Νέο έκτακτο δελτίο επιδείνωσης καιρού της ΕΜΥ: Ισχυρές βροχές και καταιγίδες - Δείτε LIVE την πορεία της κακοκαιρίας

Αναλυτικά η πρόγνωση...

Το Έκτακτο Δελτίο Επιδείνωσης Καιρού που εκδόθηκε στις 09-11-2023/1230 τοπική ώρα, επικαιροποιείται σύμφωνα με τα τελευταία προγνωστικά στοιχεία.

Α. Σήμερα Σάββατο (11-11-23) ισχυρές βροχές και καταιγίδες προβλέπονται:

α. Μέχρι νωρίς το απόγευμα στο βόρειο Ιόνιο, την Ήπειρο, τη δυτική Στερεά, τα δυτικά και τα νότια τμήματα της Πελοποννήσου, τα Κύθηρα, την κεντρική και ανατολική Μακεδονία και τη Θράκη.

β. Στα νησιά του ανατολικού Αιγαίου (κυρίως περιοχή Λέσβου, Χίου και από το απόγευμα Σάμου).

γ. Στα Δωδεκάνησα από το βράδυ μέχρι τις πρωινές ώρες της Κυριακής (12-11-23).

Β. Άνεμοι νοτίων διευθύνσεων εντάσεως 8 μποφόρ θα πνέουν τοπικά στο Αιγαίο μέχρι τις πρώτες βραδινές ώρες του Σαββάτου (11-11-23).

Γ. Επισημαίνεται πως από το βράδυ της Κυριακής (12-11-23) νέο καιρικό σύστημα από τα βορειοδυτικά με ισχυρές βροχές και καταιγίδες θα επηρεάσει αρχικά τη δυτική Ελλάδα και βαθμιαία τη Δευτέρα (13-11-23) την ανατολική Μακεδονία, τη Θράκη και το ανατολικό Αιγαίο.

Συγκεκριμένα θα επηρεαστούν:

α. Από τις βραδινές ώρες της Κυριακής (12-11-23) μέχρι τις πρωινές ώρες της Δευτέρας (13-11-23) το βόρειο Ιόνιο και η Ήπειρος.

β. Από τις πρώτες πρωινές ώρες της Δευτέρας (13-11-23) μέχρι το μεσημέρι το νότιο Ιόνιο, η δυτική Στερεά, η δυτική και η νότια Πελοπόννησος, τα Κύθηρα και πιθανώς η δυτική Κρήτη.

γ. Από τις προμεσημβρινές ώρες της Δευτέρας (13-11-23) μέχρι τις πρώτες βραδινές ώρες η Θράκη, τα νησιά του βορείου και ανατολικού Αιγαίου και πιθανώς πρόσκαιρα οι Κυκλάδες και η ανατολική Μακεδονία.

δ. Από το απόγευμα της Δευτέρας (13-11-23) μέχρι αργά τη νύχτα τα Δωδεκάνησα.

Κλέαρχος Μαρουσάκης 

ΔΙΑΔΟΧΙΚΕΣ ΚΑΚΟΚΑΙΡΙΕΣ ΣΥΝΤΟΜΗΣ ΔΙΑΡΚΕΙΑΣ

Μετά από ένα μεγάλο χρονικό διάστημα απουσίας του Φθινοπώρου, ο καιρός αρχίζει σταδιακά να εναρμονίζεται με το ημερολόγιο φέρνοντάς μας διαδοχικά κύματα κακοκαιριών που τοπικά μπορεί να εμφανίζουν ένταση, η χρονική τους διάρκεια όμως δείχνει γενικά μικρή τουλάχιστον για τα περισσότερα γεωγραφικά διαμερίσματα.

Το πρώτο από αυτά τα διαδοχικά κύματα κακοκαιριών θα μας επισκεφτεί αύριο και από τα δυτικά δίνοντας τον καιρό του νοτιά, δηλαδή βροχές, τοπικά ισχυρές καταιγίδες αλλά και τοπικά πολύ ισχυρούς νοτιάδες στα πελάγη μας.

Τα πιο έντονα φαινόμενα αυτής της πρώτης διαταραχής φαίνεται να εντοπίζονται προς τα δυτικά, κεντρικά και νότια γεωγραφικά διαμερίσματα αλλά και προς το ανατολικό Αιγαίο. Πρόκειται για μια φυσιολογική για την εποχή διαταραχή που μπορεί όμως τοπικά να αφήσει προβλήματα.

Μελετώντας αυτή την πρώτη διαταραχή αξίζει να σημειώσουμε τα εξής:

1. Οι βροχές και οι τοπικά ισχυρές καταιγίδες θα ξεκινήσουν λίγο πριν το μεσημέρι από το κεντρικό και βόρειο Ιόνιο και μέχρι νωρίς το βράδυ θα έχουν καταλήξει στα δυτικότερα τμήματα του Αιγαίου με ένα γρήγορο πέρασμα από τα νησιά του Ιονίου, τη δυτική - κεντρική - ανατολική Στερεά, την Πελοπόννησο αλλά και την Εύβοια.

2. Προς τα ξημερώματα του Σαββάτου φαίνεται να σχηματίζεται μια γραμμή λαίλαπας προς το δυτικό και κεντρικό Αιγαίο και η οποία θα εμφανίσει αργή μετατόπιση προς το ανατολικό νοτιοανατολικό Αιγαίο πιθανότατα με ανατροφοδοτήσεις.

Αυτή η παράμετρος δημιουργεί μια ανησυχία μιας και για αρκετές ώρες θα δραστηριοποιούνται καταιγίδες με ένταση στην περιοχή των Κυκλάδων και προς το ανατολικό νοτιοανατολικό Αιγαίο και που πιθανόν να απασχολήσουν και τμήματα της Κρήτης.

 

Αυτές οι περιοχές θα πρέπει να βρίσκονται σε μια παραπάνω ετοιμότητα για πιθανά προβλήματα πιθανόν και έντονα ή και εκτεταμένα προβλήματα.

Ο λόγος είναι ότι οι θαλάσσιες εκεί εκτάσεις είναι αρκετά ζεστές και αυτό σε συνδυασμό με τον ψυχρότερο αέρα που θα αλληλεπιδράσει από τα υψηλότερα στρώματα της ατμόσφαιρας θα δημιουργήσει έντονη αστάθεια.

3. Η περιοχή της Θεσσαλίας δε φαίνεται να αντιμετωπίζει ιδιαίτερα προβλήματα.

4. Η περιοχή της Θεσσαλονίκης θα δεχτεί σύντομες βροχές χωρίς αξιόλογη ένταση.

5. Η Αττική είναι αρκετά πιθανό να δεχτεί ένα γρήγορο πέρασμα από ισχυρές καταιγίδες το βράδυ της Παρασκευής που τοπικά ίσως δημιουργήσει μικροπλημμυρικά επεισόδια.

Ακολουθεί χάρτης όπου με τον κόκκινο κύκλο προσεγγίζουμε τις περιοχές με τα πιο έντονα φαινόμενα.

Ακολουθήστε το eirinika.gr στο Google News για ενδιαφέρουσες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο

Πατήστε εδώ για να διαβάσετε όλες τις αναρτήσεις του eirinika.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ