Μαριάννα Βαρδινογιάννη: Αφιερωμένο στη μνήμη της το 12ο σεμινάριο του προγράμματος «Λέμε την αλήθεια στην εξουσία» - Παρών και ο Πρίγκιπας Νικόλαος (φωτό)

Το Σεμινάριο συντόνισαν οι εκπρόσωποι του Ιδρύματος Μαριάννα Β. Βαρδινογιάννη κυρίες Ινώ Κωνσταντοπούλου και Γωγώ Σταθοπούλου.

Με μεγάλη επιτυχία, και με μεγάλη συμμετοχή δεκάδων εκπαιδευτικών και μαθητών από ολόκληρη την Ελλάδα, πραγματοποιήθηκε το 12ο Σεμινάριο του Εκπαιδευτικού Προγράμματος «ΛΕΜΕ ΤΗΝ ΑΛΗΘΕΙΑ ΣΤΗΝ ΕΞΟΥΣΙΑ» του Ιδρύματος Μαριάννα Β. Βαρδινογιάννη, τη Δευτέρα 8 Απριλίου 2024, στο ξενοδοχείο NJV Athens Plaza.

Το Σεμινάριο ήταν αφιερωμένο στη μνήμη της αείμνηστης Μαριάννας Β. Βαρδινογιάννη, η οποία είχε την έμπνευση και την πρωτοβουλία να εφαρμοστεί το Πρόγραμμα στα ελληνικά σχολεία, σε συνεργασία με το Robert F. Kennedy Human Rights, προκειμένου να εμφυσήσει στη νέα γενιά την αξία του σεβασμού και της προστασίας των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.

Με μεγάλη συγκίνηση και σεβασμό για την προσωπικότητα, το έργο και την προσφορά της Μαριάννας Β. Βαρδινογιάννη μίλησε η Πρόεδρος του Robert F.Kennedy Human Rights κυρία Kerry Kennedy: «Στην εποχή μας υπάρχει έλλειψη αλληλεγγύης και συμπόνιας.  Πρέπει πάντα να θυμόμαστε να είμαστε αλληλέγγυοι με τους συνανθρώπους μας, όπως πάντα έκανε η Μαριάννα που είχε μια καρδιά που μας αγκάλιαζε όλους».  

Γωγώ Σταθοπούλου, Ινώ Κωνσταντοπούλου, Karen Robinson, Ελένη Σαμαρά, με τους μαθητές του 2ου Πρότυπου Γυμνασίου Βόλου και την εκπαιδευτικό τους κα. Ξανθούλα Δημαράκη

H κυρία Kennedy έκανε ιδιαίτερη αναφορά στο σπουδαίο έργο της Μαριάννας Β. Βαρδινογιάννη, το οποίο τιμήθηκε το 2020 από τον Οργανισμό Ηνωμένων Εθνών με το Βραβείο Nelson Mandela, και ανακοίνωσε την απόφαση του Ιδρύματος Robert F. Kennedy Human Rights να προστεθεί ξεχωριστό κεφάλαιο αφιερωμένο στη ζωή, το έργο και τον αγώνα για τα ανθρώπινα δικαιώματα της Μαριάννας Β. Βαρδινογιάννη στο βιβλίο του Προγράμματος, το οποίο διδάσκεται σε χιλιάδες μαθητές σε ολόκληρο τον κόσμο.  

Νένη Δούκα, Αλίκη Δρακούλη, Πρίγκιπας Νικόλαος, Karen Robinson, Ινώ Κωνσταντοπούλου, Ελένη Σαμαρά

Το Ίδρυμα Μαριάννα Β. Βαρδινογιάννη, δια της εκπροσώπου κυρίας Νούλης Μανώλη, ευχαρίστησε την κυρία Kennedy για αυτή την πρωτοβουλία:  «Η ανακοίνωση της δημιουργίας κεφαλαίου αφιερωμένου στην Μαριάννα Βαρδινογιάννη είναι μια πολύ μεγάλη τιμή για το Ίδρυμά μας, την οικογένεια Βαρδινογιάννη αλλά και για ολόκληρη την Ελλάδα. Ευχαριστούμε θερμά την Kerry Kennedy για τη σκέψη αυτή. Είναι ένας ελάχιστος φόρος τιμής για αυτή τη διεθνή Ελληνίδα να διδάσκεται και να αναλύεται το έργο της, μαζί με το έργο των μεγαλύτερων αγωνιστών για τα ανθρώπινα δικαιώματα.  Ευχόμαστε το παράδειγμα της ζωής της και η ελπίδα που πάντοτε απλόχερα προσέφερε να φωτίζουν τις ζωές των εκπαιδευτικών και των μαθητών μας».

Στιγμιότυπο από το Σεμινάριο

O Πρόεδρος του Ινστιτούτου Εκπαιδευτικής Πολιτικής κύριος Σπυρίδων Δουκάκης απηύθυνε χαιρετισμό στο πλαίσιο του Σεμιναρίου και μίλησε για τη μεγάλη σημασία της διδασκαλίας του Προγράμματος «ΛΕΜΕ ΤΗΝ ΑΛΗΘΕΙΑ ΣΤΗΝ ΕΞΟΥΣΙΑ» στα ελληνικά σχολεία:  «Αυτό το Πρόγραμμα είναι ό, τι καλύτερο μπορούμε να έχουμε στην ελληνική κοινωνία, στην ελληνική πραγματικότητα.  Έχουμε ένα μότο στο Ινστιτούτο Εκπαιδευτικής Πολιτικής, το «Μαζί για την Εκπαίδευση».  Αυτό το οποίο πρέσβευε και η αείμνηστη Μαριάννα Β. Βαρδινογιάννη: το δικαίωμα όλων των παιδιών στην εκπαίδευση.  Κάτι που είναι ο στόχος όλων μας».

Το «παρών» στο Σεμινάριο έδωσε η AXION Hellas που αποτελεί σταθερό σύμμαχο του Ιδρύματος Μαριάννα Β. Βαρδινογιάννη, φροντίζοντας για τη διδασκαλία και εξάπλωση του Προγράμματος «ΛΕΜΕ ΤΗΝ ΑΛΗΘΕΙΑ ΣΤΗΝ ΕΞΟΥΣΙΑ», ακόμα και στις πιο απομακρυσμένες περιοχές της Ελλάδας.  Η Πρόεδρος της AXION Hellas κυρία Αλίκη Δρακούλη τόνισε ότι:  «Είναι στο χέρι μας να συνεχίσουμε το όραμα της Μαριάννας Β. Βαρδινογιάννη και θα το πραγματοποιήσουμε γιατί της το οφείλουμε, και το οφείλουμε στην κοινωνία.  Εκ μέρους του Διοικητικού Συμβουλίου της Axion Hellas, και του Ειδικού Συμβούλου της Πρίγκιπα Νικόλαου, θα ήθελα να σας ευχαριστήσω για την άψογη συνεργασία όλα αυτά τα χρόνια.  Η συνεισφορά σας στο ταξίδι μας είναι ανεκτίμητη!».

Ιορδάνης Παπαδόπουλος, Νούλη Μανώλη, Κική Παπαπέτρου, Ινώ Κωνσταντοπούλου, Karen Robinson, Σπυρίδων Δουκάκης, Γωγώ Σταθοπούλου, Νένη Δούκα

H Διευθύντρια του Προγράμματος «ΛΕΜΕ ΤΗΝ ΑΛΗΘΕΙΑ ΣΤΗΝ ΕΞΟΥΣΙΑ» στο Robert F. Kennedy Human Rights κυρία Karen Robinson στην ομιλία της προς την ελληνική εκπαιδευτική κοινότητα παρουσίασε τις βασικές κατευθύνσεις και προτάσεις για την αποτελεσματικότερη διδασκαλία του Προγράμματος, τονίζοντας πως η διδασκαλία των ανθρωπίνων δικαιωμάτων μπορεί να γίνει μέσα από όλα τα μαθήματα και ότι τις περισσότερες φορές οι εκπαιδευτικοί στην πραγματικότητα διδάσκουν στα παιδιά με τον δικό τους τρόπο πως πρέπει να σεβόμαστε τα ανθρώπινα δικαιώματα, ενώ έκανε μια ξεχωριστή αναφορά στην Μαριάννα Β. Βαρδινογιάννη λέγοντας ότι:  «Έχουμε μια φράση στις ΗΠΑ που λέει «Άσε τη ζωή σου να μιλήσει για εσένα».  Ας αφήσουμε λοιπόν την ίδια τη ζωή και το έργο της να μιλήσουν για αυτή την σπουδαία προσωπικότητα και αυτά να αποτελούν παράδειγμα για όλους μας».

Το Σεμινάριο συντόνισαν οι εκπρόσωποι του Ιδρύματος Μαριάννα Β. Βαρδινογιάννη κυρίες Ινώ Κωνσταντοπούλου και Γωγώ Σταθοπούλου.

Εκ μέρους της Axion Hellas παρόντες, εκτός από την Πρόεδρο κυρία Αλίκη Δρακούλη,  ήταν ο Ειδικός Σύμβουλος της οργάνωσης Πρίγκιπας Νικόλαος και η κυρία Νένη Δούκα.

Εκ μέρους του Σωματείου «ΕΛΠΙΔΑ-Σύλλογος Φίλων Παιδιών με καρκίνο» παρούσα ήταν κυρία Ελένη Σαμαρά-Κωνσταντακάτου, μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου του Σωματείου.

Στιγμιότυπο από το Σεμινάριο

ΛΙΓΕΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ ΓΙΑ ΤΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ «ΛΕΜΕ ΤΗΝ ΑΛΗΘΕΙΑ ΣΤΗΝ ΕΞΟΥΣΙΑ»:

Το Πρόγραμμα «ΛΕΜΕ ΤΗΝ ΑΛΗΘΕΙΑ ΣΤΗΝ ΕΞΟΥΣΙΑ» είναι ένα πρωτοποριακό πρόγραμμα του Ιδρύματος «Robert F. Kennedy Human Rights» για τα ανθρώπινα δικαιώματα που διδάσκεται σε εκατομμύριά μαθητές σε ολόκληρο τον κόσμο.  

Διαβάστε ακόμη: Mαριάννα Βαρδινογιάννη: Όταν πήγε στην Αμοργό να συναντήσει τον σύζυγό της εξόριστο Αξιωματικό του Ναυτικού - ''Άφησα πίσω δύο μικρά παιδιά & ένα βρέφος στην μητέρα μου''

To Πρόγραμμα είναι βασισμένο στο βιβλίο της Kerry Kennedy, κόρης του αείμνηστου Robert F. Kennedy, και διδάσκεται στα ελληνικά σχολεία με πρωτοβουλία της αείμνηστης Μαριάννας Β. Βαρδινογιάννη για όγδοη συνεχή χρονιά με μεγάλη συμμετοχή σχολείων από ολόκληρη την Ελλάδα.  Τελεί υπό την αιγίδα της Α.Ε. της Προέδρου της Δημοκρατίας Κατερίνας Σακελλαροπούλου, ενώ παράλληλα είναι εγκεκριμένο από το Υπουργείο Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων. 

Διαβάστε ακόμη: Αντίο στην Ελληνίδα Πριγκίπισσα του λαού – Η ιστορία της γνωριμίας της Μαριάννας Βαρδινογιάννη με τον άντρα της ζωής της, τον Βαρδή όπως μου την διηγήθηκε η ίδια

Το Πρόγραμμα δεν αποτελεί ένα επιπλέον μάθημα, αλλά ένα διδακτικό εργαλείο στα χέρια των εκπαιδευτικών που μπορεί να χρησιμοποιηθεί σε όλα τα μαθήματα και έχει ως στόχο οι μαθητές να εξοικειωθούν από μικρή ηλικία με την έννοια των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, έτσι ώστε, ως μελλοντικοί πολίτες, να διασφαλίσουν την δημιουργία μιας καλύτερης και δικαιότερης κοινωνίας.  Στο Πρόγραμμα συμμετέχουν περισσότερα από 100 δημόσια και ιδιωτικά σχολεία από ολόκληρη την Ελλάδα, αλλά και σχολεία της ομογένειας.

Διαβάστε ακόμη; Vintage φωτογραφίες της Μαριάννας Βαρδινογιάννη: Η γυναίκα που είχε όραμα - Ταύτισε τη ζωή της με την φιλανθρωπία

Στο Πρόγραμμα «ΛΕΜΕ ΤΗΝ ΑΛΗΘΕΙΑ ΣΤΗΝ ΕΞΟΥΣΙΑ» μπορεί να εγγραφεί δωρεάν όποιος εκπαιδευτικός το επιθυμεί μέσα από την ιστοσελίδα του Ιδρύματος Μαριάννα Β. Βαρδινογιάννη:  
 

Ακολουθήστε το eirinika.gr στο Google News για ενδιαφέρουσες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο

Πατήστε εδώ για να διαβάσετε όλες τις αναρτήσεις του eirinika.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ