Δημήτρης Κουτσούμπας: Ο δημοφιλέστερος πολιτικός αρχηγός - Ο «κόκκινος» ηγέτης πρώτη φορά ανεβαίνει στην κορυφή

Το Who is Who του γ.γ. του ΚΚΕ που πέτυχε την ιστορική πρωτιά!

Μια έκπληξη επιφύλασσε η δημοσκόπηση της Metron Analysis κατά το διάστημα 18-24 Οκτωβρίου για το MEGA, καθώς ο δημοφιλέστερος αρχηγός κόμματος, με βάση τις θετικές γνώμες, ήταν ο Δημήτρης Κουτσούμπας!

Η δημοσκόπηση που πραγματοποιήθηκε σε δείγμα 1.300 ατόμων, έφερε για πρώτη φορά σε αυτήν τη θέση τον γ.γ. του ΚΚΕ.

Αναλυτικότερα, ο Δημήτρης Κουτσούμπας έρχεται πρώτος σε ποσοστό 47% στις θετικές γνώμες. Ακολουθεί ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης με ποσοστό 44%.

Έπειτα, ακολουθούν κατά σειρά, ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, Νίκος Ανδρουλάκης με ποσοστό 40%, η πρόεδρος της Πλεύσης Ελευθερίας με ποσοστό 35%, ο πρόεδρος της Ελληνικής Λύσης, Κυριάκος Βελόπουλος με ποσοστό 26%, ο νέος πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, Στέφανος Κασσελάκης με ποσοστό 25%, ο πρόεδρος της Νίκης, Δημήτρης Νατσιός με ποσοστό 14% και ο πρόεδρος των Σπαρτιατών, Βασίλης Στίγκας με ποσοστό 8%.

 

 

Who is Who

Ο Δημήτρης Κουτσούμπας γεννήθηκε στη Λαμία στις 10 Αυγούστου 1955. Υπηρετεί ως ο 18ος Γενικός Γραμματέας της Κεντρικής Επιτροπής του Κομμουνιστικού Κόμματος Ελλάδας από το 2013. Επανεκλέχτηκε στη θέση αυτή, ομόφωνα, από την Κ.Ε. του κόμματος το 2017 και το 2021.

Είναι γιος του Αποστόλη Κουτσούμπα, ο οποίος είχε εξοριστεί για την πολιτική του δράση. Η οικογένειά του ήταν αγωνιστές της ΕΑΜικής Εθνικής Αντίστασης, με εκτελεσμένους από τα ναζιστικά στρατεύματα κατοχής και από τα έκτακτα στρατοδικεία της περιόδου του εμφυλίου, με φυλακισμένους και εξορισμένους

Έχει καταγωγή από τους Βελεσιώτες Φθιώτιδας, ενώ σπούδασε Νομική στο Πανεπιστήμιο Αθηνών. 

Eurokinissi

Η πολιτική του δράση

Με τον ερχομό του στην Αθήνα, πιάνει επαφή με την παράνομη Οργάνωση της ΚΝΕ, συμμετέχει στα γεγονότα του Πολυτεχνείου το Νοέμβρη του 1973 και οργανώνεται στην αντι-ΕΦΕΕ και την ΚΝΕ το Δεκέμβρη του 1973, δουλεύοντας στην παρανομία μέχρι τη μεταπολίτευση, το καλοκαίρι του 1974.

Το 1987 εξελέγη για πρώτη φορά μέλος της Κεντρικής Επιτροπής του κόμματος, θέση στην οποία επανεξελέγη και στα επόμενα συνέδρια, και το 1996, στο 15ο Συνέδριο, εξελέγη για πρώτη φορά μέλος του Πολιτικού Γραφείου. Το ίδιο έτος, 1996, ανέλαβε τη διεύθυνση του Ριζοσπάστη, θέση στην οποία παρέμεινε για μία δεκαετία. Στο 18ο Συνέδριο ανέλαβε επικεφαλής της Γραμματείας της Κεντρικής Επιτροπής του ΚΚΕ.

Στις εκλογές του Ιανουαρίου 2015 εξελέγη για πρώτη φορά βουλευτής στην εκλογική περιφέρεια της Β' Αθήνας, έδρα στην οποία επανεξελέγη στις εκλογές του Σεπτεμβρίου 2015. Στις εκλογές του Ιουλίου 2019 εξελέγη βουλευτής στην εκλογική περιφέρεια Β2 Δυτικού Τομέα Αθηνών. Στις εκλογές του Μαΐου 2023 επέλεξε να εκλεγεί στην έδρα της Φθιώτιδας, τόπο καταγωγής του, ενώ στις εκλογές του Ιουνίου 2023, στις οποίες το ΚΚΕ δεν εξέλεξε βουλευτή στον νομό Φθιώτιδας, εξελέγη στην εκλογική περιφέρεια Β1 Βορείου Τομέα Αθηνών.

Η οικογενειακή του ζωή

Την προσωπική του ζωή, ο Δημήτρης Κουτσούμπας την κρατάει μακριά από τα ΜΜΕ. Είναι γνωστό ότι είναι παντρεμένος με την αγαπημένη του Αναστασία Κοντογιάννη, η οποία είναι μαθηματικός, ενώ έχουν και μια κόρη.

Με τη σύζυγό του γνωρίστηκαν στα πολιτικά δρώμενα, καθώς και η ίδια είναι συνδικαλίστρια.

NDP

 

Ακολουθήστε το eirinika.gr στο Google News για ενδιαφέρουσες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο

Πατήστε εδώ για να διαβάσετε όλες τις αναρτήσεις του eirinika.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ