Πόλεμος στο Ισραήλ - Ανάλυση Guardian: Ποια είναι η μοίρα του Νετανιάχου;

Τι διατυπώνει ο αρθρογράφος του Guardian

Την εκτίμηση ότι ο πρωθυπουργός του Ισραήλ, Μπέντζαμιν Νετανιάχου, ετοιμάζεται να πέσει κατευθείαν στην παγίδα της Χαμάς την ώρα που ο ισραηλινός στρατός ετοιμάζεται για χερσαία επιχείρηση στη Λωρίδα της Γάζας διατυπώνει αρθρογράφος του Guardian.

Ξεκινώντας από την επίσκεψη Μπάιντεν ο Τζόναθαν Φρίντλαντ σημειώνει ότι το μήνυμα του προέδρου των ΗΠΑ κατά την επίσκεψή του στο Ισραήλ ήταν ότι «δεν μπορείς να σκεφτείς καθαρά όταν πονάς. Αυτό ισχύει ακόμη περισσότερο όταν ο πόνος συνδυάζεται με οργή για εκείνους που τον προκάλεσαν. Υπάρχει λόγος που μιλάμε για "τυφλή οργή": όταν ο θυμός κατεβαίνει, δεν μπορούμε να δούμε τι έχουμε μπροστά μας. Και αν αυτό ισχύει για τα άτομα, ισχύει ακόμα περισσότερο για τα έθνη».

guardian

Σχολιάζοντας την εμφάνιση και τις δηλώσεις του Αμερικανού προέδρου ο αρθρογράφος του Guardian λέει ότι «αντλώντας από τη δική του εμπειρία πολλαπλού πένθους, παρηγόρησε (σ.σ. ο Μπάιντεν) τους Ισραηλινούς που θρηνούν για τους περισσότερους από 1.400 αμάχους που σκοτώθηκαν από τη Χαμάς στη σφαγή της 7ης Οκτωβρίου και εκείνους που περιμένουν νέα για τους 203 ομήρους, συμπεριλαμβανομένων μικρών παιδιών και ηλικιωμένων, που εξακολουθούν να κρατούνται στη Γάζα. Με αυτό που έχει γίνει το χαρακτηριστικό του ύφος, ο Μπάιντεν συμμερίστηκε τον πόνο τους».

Στο πλαίσιο αυτό σημειώνει την αναφορά του προέδρου των ΗΠΑ στην 11η Σεπτεμβρίου όταν ο Μπάιντεν είπε «σας προειδοποιώ, ενώ αισθάνεστε αυτή την οργή, μην αναλώνεστε από αυτήν. Μετά την 11η Σεπτεμβρίου εξοργιστήκαμε στις Ηνωμένες Πολιτείες. Ενώ αναζητήσαμε δικαιοσύνη και αποδώσαμε δικαιοσύνη, κάναμε και λάθη».

«Όπως διευκρίνισε ο Τζο Μπάιντεν μέσα στην οργή τους για την Αλ Κάιντα, οι ΗΠΑ δεν κυνήγησαν απλώς αυτό το ένα δίκτυο, αλλά εισέβαλαν στη χώρα που το φιλοξενούσε, το Αφγανιστάν, και σε μια άλλη που δεν είχε καμία σχέση με αυτό, το Ιράκ - και τα δύο με καταστροφικές συνέπειες. Μετά την 11η Σεπτεμβρίου, οι ΗΠΑ κήρυξαν έναν παγκόσμιο "πόλεμο κατά της τρομοκρατίας" που κόστισε εκατοντάδες χιλιάδες ζωές, έφερε την Αλ Κάιντα σε μέρη όπου δεν υπήρχε προηγουμένως -μεταξύ αυτών και το Ιράκ- και γέννησε έναν νέο και ακόμη πιο σκοτεινό τρόμο, με τη μορφή του Ισλαμικού Κράτους» σημειώνει ο αρθογράφος του Guardian.

Σύμφωνα με τον βρετανό αρθογράφο αυτή είναι μια προειδοποίηση που θα πρέπει να σκεφτεί ο Μπέντζαμιν Νετανιάχου και οι στρατιωτικοί διοικητές του Ισραήλ Ισραήλ, καθώς οι ώρες μετρούν αντίστροφα για την αναμενόμενη χερσαία εισβολή στη Γάζα. «Το Ισραήλ και οι υποστηρικτές του τονίζουν ότι η χώρα έχει το δικαίωμα, και μάλιστα το καθήκον, να αμυνθεί απέναντι σε έναν εχθρό που απέδειξε τη σκληρότητά του πριν από δύο εβδομάδες. Αλλά αυτό σημαίνει ότι διακινδυνεύουμε το λάθος της Αμερικής μετά την 11η Σεπτεμβρίου: πεπεισμένοι ότι μια επιλεγμένη πορεία δράσης είναι νόμιμη, είναι εύκολο να ξεχάσουμε να αναρωτηθούμε αν είναι σοφή».

«Ήδη, μέσα στην οργή του, το Ισραήλ έχει πάρει αποφάσεις για τις οποίες μπορεί να μετανιώσει. Η αποστολή του θα πρέπει να είναι σαφής: να διασφαλίσει ότι η Χαμάς θα στερηθεί την ικανότητα να επαναλάβει ποτέ αυτό που έκανε πριν από δύο εβδομάδες. Αυτό σημαίνει ότι ο πόλεμος του Ισραήλ θα πρέπει να είναι μόνο με τη Χαμάς, όχι με το λαό της Γάζας. Και όμως, επιβάλλοντας έναν σχεδόν ολοκληρωτικό αποκλεισμό στην περιοχή, αρνούμενο σε περισσότερους από 2 εκατομμύρια πολίτες της τρόφιμα, νερό και φάρμακα, προκάλεσε πόνο σε ολόκληρο τον πληθυσμό - πόνο που θα ανακουφιστεί μόνο εν μέρει σύμφωνα με τους όρους της παραχώρησης που διαπραγματεύτηκε ο Μπάιντεν» συνεχίζει ο Βρετανός αρθρογράφος.

«Μια τέτοια ενέργεια παραβιάζει τόσο την ηθική όσο και το διεθνές δίκαιο, αλλά είναι επίσης αντίθετη προς τα συμφέροντα του ίδιου του Ισραήλ - αποδυναμώνοντας την υποστήριξη από το εξωτερικό τη στιγμή που θα έπρεπε να είναι η ισχυρότερη - και προς τον διακηρυγμένο στόχο του. Διότι αν τα τελευταία χρόνια έχουν δείξει κάτι, αυτό είναι ότι το να κάνεις τη ζωή στη Γάζα πιο κολασμένη δεν χαλαρώνει τον εναγκαλισμό της Χαμάς - τον σφίγγει» συνεχίζει.

Ακολουθήστε το eirinika.gr στο Google News για ενδιαφέρουσες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο

Πατήστε εδώ για να διαβάσετε όλες τις αναρτήσεις του eirinika.gr και του madeingreece.news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ