Στάχτη το ωραιότερο νησί του κόσμου! Το νησί Μάουι της Χαβάης "εξαφανίστηκε" από τις πυρκαγιές - 36 νεκροί & ιστορικές καταστροφές

Μεγάλη τραγωδία εξαιτίας πυρκαγιών στη Χαβάη!

Τεράστια καταστροφή σε ιστορική πόλη της Χαβάης μετά από πυρκαγιά που έκαψε τα πάντα. Tριάντα έξι άνθρωποι είναι νεκροί με βάση τις τελευταίες πληροφορίες. Η φωτιά ξέσπασε στη νήσο Μάουι της Χαβάης και έκανε στάχτη την πόλη Λαχέινα,. Ντόπιοι και τουρίστες πανικόβλητοι έτρεξαν να σωθούν, πηδώντας στον ωκεανό.

Οι πυρκαγιές καίνε από το απόγευμα της Τετάρτης 9 Αυγούστου. Πυροδοτήθηκαν από τους ισχυρούς ανέμους από τον τυφώνα Ντόρα, καθώς περνούσε νότια των νησιών της Χαβάης. Οι αξιωματούχοι φοβούνται ότι ο αριθμός των νεκρών μπορεί να αυξηθεί.

«Αυτή είναι μια βαθιά ζοφερή μέρα», είπε ο δήμαρχος του Μάουι Ρίτσαρντ Μπίσεν. «Η σοβαρότητα της απώλειας οποιασδήποτε ζωής είναι τραγική. Καθώς θρηνούμε με τις οικογένειές τους, προσευχόμαστε για παρηγοριά σε αυτή την απαρηγόρητη στιγμή».

Προτροπή για φυγή από το Μάουι

Οι αξιωματούχοι του Μάουι προέτρεψαν τους επισκέπτες να φύγουν από τη Λαχάινα. Το Μάουι οργάνωση μια μαζική εκκένωση με λεωφορεία για να μεταφέρει τους ανθρώπους απευθείας στο αεροδρόμιο, σύμφωνα με ενημέρωση από την κομητεία.Επίσης, οι πληροφορίες της κομητείας αναφέρουν ότι δεν υπάρχει στην περιοχή κινητή ή σταθερή τηλεφωνική υπηρεσία, αλλά ούτε και ηλεκτρισμός.

Πώς προέκυψε η καταστροφική πυρκαγιά

Η ακριβής αιτία της πυρκαγιάς δεν ήταν δυνατό να προσδιοριστεί. Οι καιρικές συνθήκες που επικρατούσαν ήταν ιδανικές για την εξάπλωση πυρκαγιών, καθώς περιελάμβαναν ισχυρούς ανέμους και χαμηλή υγρασία. Επιπλέον, η περιοχή έχει ξηρή βλάστηση, σύμφωνα με όσα δήλωσε ο Υποστράτηγος Κένεθ Χάρα, στρατηγός του Υπουργείου Άμυνας της Χαβάης. Οι ειδικοί μίλησαν ταυτόχρονα και για την κλιματική αλλαγή.

«Η κλιματική αλλαγή σε πολλά μέρη του κόσμου αυξάνει την ξηρότητα της βλάστησης, σε μεγάλο βαθμό επειδή οι θερμοκρασίες είναι υψηλότερες», δήλωσε η Erica Fleishman, διευθύντρια του Ινστιτούτου Έρευνας για την Κλιματική Αλλαγή του Όρεγκον στο Πολιτειακό Πανεπιστήμιο του Όρεγκον. «Ακόμα κι αν έχετε την ίδια ποσότητα βροχοπτώσεων, αν έχετε υψηλότερες θερμοκρασίες, τα πράγματα στεγνώνουν πιο γρήγορα».

Η πυρκαγιά που προκλήθηκε από τον άνεμο σάρωσε την περιοχή με ανησυχητική ταχύτητα και αγριότητα, φλέγοντας μέσα από διασταυρώσεις και πηδώντας σε ξύλινα κτίρια στο κέντρο της πόλης Lahaina, που χρονολογείται από το 1700 και είναι στο Εθνικό Μητρώο Ιστορικών Τόπων.

Ακολουθήστε το eirinika.gr στο Google News για ενδιαφέρουσες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο

Πατήστε εδώ για να διαβάσετε όλες τις αναρτήσεις του eirinika.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ