Το ανατολίτικο βάζο, η μαρμάρινη πιατέλα και τα βιβλία με... νόημα - Τα δώρα που έφερε και πήρε ο Ερντογάν από Μητσοτάκη-Σακελλαροπούλου (φωτό)

Τα δώρα που ανταλλάχθηκαν ανάμεσα σε Ερντογάν-Σακελλαροπούλου και Ερντογάν-Μητσοτάκη

Εκτός από το πολιτικό ενδιαφέρον της επίσκεψης του Τούρκου προέδρου στην Αθήνα, ενδιαφέρον είχαν και τα εθιμοτυπικά δώρα που έφερε και πήρε κατά την επίσκεψή του στην Πρόεδρο της Δημοκρατίας και τον Πρωθυπουργό.

Αντικείμενα με συμβολισμούς σε προεδρικό επίπεδο, τα δώρα, βιβλία με νόημα με τον πρωθυπουργό.

Ειδικότερα, ο Τούρκος πρόεδρος έφερε στην Κατερίνα Σακελλαροπούλου ένα μεγάλο βάζο ανατολίτικης τεχνοτροπίας, λαδί με χρυσοκόκκινα λουλούδια. Από την πλευρά της η Πρόεδρος της Δημοκρατίας του χάρισε μια μαρμάρινη πιατέλα σε λευκό μάρμαρο Διονύσου με ανάγλυφο κλαδί ροδιάς, που φιλοτέχνησε ο γλύπτης Μάρκος Αρμάος.

Δώρα Ερντογάν

Το βάζο που χάρισε ο Τούρκος πρόεδρος στην Πρόεδρο της Δημοκρατίας

Σημειώνεται ότι η Πρόεδρος της Δημοκρατίας ευχαρίστησε στα τουρκικά τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν μετά το τέλος του διαλόγου τους μπροστά στις κάμερες.

Τα δώρα του Ερντογάν: Το βάζο στη Σακελλαροπούλου, η μαρμάρινη πιατέλα της Προέδρου και τα βιβλία [εικόνες]

Η μαρμάρινα πιατέλα που χάρισε στον Ερντογάν η Κ. Σακελλαροπούλου

Ποιος είναι ο γλύπτης, Μάρκου Αρμάου

Ο Μάρκος Αρμάος μιλάει για τον εαυτό του: "Γεννήθηκα το 1972 στην Αθήνα και κατάγομαι από την Τήνο, νησί με μεγάλη παράδοση στην μαρμαρογλυπτική και τη μαρμαροτεχνία.

Από μικρός ασχολήθηκα με το μάρμαρο. Τα πρώτα χρόνια μαθήτευσα πλάι στον πατέρα μου, Ιωσήφ Αρμάο , έμπειρο και καταξιωμένο μαρμαρογλύπτη, καθώς και στο εργαστήριο των Μ. Βασιλάκη & Α. Βαλάκα, όπου ασκήθηκα στο σχέδιο και στη μαρμαρογλυπτική.
Συνέχισα να εργάζομαι σε εργαστήρια μαρμαρογλυπτικής της Αθήνας και απέκτησα μεγάλη εμπειρία, τόσο σε εκκλησιαστικά όσο και σε κοσμικά έργα.

Από το 2003 έως το 2015 μου δόθηκε η ευκαιρία να εργαστώ ως μαρμαροτεχνίτης στο Αναστηλωτικό Πρόγραμμα των Μνημείων της Ακρόπολης, όπου και εξειδικεύτηκα στον τομέα της αναστήλωσης κλασικών μνημείων.

Συγκεκριμένα εργάστηκα στα αναστηλωτικά έργα του Παρθενώνα και του Ναού της Αθηνάς Νίκης. Ανέλαβα και εκτέλεσα με επιτυχία συγκόλληση και λάξευση ραβδώσεων ιωνικών και δωρικών κιόνων, πονταρίσματα καθώς και τοποθετήσεις αρχιτεκτονικών μελών.

Σήμερα εργάζομαι πάνω στη μαρμαρογλυπτική και στην αναστήλωση μνημείων. Συνεργάζομαι με εργαστήρια μαρμαρογλυπτικής και δημιουργώ μαρμάρινα διακοσμητικά, αλλά και χρηστικά αντικείμενα. Τα θέματα μου είναι εμπνευσμένα από τη λαϊκή παράδοση και από τη σύγχρονη τέχνη".

Διαβάστε ακόμα: Αρμάος - Πορταλάκη: "Πορεία για δύο" - Ένας γλύπτης, μία ζωγράφος -Το ζευγάρι των καλλιτεχνών συνεκθέτει στο Ρέθυμνο

Βιβλία με νόημα, τα δώρα Μητσοτάκη - Ερντογάν

Βιβλία αντάλλαξαν ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης και ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, κατά την υπογραφή της διακήρυξης φιλίας μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας, 100 χρόνια μετά την υπογραφή της Συνθήκης της Λωζάνης.

Κατά τη διάρκεια της συνάντησης των δύο ηγετών, ο Ερντογάν ζήτησε από τον διπλωματικό του σύμβουλο να φέρει ένα βιβλίο, το οποίο και δώρισε στον Κυριάκο Μητσοτάκη. Πρόκειται για την έκδοση της Τουρκικής Προεδρίας για τη Λωρίδα της Γάζας και καταγράφει διάφορες πρωτοβουλίες της τουρκικής πλευράς σε βάθος δεκαετιών για το συγκεκριμένο ζήτημα.

Ο Έλληνας πρωθυπουργός δώρισε με τη σειρά του στον Τούρκο πρόεδρο ένα βιβλίο για την αναστήλωση των οθωμανικών μνημείων στην ελληνική επικράτεια. Πρόκειται για ένα βιβλίο που επιμελήθηκε το υπουργείο Πολιτισμού γι’ αυτήν την ειδική περίσταση και δεν κυκλοφορεί στην αγορά.

Ακολουθήστε το eirinika.gr στο Google News για ενδιαφέρουσες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο

Πατήστε εδώ για να διαβάσετε όλες τις αναρτήσεις του eirinika.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ