεται και από ελληνικές ιστοσελίδες,! Κατά την ταπεινή μου ομως άποψη φυσικά και δεν χρειάζεται πανικός καθώς μια τέτοια πρόγνωση:

  • έγινε όπως αναφέρεται και στο άρθρο από συγκεκριμένους μετεωρολόγους που συμμετείχαν σε έρευνα πάνω στο θέμα και όχι από το σύνολο των μετεωρολόγων!
  • το ποσοστό ευστοχίας μιας 15θήμερης και βάλε πρόγνωσης για μια τόσο ευρεία γεωγραφικά περιοχή όπως τη Μεσόγειο αλλά και ολόκληρη την Ευρώπη βρίσκεται πολύ κάτω του 50% καθώς δεν λαμβάνονται τοπικά χαρακτηριστικά και αλλαγές στη διάταξη των βαρομετρικών συστημάτων που ενδεχομένως να προκύψουν ανα περιοχή τις αμέσως επόμενες ημέρες!

Τέλος, θεωρώ πως τέτοιες μακροπρόθεσμες προγνώσεις για τόσο μεγάλες γεωγραφικά περιοχές και με περιορισμένα ποσοστά ευστοχίας θα πρέπει να εκδίδονται με πάρα πολύ μεγάλη προσοχή σε ευρωπαϊκό επίπεδο, καθώς θα μπορούσαν να έχουν άμεσες και αρνητικές επιπτώσεις στον τουρισμό και κατ’ επέκταση στις οικονομίες των χωρών για τις οποίες γίνεται αναφορά!».

Ακολουθήστε το eirinika.gr στο Google News για ενδιαφέρουσες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο

Πατήστε εδώ για να διαβάσετε όλες τις αναρτήσεις του eirinika.gr και του madeingreece.news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ