Πως δρούσε το κύκλωμα εφοριακών στην Χαλκίδα: Συνελήφθη ως «εγκέφαλος» η διευθύντρια - Η λίστα με τα ονόματα & τα υπέρογκα πόσα (φωτό & βίντεο)

Τα χρηματικά ποσά που ζητούσε το κύκλωμα από τα θύματά του κυμαίνονταν από 5.000 έως 30.000 ευρώ.

Συνελήφθησαν η διευθύντρια της ΔΟΥ Χαλκίδας, ο υποδιευθυντής, τρεις ακόμη υπάλληλοι, μία συνεργαζόμενη διεκπεραιώτρια και ένας λογιστής, καθώς ήταν ανάμεσα στα μέλη φερόμενου κυκλώματος που εκβίαζε ιδιώτες και επιχειρηματίες.

Οι συλληφθέντες φέρονται να ζητούσαν χρήματα από πολίτες και επιχειρηματίες είτε για φορολογικές διευκολύνσεις είτε για να μην τους επιβληθούν πρόστιμα.

Σύμφωνα με πληροφορίες, τα χρηματικά ποσά που φέρεται να ζητούσε το κύκλωμα από τα θύματά του κυμαίνονταν από 5.000 έως 30.000 ευρώ.

Τι ρόλο είχε η διευθύντρια; -Τα 4 σημειωματάρια με τα χρήματα και τα ονόματα

Η διευθύντρια της ΔΟΥ Χαλκίδας, όπως αναφέρεται και στην ανακοίνωση της ΕΛ.ΑΣ. για την υπόθεση, φέρεται να ήταν η αρχηγός της εγκληματικής οργάνωσης και εκείνη που φέρεται να λάμβανε τα χρήματα και στη συνέχεια τα διένειμε στα υπόλοιπα μέλη.

Οι αρχές εντόπισαν στα σπίτια των εμπλεκομένων στην υπόθεση ποσό της τάξης των 80.000 ευρώ, όπως και τέσσερα σημειωματάρια από το 2020, στα οποία υπήρχαν σημειώσεις με ονόματα πολιτών και εμπλεκομένων στο κύκλωμα και δίπλα χρηματικά ποσά, από 250 ευρώ έως 11.000 ευρώ.

Πως εκβίαζαν τα θύματα;

Ο λογιστής και η διεκπεραιώτρια φέρονται να εντόπιζαν φορολογούμενους με φορολογικές εκκρεμότητες και φέρονται να τους παρέπεμπαν στη διευθύντρια και τους άλλους τέσσερις υπαλλήλους της ΔΟΥ Χαλκίδας.

Ανάμεσα στα θύματα του φερόμενου κυκλώματος ήταν ιδιώτες, επιχειρηματίες, ιδιοκτήτες εργοστασίων και άλλοι που είχαν επιστροφή φόρου.

halkida

Αφού τους εντόπιζαν, στη συνέχεια τα μέλη του κυκλώματος φέρονται να τους έλεγαν πως δεν θα την πάρουν αν δεν έδιναν το χρηματικό αντίτιμο που επιθυμούσαν.

Αντίστοιχα μεγάλα χρηματικά ποσά φέρονται να ζητούσαν από πολίτες σε βάρος των οποίων εκκρεμούσαν αποφάσεις προστίμων, τα οποία τα μέλη του κυκλώματος είτε μείωναν είτε δεν επέβαλλαν.


Εκβίαζαν για να «μπλοκάρουν» φορολογικούς ελέγχους

Ένας ακόμη τρόπος παρέμβασης του φερόμενου κυκλώματος σε συγκεκριμένες φορολογικές υποθέσεις φέρεται να ήταν η... ανυπαρξία ελέγχων, με το κύκλωμα να προσεγγίζει επιχειρηματίες και να φέρεται να ζητά χρήματα προκειμένου να μη διενεργήσουν φορολογικούς ελέγχους.

Το τελευταίο τρίμηνο από την άρση απορρήτου των επικοινωνιών και τις παρακολουθήσεις των επικοινωνιών των εμπλεκομένων διαπιστώθηκε η προσέγγιση τουλάχιστον 17 ιδιωτών και επιχειρηματιών της Χαλκίδας και η απόσπαση 95.600 ευρώ.

Συνελήφθησαν συνολικά επτά άτομα, ενώ στη δικογραφία εμπεριέχονται ακόμη έξι.

Προηγήθηκε καταγγελία σε βάρος δύο υπαλλήλων, οι οποίοι φέρονται, εκμεταλλευόμενοι την ιδιότητά τους, να απαιτούσαν και να λάμβαναν χρηματικά ποσά, ώστε να μην μπλοκάρουν διαδικασίες επιστροφής χρημάτων σε δικαιούχους.

Ακολουθήστε το eirinika.gr στο Google News για ενδιαφέρουσες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο

Πατήστε εδώ για να διαβάσετε όλες τις αναρτήσεις του eirinika.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ