Το ανάκτορο - «Λευκό Παλάτι» του Ερντογάν: Έκτασης 300.000τμ με 1.150 δωμάτια και προεδρική κατοικία - Στοίχισε πακτωλό χρημάτων (φωτό & βίντεο)

Το εντυπωσιακό «Λευκό Παλάτι» του προέδρου της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν 

Τι είναι το «Λευκό Παλάτι» του Τούρκου προέδρου; Επίδειξη πλούτου, δύναμης, αναφορά στην Οθωμανική αυτοκρατορία; 

Ότι και να επιλέξετε η ουσία είναι ότι το προεδρικό ανάκτορο του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν στην Άγκυρα είναι ένα αχανές συγκρότημα, ένα συνεδριακό κέντρο, έκτασης 300.000 τετραγωνικών μέτρων με 1.150 δωμάτια και προεδρική κατοικία.

Ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν το πρώτο που θέλει να κάνει είναι επίδειξη δύναμης της «νέας Τουρκίας» στους υψηλούς προσκεκλημένους του, και στον κόσμο, με το προεδρικό ανάκτορο της Άγκυρας, που κάνει τον Λευκό Οίκο να μοιάζει… ταπεινός. 

Ο Τούρκος πρόεδρος επέμεινε να γίνει το «λευκό παλάτι» του, παρά τις έντονες αντιδράσεις για διασπάθιση πακτωλού χρημάτων και μάλιστα σε μια περιοχή που είχε κηρυχθεί από τον Κεμάλ εθνικό πάρκο, αψηφόντας ακόμα και τις δικαστικές αποφάσεις που υπήρχαν.


Το επονομαζόμενο «Λευκό Παλάτι» παραπέμπει ευθέως στο όραμα του Ερντογάν για μια νέα Οθωμανική Αυτοκρατορία, όπως άλλωστε και οι 16 προεδρικοί φρουροί που συχνά πλαισιώνουν τον Τούρκο ηγέτη στο πλαίσιο του πρωτοκόλλου υποδοχής.


Στους αχανείς χρυσοποίκιλτους χώρους του (στα όρια του κιτς ή πέρα από τα όρια του κιτς), «βαρυφορτωμένους» με μάρμαρο, με τα ακριβότερα χαλιά, με αίθουσες συνεδρίων, μετά από άλλες αίθουσες συνεδρίων για τους κυβερνητικούς και κομματικούς αξιωματούχους, με συντριβάνια, με το πολυτελές γραφείο του Τούρκου προέδρου, και το υπόγειο σύμπλεγμα σε ενδεχόμενο πυρηνικής επίθεσης βλέπεις την εικόνα της σημερινής Τουρκίας της υπερβολής μέσα από τα μάτια του Ερντογάν.  

Image

Image

Image

Image

 
 

Για να χτιστεί το Λευκό Παλάτι, ο Ερντογάν έπρεπε να αντιμετωπίσει για… μια ακόμα φορά τον Μουσταφά Κεμάλ Ατατούρκ

Ο Ερντογάν αγνόησε την κεμαλική κληρονομιά, υπερκέρασε τις απαγορεύσεις και τα έργα ξεκίνησαν. Σύμφωνα με την κυβέρνηση Ερντογάν, το έργο έχει στοιχίσει «μόνο» 536 εκατομμύρια ευρώ. 

Οι εκτιμήσεις κάνουν λόγο όμως ακόμα και για 3 δισεκατομμύρια ευρώ πραγματικό κόστος.

Ακολουθήστε το eirinika.gr στο Google News για ενδιαφέρουσες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο

Πατήστε εδώ για να διαβάσετε όλες τις αναρτήσεις του eirinika.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ