Σταυρούλα Καμπουρίδου: Τopwoman η CEO των Διατραπεζικών Συστημάτων ΔΙΑΣ Α.Ε. - Με σπουδές από το Stanford, είναι ο ορισμός της γυναίκας που έφτασε

Χαμηλών τόνων και υψηλής αποτελεσματικότητας, η CEO των Διατραπεζικών Συστημάτων ΔΙΑΣ, Σταυρούλα Καμπουρίδου...

Η Σταυρούλα Καμπουρίδου είναι Διευθύνουσα σύμβουλος Διατραπεζικών Συστημάτων ΔΙΑΣ Α.Ε.

Ανέλαβε CEO τον Ιανουάριο 2021. Πριν από τη ΔΙΑΣ, ηγήθηκε των πρωτοβουλιών FinTech, ως σύμβουλος του διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδος (ΤτΕ), όπως της δημιουργίας του του Regulatory Sandbox, που χρηματοδοτήθηκε από την Ευρωπαϊκή Ένωση.

Mε πορεία σε μεγάλους οργανισμούς όπως η Εθνική Τράπεζα αλλά και η IBM, κατάφερε στο νέο της πόστο στη ΔΙΑΣ να αυξήσει τη συνολική αξία των συναλλαγών το 2021 κατά 16%, τα έσοδα κατά 19% και την καθαρή κερδοφορία κατά 105%.

Είναι πτυχιούχος του Τμήματος Πληροφορικής & Τηλεπικοινωνιών του Πανεπιστημίου Αθηνών και κάτοχος μεταπτυχιακού διπλώματος Ηλεκτρολόγου Μηχανικού από το Πανεπιστήμιο του Stanford στην Καλιφόρνια, και τα δύο με διάκριση.

''Οι αξίες και ο χαρακτήρας αποτελούν το σημαντικότερο προσόν για κάθε θέση και κάθε κλάδο. Ακολουθούν οι γνώσεις και οι τεχνικές ικανότητες. Η θεώρησή μου είναι εξαιρετικά απλή: Ένας άνθρωπος με ακεραιότητα, ειλικρίνεια, διάθεση να εργαστεί σκληρά, μπορεί να μάθει. Το αντίστροφο δεν μπορεί να συμβεί. Η ποιότητα του χαρακτήρα δεν διδάσκεται, απορρέει από τον τρόπο με τον οποίο μεγάλωσες. Η Margaret Thatcher, την οποία θαυμάζω, είχε πει: «Ξεκίνησα στη ζωή με δύο σημαντικά πλεονεκτήματα: λίγα χρήματα και καλούς γονείς'', έχει πει σε πρόσφατη συνέντευξή της στην Vogue Greece.

Στον χώρο της τεχνολογίας οι γυναίκες είναι σημαντικά λιγότερες. Την πρώτη μέρα στο μεταπτυχιακό μου στο Stanford, στην τάξη υπήρχαν 90 άνδρες και 10 γυναίκες. Πλέον όμως, όλο και περισσότερες γυναίκες επιλέγουν τεχνολογικά τμήματα σπουδών. Τα ποσοστά έχουν βελτιωθεί. Η ερώτηση είναι στο μετά, αν καταφέρνουν δηλαδή να ανέβουν στην ιεραρχία. Ωστόσο, παρατηρώ ότι όλο και περισσότερες γυναίκες μπαίνουν σε διοικητικά συμβούλια και αναλαμβάνουν θέσεις ευθύνης, επειδή ακριβώς φέρνουν αποτελέσματα.

Κατά συνέπεια, οι ίδιες τραβάνε περισσότερες γυναίκες μαζί τους, οδηγώντας σε μια ολοένα και αυξανόμενη εκπροσώπηση. Από τότε που ήρθα στη ΔΙΑΣ, το 36% των εργαζομένων είμαστε γυναίκες, αλλά από αυτές το 44% έχουμε θέσεις ευθύνης και το 56% των μελών του διοικητικού συμβουλίου είμαστε γυναίκες – 5 στα 9 μέλη για την ακρίβεια.

Όμως και πάλι δεν πρόκειται για αναγνώριση των γυναικών, πρόκειται για αναγνώριση των ικανών ανθρώπων'' σημείωσε. 

Τι είναι η ΔΙΑΣ - Διατραπεζικά Συστήματα Α.Ε.

Η εταιρεία ΔΙΑΤΡΑΠΕΖΙΚΑ ΣΥΣΤΗΜΑΤΑ (ΔΙΑΣ) Α.Ε. ξεκίνησε τη λειτουργία της το 1989 και αποτελεί τον Εθνικό Φορέα Εκκαθάρισης Διατραπεζικών Πληρωμών. Μέτοχοι της είναι η Τράπεζα της Ελλάδος, πιστωτικά ιδρύματα και νομικά πρόσωπα, με κύριο αντικείμενο επιχειρηματικής τους δραστηριότητας τα μέσα πληρωμών, ως ακολούθως:

Η ΔΙΑΣ έχει αναπτύξει και λειτουργεί το Σύστημα Πληρωμών ΔΙΑΣ, μέσω του οποίου διακινούνται και εκκαθαρίζονται ηλεκτρονικά διατραπεζικές πληρωμές τόσο εντός της χώρας όσο και διασυνοριακά και περιλαμβάνει τα παρακάτω εργαλεία πληρωμών: μεταφορές πίστωσης, άμεσες χρεώσεις, πληρωμές με κάρτες, επιταγές, συναλλαγές σε ΑΤΜ. Στο Σύστημα Πληρωμών ΔΙΑΣ συμμετέχουν ως μέλη όλα τα πιστωτικά ιδρύματα καθώς και ιδρύματα πληρωμών και ηλεκτρονικού χρήματος που λειτουργούν στην Ελλάδα ενώ η διασύνδεσή του με Συστήματα Πληρωμών του SEPA προσφέρει προσβασιμότητα σε παρόχους πληρωμών της Ευρωζώνης.

Η ΔΙΑΣ αποτελεί τον κόμβο στην Ελλάδα για τα μέσα πληρωμών credit transfers (μεταφορές πίστωσης) και direct debits (άμεσες χρεώσεις), στα οποία βασίζονται οι διαδικασίες είσπραξης, σύμφωνα με τις υποχρεώσεις που απορρέουν από τη δεύτερη ευρωπαϊκή Οδηγία για τις υπηρεσίες πληρωμών (PSD2) και τον Ν. 4537/2018, τελεί υπό την επίβλεψη της Τράπεζας της Ελλάδος (ΤτΕ) και έμμεσα της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ) και είναι αναγνωρισμένη από το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο Πληρωμών (EPC). Η ΔΙΑΣ εξυπηρετεί τις εισπράξεις του Ελληνικού Δημοσίου (ΕΦΚΑ, ΑΑΔΕ, Γ.Λ.Κ., Κτηματολόγιο, Δ.Ε.Υ.Α., Δήμοι κ.α.) καθώς και μεγάλων εταιρειών που δραστηριοποιούνται στον τομέα της ενέργειας, της τηλεφωνίας, στοιχηματικών και ασφαλιστικών υπηρεσιών και άλλων εμπορικών δραστηριοτήτων.

Το μηχανογραφικό περιβάλλον της Εταιρείας είναι μια ολοκληρωμένη λύση end-to-end που μπορεί να χρησιμοποιηθεί από οποιαδήποτε τράπεζα και Οργανισμό για το Σύστημα Πληρωμών της ΔΙΑΣ. Βασίζεται σε λύσεις ανοιχτής αρχιτεκτονικής τελευταίας τεχνολογίας, υποστηρίζει σύγχρονα πρότυπα μηνυμάτων και αξιοποιεί πολλαπλές τεχνικές επικοινωνίας. Η αδιάλειπτη λειτουργία των υπηρεσιών διασφαλίζεται με τη χρήση κατάλληλου εξοπλισμού και λύσεων υψηλής διαθεσιμότητας στο σύγχρονο Μηχανογραφικό Κέντρο της ΔΙΑΣ, στο οποίο  παρέχεται και η δυνατότητα φιλοξενίας εξοπλισμού τρίτων (Datacenter Colocation services).

 

Η Εταιρεία έχει σημαντική παρουσία στις συναλλαγές "account to account”, οι οποίες ήδη ξεκίνησαν στην Ελλάδα με τα προϊόντα IRIS Instant Payments (για μεταφορά χρημάτων μέσω κινητού/υπολογιστή) και IRIS e-commerce (για πληρωμή σε ηλεκτρονικό κατάστημα) από τη ΔΙΑΣ, σε συνεργασία με τις ελληνικές εμπορικές τράπεζες αλλά και τους υπόλοιπους Παρόχους Υπηρεσιών Πληρωμών που τα προσφέρουν.

Στρατηγική της Εταιρείας είναι να αναπτύσσει σε συνεργασία με τις τράπεζες καινοτόμες υπηρεσίες πληρωμών, απευθυνόμενες σε δημόσιους οργανισμούς και ιδιωτικές επιχειρήσεις με στόχο τον εκσυγχρονισμό των πληρωμών και το όφελος της εθνικής οικονομίας.

Ακολουθήστε το eirinika.gr στο Google News για ενδιαφέρουσες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο

Πατήστε εδώ για να διαβάσετε όλες τις αναρτήσεις του eirinika.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ