Μονομαχία Μπακογιάννη - Δούκα: Ασφάλεια, μεταναστευτικό, προσβασιμότητα μονοπώλησαν το ενδιαφέρον στο χθεσινό debate (βίντεο)

Όλα όσα είπαν

Οι δύο υποψήφιοιι δήμαρχοι για τον Δήμο Αθηναίων, Κώστας Μπακογιάννης και Χάρης Δούκας, κλήθηκαν να λογομαχήσουν χθες στο προγραμματισμένο debate της ΕΡΤ με τον κάθενα να παρουσιάσει το πολιτικό πρόγραμμα.

Η τηλεμαχία έγινε στο Ραδιομέγαρο της ΕΡΤ, τέσσερις μέρες πριν τον β’ γύρο των αυτοδιοικητικών εκλογών της Κυριακής 15 Οκτωβρίου.

Οι ενότητες που κλήθηκαν να απαντήσουν οι δύο υποψήφιοι ήταν:

  • Λειτουργία της πόλης
  • Ασφάλεια
  • Κλιματική αλλαγή/ανθεκτικότητα
  • Υποδομές/Ανάπτυξη
  • Κοινωνική πολιτική
  • Πολιτισμός
  • Ελεύθερη ενότητα

Πράσινο

Η πρώτη αντιπαράθεση ήρθε σχετικά με το πράσινο στην πόλη όταν ο κ. Δούκας τόνισε ότι ασχολείται χρόνια με τον μετασχηματισμό πόλεων και πώς θα γίνουν πιο πράσινες και βιώσιμες. «Χρειαζόμαστε πράσινο. Το χώμα απορροφά το νερό σαν σφουγγάρι. Είναι δυνατόν στον ελάχιστο χώρο που έχουμε να μπαίνει πλακάκι και ζαρντινιέρα;»

Διαβάστε ακόμη: Η λίστα της νίκης! Οι 246 δήμαρχοι που βγήκαν από την πρώτη Κυριακή - Τα ρεκόρ! (φωτό - βίντεο)

«Η Αθήνα δεν προχωράει με σχόλια και συνθήματα κ. καθηγητά» απάντησε ο κ. Μπακογιάννης. «Τρέχουμε καθημερινά όσον αφορά τον τομέα του πρασίνου. Ξέρετε ότι φυτεύουμε χιλιάδες δέντρα. Γύρω από το γήπεδο του Παναθηναϊκού θα έχουμε ένα πάρκο 250 στρεμμάτων. Πρέπει να δουλέψουμε βέβαια στον λόφο του Φιλοπάππου αλλά και αλλού».

«Έχει γίνει πολύ μεγάλη πρόοδος και η Αθήνα είναι καθαρότερη από ποτέ. Είναι καθαρή; Όχι. Αλλά έχουμε προχωρήσει μπροστά. Τι έχει αλλάξει; Πρώτα απ’ όλα η φιλοσοφία. Δεν είναι πια ο κάδος που αλλάζουμε, είναι και ότι η Αθήνα θέλει νερό, θέλει σαπούνι, θέλει απολύμανση. Το δεύτερο είναι ότι έχουμε ανανεώσει και εκσυγχρονίσει τον στόλο. Το τρίτο είναι ότι έχουμε δώσει ιδιαίτερη έμφαση στην ανακύκλωση. Ξεκινήσαμε από ένα 2% και ήδη στο 10%, παρά τα δύο χρόνια της πανδημίας και θα συνεχίσουμε με αυτό τον ρυθμό για το 20% του χρόνου και για το 40% το 2028», είπε ο κ. Μπακογιάννης.

 

 

Σε ερώτηση του Χάρη Δούκα, ο κ. Μπακογιάννης είπε ότι το κόστος για την Ομόνοια ήταν μηδενικό και για το Σύνταγμα λίγο πάνω από 1 εκ. ευρώ. Έφερε δε ως παραδείγματα τον Εθνικό Κήπο και την ανάπλασή του καθώς και το Θέατρο Λυκαβηττού που επαναλειτούργησε, ως επιτυχημένα παραδείγματα. Είπε δε πως θα ανοίξει ξανά το Ολυμπιακό Κολυμβητήριο γιατί πέρασε στη δημοτική αρχή.

Από τη δική του μεριά, ο κ. Δούκας ανέφερε πως «χρειάζεται να πάμε τα παιδιά μας σε άλλους δήμους για την ψυχαγωγία τους», κατηγορώντας τον αντίπαλό του για ελάχιστη δενδροφύτευση, κόντρα σε εξαγγελίες του. «Θα χρησιμοποιήσω κάθε σπιθαμή γης για οξυγόνο. Δένδρα, όχι πλακάκι και ζαρντινιέρα», είπε ο κ. Δούκας. «Πέντε χιλιάδες δέντρα το χρόνο, 25 χιλιάδες την πενταετία» δεσμεύτηκε ο κ. Δούκας σχετικά για την ενίσχυση του πρασίνου της Αθήνας. “

Απαντώντας ο κ. Μπακογιάννης είπε πως η δημαρχία του απελευθέρωσε 35 χώρους συνολικά, ενώ ο κ. Δούκας σημείωσε πως πάρα πολλά σχολεία της πόλης είναι σε πολύ άσχημη κατάσταση. Ο κ. Μπακογιάννης παραδέχθηκε πως πολλά σχολεία δεν είναι σε καλή κατάσταση, απάντησε πως έχουν βελτιωθεί 170 και πως στόχος είναι να δημιουργηθούν περισσότερες “πράσινες αυλές».

Ασφάλεια

Ακολούθως συζητήθηκε η ασφάλεια στις γειτονιές. Ο νυν δήμαρχος τόνισε ότι δεν μπορούμε να έχουμε έναν αστυνομικό σε κάθε γειτονιά και είπε ότι πρέπει να υπάρξει τοποθέτηση καμερών σε 750 σημεία στην Αθήνα. «Δεν είναι προτεραιότητά μου» απάντησε ο κ. Δούκας. «Θα έπρεπε να είναι» αντέτεινε ο κ. Μπακογιάννης.

 

 

«Υπάρχει ένα αντικειμενικό πρόβλημα ασφάλειας. Πρέπει να αλλάξει το μοντέλο. Προληπτική κοινοτική αστυνόμευση, δηλαδή τον αστυνομικό της γειτονιάς. Χρειάζονται επιπλέον δυνάμεις. Και θέλει συνεργασία του δήμου Αθηναίων με την Ελληνική Αστυνομία, την οποία έχουμε ξεκινήσει από το 2019. Και φυσικά η πρόληψη. Φως δηλαδή. Αυτή τη στιγμή αλλάζουμε 43.500 φωτιστικά σε όλη την Αθήνα με Led. Όπως επίσης να συνεργαστούμε με τον ΟΚΑΝΑ και θα συνεχίσουμε να συνεργαζόμαστε. Έχουμε τον νέο ξενώνα μεταβατικής φιλοξενίας, που σώζει ανθρώπινες ζωές. Έχουμε τους χώρους ελεγχόμενης χρήσης, πρέπει όμως να το διευρύνουμε. Και πρέπει να δούμε και το θεσμικό πλαίσιο σε συνεργασία με την κυβέρνηση, να εκσυγχρονιστούμε» από το 2019 με Εξάρχεια και πανεπιστήμια», είπε ο κ. Μπακογιάννης.

Σχετικά με τη δημοτική αστυνομία, ο κ. Δούκας είπε ότι πριν από 10 χρόνια υπήρχαν χίλιοι δημοτικοί αστυνομικοί ενώ τώρα υπάρχουν «μόνο 200 στους δρόμους», προσθέτοντας «ελάχιστοι σε αυτές τις περιοχές που μόλις ανέφερα», για παράδειγμα στην Κυψέλη είναι μόλις 2 διαθέσιμοι δημοτικοί αστυνομικοί.

Προσβασιμότητα

«Η Αθήνα είναι μία εχθρική πόλη κι εμείς τέσσερα χρόνια τώρα δίνουμε τη μάχη μας να την κάνουμε λίγο πιο φιλική. Το μεγαλύτερο σοκ που εγώ υπέστην όταν μπήκα το Σεπτέμβρη του 2019 στο γραφείο του δημάρχου, ήταν ότι τα σχολεία δεν είχαν πρόσβαση για ανθρώπους και παιδιά με αναπηρία», επισήμανε ο υποψήφιος για το Δήμο της Αθήνας Κώστας Μπακογιάννης, αναφορικά με την Αθήνα και την δύσκολη πρόσβαση όσων έχουν πρόβλημα, ακόμα και τον ηλικιωμένων.

 

 

«Τα παιδιά με αναπηρία δεν μπορούσαν να πάνε στην Αθήνα σχολείο. Αυτή τη στιγμή προχωράει και τελειώνει το έργο σε δεκάδες σχολεία με ράμπες, αναβατόρια, τουαλέτες για παιδιά με αναπηρία. Συνεχίζουμε στο δημόσιο χώρο, έχουμε κάνει σε πάνω από 60 δρόμους νέα πεζοδρόμια, έχουμε κάνει 30 πεζοδρόμους, 10 πλατείες και προχωράμε για να μπορέσει να γίνει η Αθήνα επιτέλους ασφαλής. Επόμενο βήμα: στις ράμπες αναπήρων βάζουμε αισθητήρες ώστε όταν ένα αυτοκίνητο παρκάρει να καλείται η δημοτική αστυνομία. Επόμενο βήμα: στις νέες παιδικές χαρές να υπάρχουν και παιχνίδια για τα παιδιά με αναπηρία, είναι μεγάλη υπόθεση. Είδα το γιο μου έξι χρονών να παίζει σε μία παιδική χαρά με ένα παιδάκι με αναπηρία κι αισθάνθηκα πολύ καλά. Εννοείται ότι όλοι μας αθλητικοί χώροι είναι προσβάσιμοι για άτομα με αναπηρία. Έχουμε πάρα πολύ δουλειά ακόμα, ένα “βουνό” να ανέβουμε», πρόσθεσε.

Σε παρέμβασή του για τα πεζοδρόμια, ο κ. Δούκας είπε: «Θυμάμαι ότι ήταν προεκλογική δέσμευση το 80% των πεζοδρομίων να βελτιωθούν, στη συνέχεια άκουσα ότι είπατε 200.000 τ.μ. θα βελτιωθούν και τελικά καταλαβαίνω ότι από τον υπολογισμό σας βελτιώθηκαν 75.000, άρα έχουμε μία μεγάλη στέρηση σε έναν στόχο πολύ σημαντικό. Για εμάς είναι προτεραιότητα και θα διπλασιάσουμε τον προϋπολογισμό που είναι προς διάθεση για το πεζοδρόμια, γιατί αυτή τη στιγμή στο κέντρο της Αθήνας υπάρχουν πολύ μεγάλα προβλήματα όχι μόνο για τους ανάπηρους και τα άτομα με ειδικές ανάγκες αλλά και τους ανθρώπους της τρίτης ηλικίας. Πήγα και στην διεύθυνση καθαριότητας και με ενημέρωσαν ότι δεν υπάρχουν υποδομές για ΑμεΑ. Ακόμα και σε διευθύνσεις του δήμου όπως και στην Λιοσίων που πήγα, ακόμα και σε δημοτικά κτίρια, υπάρχει σοβαρό πρόβλημα. Είναι μία υστέρηση που πρέπει εδώ και τώρα να σταματήσει».

Μεταναστευτικό

«Δεν μπορεί να υπάρχει απίστευτη εισροή μεταναστών, με διακινητές, διακινδυνεύοντας την ζωή και των ανθρώπων αυτών. Αλλά δεν είναι το δίλημμα ασφάλεια η ανθρώπινα δικαιώματα», επισήμανε ο υποψήφιος για το Δήμο της Αθήνας Χάρης Δούκας, αναφορικά με την παρουσία των μεταναστών στην πόλη.

«Είναι δύο κατηγοριών: η παράνομη και η νόμιμη μετανάστευση και προφανώς η χώρα δεν είναι “ξέφραγο αμπέλι”. Μπορεί να υπάρχει μία νέα προσέγγιση που λέει ότι βεβαίως θα πρέπει να διασφαλίσουμε ότι θα μπορούν οι κάτοικοι να πηγαίνουν στα μαγαζιά τους, να βγαίνουν από τα σπίτια τους. Μου έλεγαν ότι υπάρχουν άνθρωποι στον Άγιο Παντελεήμονα που μπορούν να βγουν το πρωί μόνο, για την εκκλησία. Αν δε βοηθάς στην κοινωνική ένταξη αυτών των ανθρώπων, δημιουργείς προβλήματα γκετοποίησης. Θα δουλέψουμε πάρα πολύ για να μπορέσουμε στους ανθρώπους που είναι νόμιμα εδώ, να τους δώσουμε μία δυνατότητα που θα τους δώσει νόημα ζωής και θα τους βοηθήσει να βρουν μια προοπτική και να ζήσουν μαζί με τα παιδιά τους. Ταυτόχρονα, θα διασφαλίσουμε ότι σε όλες τις γειτονιές η ασφάλεια θα πηγαίνει μαζί με την δημοκρατία και την ελευθερία».

 

 

Αντιπλημμυρικά έργα

Η επόμενη ενότητα είχε να κάνει με τα αντιπλημμυρικά έργα. Ο Χάρης Δούκας έκανε λόγο για «ανοχύρωτη πόλη» όσον αφορά τις πλημμύρες και υπογράμμισε πως ο ίδιος από τη θέση του δημάρχου Αθηναίων θα αναλάβει την ευθύνη να καθαρίσει τα φρεάτια «με τις υπηρεσίες και θα προχωρήσω όλες τις μελέτες και τα απαραίτητα αντιπλημμυρικά, δεν θα ρωτήσω τον περιφερειάρχη, είναι θέμα ζωής».

Διαβάστε ακόμη: Η λίστα με τους μεγάλους νικητές Αττικής & Θεσσαλονίκης - Οι εκπλήξεις & ο ρέκορντμαν της Γλυφάδας με 83% (φωτό - βίντεο)

«Η προηγούμενη δημοτική αρχή για τα αντιπλημμυρικά έργα έχει αφήσει σε εκκρεμότητα μία μελέτη. Επιλέξαμε να μην προχωρήσουμε με αυτή, γιατί σήμερα θα μιλούσαμε μόνο για τα συμπεράσματα της μελέτης, αν και εφόσον είχε ολοκληρωθεί. Γειτονιά – γειτονιά χαρτογραφήσαμε 41 σημεία επικινδυνότητας σε όλη την πόλη – κάποια τα αντιμετωπίσαμε και λειτούργησαν πάρα πολύ καλά με την νεροποντή, για παράδειγμα στο Θησείο και τα Πετράλωνα, κάποια άλλα τα δρομολογήσαμε και κάποια άλλα έχουν μείνει στο σχέδιό μας για την ερχόμενη πενταετία. Δεν περιμένουμε κανέναν Daniel για να αντιμετωπίσουμε την κλιματική κρίση», είπε ο Κώστας Μπακογιάννης.

Ακολουθήστε το eirinika.gr στο Google News για ενδιαφέρουσες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο

Πατήστε εδώ για να διαβάσετε όλες τις αναρτήσεις του eirinika.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ