Τα 4 πορτοκαλί & πολύ θρεπτικά λαχανικά που μπορείτε να εντάξετε στη διατροφή του σκυλάκου σας χωρίς να κινδυνεύει η υγεία του - Πάντα με τη συμβουλή του κτηνίατρού σας !

Για να δούμε!

Μια ισορροπημένη και υγιεινή διατροφή συμβάλλει στη συνολική υγεία και ευεξία του σκύλου μας.

Προσφέροντας στο τετράποδο φιλαράκι μας μια καλή και ποιοτική τροφή, ενισχύουμε το ανοσοποιητικό του σύστημα και μπορούμε να ελπίζουμε ότι θα ζήσει ακόμα περισσότερα χρόνια υγιές και χαρούμενο. Όσοι και όσες από εμάς δίνουμε στον σκύλο μας ανθρώπινες τροφές – πέρα από τις δικές του κροκέτες και κονσέρβες – θα πρέπει να ελέγχουμε πολύ καλά αν είναι θρεπτικές ή τοξικές.

Για παράδειγμα, το κρεμμύδι και το σκόρδο είναι άκρως τοξικά για τον σκύλο μας και υπάρχουν περιστατικά που μετά την κατανάλωσή τους οδηγήθηκαν ακόμα και στον θάνατο. Οπότε, θα πρέπει να είμαστε πολύ προσεκτικοί/ές.

Ωστόσο, υπάρχουν κάποιες τροφές που θα μπορούσε το σκυλάκι μας να καταναλώνει σχεδόν σε καθημερινή βάση χωρίς να αντιμετωπίζει κανένα πρόβλημα.

Φυσικά, επειδή κάθε σκύλος είναι μοναδικός, θα πρέπει να συμβουλευτούμε τον/την κτηνίατρό μας προτού αποφασίσουμε να δώσουμε στο κατοικίδιό μας έστω και μια μπουκιά. Επίσης, καλό είναι να εισάγουμε σταδιακά στη διατροφή του φρούτα, λαχανικά ή άλλες τροφές.

Σε αυτό το άρθρο θα δούμε 4 πορτοκαλί λαχανικά που και θρεπτικά είναι αλλά και νόστιμα, και πολλοί είναι οι σκύλοι που τρελαίνονται για μια μπουκιά τους.

Γλυκοπατάτα

Πρόκειται για ένα πραγματικό superfood τόσο για σκύλους όσο και για ανθρώπους. Οι γλυκοπατάτες είναι πολύ θρεπτικές για τους καλύτερούς μας φίλους και λόγω της γλυκύτητάς τους οι περισσότεροι σκύλοι τις λατρεύουν.

Περιέχουν β-καροτένιο, βιταμίνη Α η οποία βοηθάει στην καλή λειτουργία της καρδιάς, βιταμίνη C η οποία ενισχύει το ανοσοποιητικό σύστημα, είναι πλούσιες σε αντιοξειδωτικές ουσίες που βοηθούν στην καταπολέμηση πολλών ασθενειών και έχουν αντικαρκινική δράση.

Είναι γεμάτες φυτικές ίνες και μέταλλα. Αυτό που πρέπει να αποφύγουμε είναι να δώσουμε στον σκύλο μας ωμή γλυκοπατάτα γιατί μπορεί να είναι δύσκολη στην πέψη της και να τον οδηγήσει σε πνιγμό. Πάντα ξεφλουδίζουμε την γλυκοπατάτα, αφαιρούμε τυχόν σπόρους και βράζουμε ή ψήνουμε πολύ καλά. Και πάντα με μέτρο!

Καρότο

Τα καρότα αποτελούν μια καλή επιλογή λιχουδιάς λόγω της χαμηλής τους περιεκτικότητας σε θερμίδες και λιπαρά. Ωστόσο, επειδή περιέχουν ζάχαρη θα πρέπει να είμαστε φειδωλοί/ές και η ποσότητα που προσφέρουμε στον σκύλο μας να μην ξεπερνάει το 10% της ημερήσιας τροφής του.

Τα καρότα είναι εξαιρετική πηγή αντιοξειδωτικών, περιέχουν κάλιο, φυτικές ίνες (συμβάλλουν στην υγεία του γαστρεντερικού συστήματος) και διάφορες χρήσιμες βιταμίνες για την υγεία του σκύλου μας.

Τέτοιες βιταμίνες μπορεί να είναι η βιταμίνη Κ που βοηθάει στην πρόληψη θρόμβων στο αίμα και η βιταμίνη Β6 που βοηθάει στη μετατροπή των υδατανθράκων, των λιπών και των πρωτεϊνών σε ενέργεια. Τέλος, η μάσηση ωμών καρότων μπορεί να βελτιώσει τη οδοντική υγεία του αγαπημένου μας κατοικιδίου.

Κολοκύθα

Σύμφωνα με την ιστοσελίδα topetmou.gr, ένα ακόμα πορτοκαλί και θρεπτικό λαχανικό που μπορούμε να προσφέρουμε στον σκύλο μας είναι η κολοκύθα. Θα πρέπει να είναι πολύ καλά μαγειρεμένη, χωρίς φλούδα και σπόρια, και ιδανικά κομμένη σε μικρά κομματάκια για να αποφύγουμε τον κίνδυνο πνιγμού.

Κατά τα άλλα η κολοκύθα είναι πλούσια σε β-καροτένιο το οποίο συμβάλλει στην ενίσχυση του ανοσοποιητικού συστήματος των σκύλων, την υγεία των ματιών τους, την ποιότητα του δέρματος και του τριχώματός τους.

Έχει υψηλή περιεκτικότητα σε φυτικές ίνες και αποτελεί εξαιρετική λιχουδιά για σκυλάκια που αντιμετωπίζουν προβλήματα με το στομάχι τους, υποφέρουν από διάρροια ή δυσκοιλιότητα. Επιπλέον, η κολοκύθα περιεχέι ασβέστιο, σίδηρο, βιταμίνες A, C και E, τρομερά θρεπτικές για την υγεία των αγαπημένων μας κατοικιδίων.

Διαβάστε ακόμη:Οι 7 μύθοι για την υγεία των σκυλιών - Αν θέλετε να παρέχετε στο κατοικίδιό σας την καλύτερη δυνατή φροντίδα, αφήστε τους πίσω !

Πορτοκαλί πιπεριές

Μπορεί να μην τις αγαπούν όλοι οι σκύλοι, όμως σε γενικές γραμμές αν τελικά τις δοκιμάσουν σίγουρα τις ξαναπροτιμούν. Οι πορτοκαλί πιπεριές – και γενικά οι πιπεριές – είναι πλούσιες σε φυτικές ίνες και βοηθούν στην ενίσχυση του πεπτικού συστήματος των σκύλων.

Και αυτές περιέχουν β-καροτένιο, είναι πλούσιες σε βιταμίνη E που βοηθάει στην υγεία του δέρματος και του τριχώματος και καταπολεμά τις φλεγμονές. Επιπλέον, περιέχουν βιταμίνη C η οποία υποστηρίζει τη καλή λειτουργία του ανοσοποιητικού συστήματος.

Φυσικά, και σε αυτή την περίπτωση, οι πιπεριές θα πρέπει να προσφέρονται με μέτρο για να μην προκληθούν γαστρεντερικά προβλήματα. Τέλος, θα πρέπει να αποφεύγονται οι πιπεριές τσίλι.

Ακολουθήστε το eirinika.gr στο Google News για ενδιαφέρουσες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο

Πατήστε εδώ για να διαβάσετε όλες τις αναρτήσεις του eirinika.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ