Πολυξένη Συκιώτη: Κλιματική αλλαγή και ασύμμετρες απειλές - ''Η πραγματικότητα πρέπει άμεσα να γίνει συνείδηση & τρόπος ζωής - Να γίνει πρώτη προτεραιότητα στο κράτος, στην Πόλη, στους πολίτες''

Διαβάστε παρακάτω το άρθρο της....

Άρθρο της Πολυξένης (Τζένης)  Συκιώτη υποψήφιας δημοτικής συμβούλου στο δήμο Παύλου Μελά με το συνδυασμό ΕΥ ΠΟΛΙΣ του δημάρχου Δημήτρη Δεμουρτζίδη

Οι  ασυνήθιστες, κατακλυσμιαίες  συμπεριφορές της φύσης, στο Βόλο, το Πήλιο, στην Καρδίτσα και την ευρύτερη της  περιοχή, στη Λάρισα και  τα Τρίκαλα, αλλά  και οι μεγάλες πυρκαγιές στον Έβρο ήταν ένα σοκ …  Ένα σοκ φόβου αλλά και  βίαιης  συνειδητοποίησης    ότι   … όταν η φύση αποφασίσει να εκδικηθεί , τότε φαίνεται , πόσο  απροετοίμαστοι , αδύναμοι και ανυπεράσπιστοι είμαστε μπροστά στο ξέσπασμα της.

Οι  φυσικές καταστροφές, οι ανθρώπινες απώλειες και αυτές του ζωϊκού και φυτικού κεφαλαίου,  συνιστούν μια ανείπωτη τραγωδία  και στέλνουν συγχρόνως  μηνύματα για άμεσες αλλαγές, και ανατροπές… 

Οι συνέπειες της κλιματικής αλλαγής και  ότι βίωσε και βιώνει η Θεσσαλία, στέλνουν ένα επείγον και βροντερό μήνυμα παντού .

Εδώ δεν δοκιμάστηκαν μόνο οι αντοχές  των υποδομών,  αλλά  συνολικά αναδείχθηκε η ανεπάρκεια   του συστήματος πρόβλεψης, του κράτους , της πολιτικής  προστασίας της αυτοδιοίκησης  και  της κοινωνίας, απέναντι σε ασύμμετρες φυσικές  -τρομακτικές απειλές.

 Αυτό το ξέσπασμα  των βίαιων φυσικών φαινομένων, ανέτρεψε όλα τα μοντέλα προσομοίωσης και τα στάνταρς  για την αντιμετώπιση των κινδύνων από πλημμύρες και πυρκαγιές.

 Σε ελάχιστες ώρες έπεσε τόσο νερό, που σχεδόν σε ένα τετραγωνικό μέτρο γης,  αντιστοιχούσε ένα κυβικό μέτρο νερού, δηλαδή μια ορμητική …θάλασσα από το βουνό προς τις πόλεις και τα χωριά,  που εξαφάνισε σπίτια, υποδομές, γέφυρες, χωράφια….

Η ασύμμετρη αυτή απειλή δεν ακυρώνει ευθύνες διαχείρισης ή παραλείψεων…

Το επείγον , αλλά και  ζητούμενο,  είναι  να βγουν τα αναγκαία συμπεράσματα και να ληφθούν  άμεσα  όλα εκείνα τα μέτρα, ώστε  σε μια πιθανή επανάληψη ενός τέτοιου φαινομένου, σε όποιο  σημείο της χώρας , να μπορούν να αποτραπούν  νέες τραγωδίες και καταστροφές.

Το κατεπείγον αφορά και εμάς , εδώ,  στη Θεσσαλονίκη.

Αυτό που έγινε τα τελευταία 40 – 50 χρόνια με τη  βελτίωση των υποδομών, κυρίως στη Δυτική Θεσσαλονίκη,  για να μην θρηνούμε πρωτίστως άλλες ανθρώπινες ζωές από τις πλημμύρες είναι πολύ σημαντικό…

Όμως, τα αντιπλημμυρικά έργα και η διαχείριση των ρεμάτων και των αποχετευτικών αγωγών  στο πολεοδομικό μας συγκρότημα , από  την κεντρική Κυβέρνηση,  την Περιφέρεια και τους δήμους , αν κάνουμε αναγωγές και προσομοιώσεις με ότι συνέβη στη Θεσσαλία ,  δεν επιτρέπουν εφησυχασμό…

Βρισκόμαστε πλέον, μπροστά σε μία νέα κατάσταση …

Στο δήμο Παύλου Μελά, στον οποίο έχω την τιμή να διεκδικώ την ψήφο των συνδημοτών μου, ως υποψήφια δημοτική σύμβουλος , με τον συνδυασμό  ΕΥ ΠΟΛΙΣ του δημάρχου Δημήτρη Δεμουρτζίδη, έχουν γίνει σημαντικά έργα, καθαρισμού των ρεμάτων , περαιτέρω διάνοιξης  και αντιπλημμυρικής θωράκισης .

Παράλληλα,  έχουν δημοπρατηθεί,  σε συνεργασία με την Περιφέρεια και τα αρμόδια υπουργεία,  έργα   ενίσχυσης  και βελτίωσης της καλύτερης διαχείρισης  των όμβριων υδάτων,  κυρίως με προτεραιότητα  σε νεόδμητες ή και δυναμικά αναπτυσσόμενες περιοχές, όπως  η Νικόπολη και η Ευκαρπία.

Τα νέα κλιματολογικά δεδομένα , κάνουν ακόμη  πιο άμεσες τις δικές μας παρεμβάσεις  και την ανάγκη να ανεβάσουμε τον δείκτη της δικής μας ετοιμότητας και αυτοπροστασίας.

Όμως,  ως δήμος Παύλου Μελά δεν καλούμαστε να διαχειρισθούμε μόνο τα νερά από τις τοπικές βροχοπτώσεις στο έδαφος των ορίων του δήμου .

Η μεγάλη απειλή είναι εξωτερική…

Είμαστε ο δήμος σε όλο το πολεοδομικό συγκρότημα, που καλείται να διαχειρισθεί  και να υποδεχθεί , συγκριτικά, το μεγαλύτερο όγκο όμβριων υδάτων από την τεράστια  αμφιθεατρική λεκάνη απορροής , με ένα τόξο  εμβέλειας , από  το Ωραιόκαστρο  ,  το Δερβένι , την Ευκαρπία, το Φίλυρο , τα Πεύκα και το Ασβεστοχώρι,  έως το Σέιχ Σου  και  τον Χορτιάτη.

 Τα νέα δεδομένα της ορμητικής απειλής που φέρει η  κλιματική  αλλαγή , ανεβάζουν τον πήχη και τις προδιαγραφές  για έργα αντίστοιχης αντοχής και επάρκειας.

Η αναφορά του Πρωθυπουργού στη ΔΕΘ για ανάλογη εθνική στρατηγική σχεδίου και υποδομών, δείχνει το μήνυμα να έχει ληφθεί.

 Μεταφερόμενο αυτό στο πολεοδομικό συγκρότημα Θεσσαλονίκης, απαιτείται ένας επανασχεδιασμός που θα εξειδικεύεται σε κάθε δήμο, και θα διαχειρίζεται  την αμφιθεατρική λεκάνη απορροής της Θεσσαλονίκης.

 Ο σχεδιασμός πρέπει να είναι ολιστικός.

Ας μην έχουμε αυταπάτες και είναι βέβαιο ότι  η όποια βελτίωση των τεσσάρων -  πέντε ρεμάτων στην λεκάνη απορροής, όπως είναι τα ρέματα Πυλαίας, Τριανδρίας, Φιλύρου, Πεύκων και Ευκαρπίας,  δεν επαρκεί για να απορροφήσουν   το σύνολο του όγκου των νερών.

 Ένα πρώτο ανάχωμα και  ίσως το πιο σημαντικό   « αντιπλημμυρικό φράγμα»  αποτροπής  τέτοιου μεγέθους κατακλυσμιαίων  γεγονότων , αποτελεί το περιαστικό,   και όχι μόνο, δάσος  σε όλη τη λεκάνη απορροής  .

 Με τίποτα δεν πρέπει να το αγγίξει πυρκαγιά.  Αντίθετα πρέπει  να αποτραπεί  η πηγή κάθε κίνδυνου, ίσως με την ίδρυση ενός ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΙΚΟΥ  Περιφερειακού Διαδημοτικού  Οργανισμού ΑΜΕΣΗΣ ΔΡΑΣΗΣ για το Δάσος.

Πέρα από την πλήρη  και σταθερή διάνοιξη των ρεμάτων,  ενδεχομένως,  σε δύο τρεις περιοχές που προσφέρεται  η φυσική τους διαμόρφωση, θα μπορούσαν τα ρέματα να μετατραπούν σε υδάτινους ταμιευτήρες , προσωρινές λίμνες με φράγματα και «πόρτες», που θα βοηθούν στην καλύτερη διαχείριση της ροής των υδάτων σε πλημμύρες, και όταν χρειάζεται,  να μπορούν  να αποταμιεύουν νερό για την αντιμετώπιση πυρκαγιών αλλά και για να τροφοδοτούν με νερό τις αναδασώσεις.

 Στο σχεδιασμό της Πολιτικής Προστασίας, τόσο  κεντρικά όσο  και σε επίπεδο δήμων, απαιτείται η ανάλογη εκπαίδευση και διαμόρφωση συνείδησης στους πολίτες,  ώστε σε ακραίες καταστάσεις να μπορούν να προστατεύονται και να προστατεύουν …

Το κίνημα Εθελοντισμού και η περαιτέρω ανάπτυξη  του στο δήμο μας θα είναι και για μένα βασική προτεραιότητα

Η κλιματική Αλλαγή αλλάζει τη ζωή μας.

 Αυτή η πραγματικότητα πρέπει  άμεσα να γίνει συνείδηση  και  τρόπος ζωής.

Να γίνει πρώτη  προτεραιότητα στο κράτος, στην Πόλη, στους πολίτες!

Ποια είναι η υποψήφια δημοτική σύμβουλος στο δήμο Παύλου Μελά, με τον συνδυασμό ΕΥ ΠΟΛΙΣ του δημάρχου Δημήτρη Δεμουρτζίδη

 Η Πολυξένη (Τζένη) Συκιώτη πιστεύει στη, κοινή συλλογική δράση, στη συμμετοχή, στη δημιουργία, στη δουλειά για την αναζήτηση λύσεων,στην ανταπόδοση στον τόπο και στους ανθρώπους του.Με εφόδια τις σπουδές της στο τμήμα Πολιτικών Επιστημών του Α.Π.Θ, με μεταπτυχιακό στη διοίκηση μονάδων παροχής υπηρεσιών υγείας και με τέσσερις ξένες γλώσσες, η Πολυξένη (Τζένη) Συκιώτη, εργάσθηκε ως σύμβουλος επιχειρήσεων στην Ελλάδα και στο εξωτερικό, ως σύμβουλος διασφάλισης ποιότητας, ως διοικητικός σύμβουλος σε μονάδες παροχής υπηρεσιών υγείας και βιοτεχνολογίας, με σημαντική επαγγελματική εμπειρία στοντομέα της ιδιωτικής φύλαξης βλαστικών κυττάρων.

Ολη της η πορεία διαπερνάται από κοινωνικά και αξιακά προτάγματα και όπως η ίδια λέει… «…το καλύτερο μίγμα επιτυχίας είναι ο συνδυασμός κοινωνικών βιωμάτων, επιστημονικής γνώσης και επαγγελματικής εμπειρίας. Και αυτά γίνονται δύναμη πυρός όταν είναι υποταγμένα στον συλλογικό στόχο και όραμα. Στόχος μου, και του συνδυασμού ΕΥ ΠΟΛΙΣ είναι να δώσουμε υπεραξία στην τοπική κοινωνία, με γνώμονα τις αρχές της άμεσης δημοκρατίας, της συλλογικότητας, της διαφάνειας και τη δικαιοσύνης»

Ακολουθήστε το eirinika.gr στο Google News για ενδιαφέρουσες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο

Πατήστε εδώ για να διαβάσετε όλες τις αναρτήσεις του eirinika.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ