Ορέστης Ομράν Κουκουβιτάκης, υποψήφιος Ευρωβουλευτής ΝΔ στο eirinika: Εργάζεται ήδη στις Βρυξέλλες, κερδίζει περισσότερα απ' όσα αν εκλεγεί - Expert σε περιβάλλον, ενέργεια

Το eirinika.gr φιλοξενεί στην ενότητα smart interviews τον Ορέστη Ομράν Κουκουβιτάκη, υποψήφιο Ευρωβουλευτή με τη Νέα Δημοκρατία

Διδάκτωρ Συγκριτικού Συνταγματικού Δικαίου, δικηγόρος Αθηνών, Βρυξελλών, Αγγλίας και Νέας Υόρκης, ζει και εργάζεται στις Βρυξέλλες.

Ο Ορέστης Ομράν Κουκουβιτάκης είναι υποψήφιος Ευρωβουλευτής με τη Νέα Δημοκρατία, ειδικεύεται σε θέματα ενέργειας και περιβάλλοντος, στόχο έχει την προσφορά αφού κερδίζει περισσότερα από την εργασία του σε σχέση με έναν Ευρωβουλευτή και δηλώνει ρομαντικός ακόμα και της πολιτικής.

Να δούμε πρώτα τα σημαντικότερα αποσπάσματα από τις απαντήσεις του:

  • Ζητώ την ψήφο των Ελλήνων πολιτών έχοντας την πεποίθηση ότι διαθέτω τις γνώσεις και την εμπειρία να ασκήσω καθήκοντα ευρωβουλευτή.
  • Εξειδικεύομαι στα ζητήματα της ενέργειας και του περιβάλλοντος και έτσι μπορώ να αξιοποιήσω την εμπειρία μου.
  • Ζω τα τελευταία χρόνια στις Βρυξέλλες.
  • Οι οικονομικές απολαβές μου από τη δουλειά μου είναι υψηλότερες από το μισθό ενός Ευρωβουλευτή.
  • Μιλώ και εργάζομαι μιλώντας γαλλικά και αγγλικά.
  • Πρέπει να προχωρήσουμε πολύ πιο γρήγορα σε κρίσιμους τομείς για τον Ελληνισμό όπως της ενιαίας πολιτικής άμυνας και ασφάλειας.
  • Είμαι εργατικός, ειλικρινής, ρομαντικός (πολιτικά και μη) και με ειλικρινή διάθεση για προσφορά.

Διαβάστε τη συνέντευξη του Ορέστη Ομράν Κουκουβιτάκη, στο eirnika.gr:

Γιατί να σας ψηφίσουμε να πάτε στην Ευρωβουλή; Ποια είναι τα κατάλληλα και ιδιαίτερα προσόντα που διαθέτετε για να σταθείτε εκπροσωπώντας επάξια την Ελλάδα σε ένα πολυεθνικό και πολυπολιτισμικό περιβάλλον;

Ζητώ την ψήφο των Ελλήνων πολιτών έχοντας την πεποίθηση ότι διαθέτω τις γνώσεις και την εμπειρία να ασκήσω καθήκοντα ευρωβουλευτή. Ο σημαντικότερος λόγος όμως για τον οποίον ζητώ την ψήφο είναι η θέλησή μου να προσφέρω στην πατρίδα με όλες μου τις δυνάμεις, αξιοποιώντας όσες γνώσεις, εμπειρία, γνωριμίες και ικανότητες διαθέτω. 

Ποιο τομέα είστε έτοιμος να υποστηρίξετε και να δουλέψετε καλύτερα αν εκλεγείτε στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο;

Εξειδικεύομαι στα ζητήματα της ενέργειας και του περιβάλλοντος και έτσι μπορώ να αξιοποιήσω την εμπειρία μου προκειμένου να είμαι χρήσιμος. Επίσης και στα ζητήματα επιχειρηματικότητας και της οικονομίας η τεχνογνωσία μου θα μπορούσε να είναι χρήσιμη στο Ευρωκοινοβούλιο. Αλλά και για την κοινή αγροτική πολιτική, την τεχνητή νοημοσύνη, την ευρωπαϊκή άμυνα, την ασφάλεια…

Μπορεί να είναι εικόνα 1 άτομο και κουστούμι

Έχετε επισκεφτεί ποτέ το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο στις Βρυξέλλες και στο Στρασβούργο; Αν όχι, έχετε παρακολουθήσει ποτέ πως λειτουργεί ο θεσμός αυτός;

Ζω τα τελευταία χρόνια στις Βρυξέλλες. Επισκέπτομαι πολύ συχνά το Κοινοβούλιο στο πλαίσιο των επαγγελματικών μου δραστηριοτήτων και παρακολουθώ συστηματικά τις εξελίξεις. Συνεπώς δεν ζητώ από τους εκλογείς να με στείλουν στις Βρυξέλλες. Τους ζητώ να μου εμπιστευτούν την εκπροσώπησή τους σε ένα χώρο που γνωρίζω ήδη πολύ καλά. 

Απαντήστε μου ειλικρινά ο υψηλός μισθός μέτρησε στην απόφαση σας να διεκδικήσετε την εκλογή σας;

Καθόλου. Εξάλλου οι οικονομικές απολαβές μου από τη δουλειά μου είναι υψηλότερες από το μισθό ενός Ευρωβουλευτή. Η θέληση μου να προσφέρω ήταν αυτή που με ώθησε να κατέβω στην πολιτική.

Χειρίζεστε καλά τις ξένες γλώσσες για να μπορείτε να επικοινωνείτε με τους μελλοντικούς συναδέλφους σας;

Μιλώ και εργάζομαι μιλώντας γαλλικά και αγγλικά. Έχω κάνει μεταπτυχιακό στις ΗΠΑ ενώ διαθέτω και διδακτορικό στο Συγκριτικό Δίκαιο. Εργάζομαι σε αμερικανική εταιρεία έχοντας έδρα στις Βρυξέλλες και στο πλαίσιο της δουλειάς μου συνομιλώ καθημερινά με αξιωματούχους και μέλη του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και μπορώ να μιλάω στη γλώσσα τους από όλες τις απόψεις.

Είστε ικανοποιημένος από την ευρωπαϊκή ενοποίηση μέχρι σήμερα; Ποια είναι τα αγκάθια που δεν της επιτρέπουν να ολοκληρωθεί ώστε να γίνει ισχυρότερη η Ευρώπη;

Πιστεύω ότι μπορούμε να προχωρήσουμε πολύ πιο γρήγορα σε αυτή τη θητεία και μάλιστα σε κρίσιμους τομείς για τον Ελληνισμό. Ο σημαντικότερος είναι αυτός της ενιαίας πολιτικής άμυνας και ασφάλειας. Αποτελεί άλλωστε υπαρξιακό πυλώνα της Ευρωπαϊκής Ένωσης, ο οποίος δεν έχει υλοποιηθεί, επειδή μέχρι πρόσφατα υπήρχαν εθνικές στρατηγικές κρατών- μελών, που απέκλειαν την ενιαία στρατηγική. 

Με την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία συνειδητοποιούν πλέον όλοι ότι είναι αναγκαία η ενιαία άμυνα. Η νέα αυτή πραγματικότητα θα επιταχύνει τη σύσταση ευρωπαϊκής άμυνας, ενός κοινού ίσως ευρωπαϊκού στρατού, που θα οδηγήσει και στην περαιτέρω ομοσπονδοποίηση της Ένωσης. Η ψήφος στις Ευρωεκλογές είναι απόφαση για το μέλλον.

Πως θα περιγράφατε τον εαυτό σας;

Εργατικό, ειλικρινή, ρομαντικός (πολιτικά και μη) και με ειλικρινή διάθεση για προσφορά.

Ποιος είναι ο Ορέστης Ομράν Κουκουβιτάκης

Ο Ορέστης Ομράν Κουκουβιτάκης, γεννήθηκε και μεγάλωσε στην Αθήνα. Είναι απόφοιτος του Β’ Πειραματικού Λυκείου και της Νομικής Σχολής της Αθήνας, ενώ ολοκλήρωσε τις μεταπτυχιακές του σπουδές στο Σικάγο με υποτροφία. Είναι διδάκτωρ Συγκριτικού Συνταγματικού Δικαίου.

Διεθνής δικηγόρος Αθηνών, Βρυξελλών, Αγγλίας και Νέας Υόρκης, ζει και εργάζεται στις Βρυξέλλες ως εταίρος σε μεγάλη διεθνή δικηγορική εταιρεία, ενώ είναι επικεφαλής του ελληνικού τμήματός της. 

Συμβουλεύει ελληνικές και ξένες επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στους τομείς της ενέργειας, των τραπεζών και των κατασκευών σε Ελλάδα και εξωτερικό. Συγκεκριμένα, έχει συμμετάσχει ως εξωτερικός νομικός σύμβουλος σε ορισμένες από τις πιο σημαντικές συναλλαγές στον κλάδο της ενέργειας στη χώρα μας τα τελευταία χρόνια, συμπεριλαμβανομένων ιδιωτικοποιήσεων, εξαγορών και συγχωνεύσεων, σύνθετων χρηματοδοτήσεων, έργων ΑΠΕ και ηλεκτρικής διασύνδεσης. Συμβουλεύει επίσης την Ελλάδα και άλλα Κράτη Μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης σε ζητήματα κρατικών ενισχύσεων ενώπιον της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Εθνικών Αρχών και σε συναφείς δικαστικές διαδικασίες ενώπιον των Δικαστηρίων της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Είναι επικεφαλής του Διεθνούς Βραχίονα της Ελληνικής Ένωσης Επιχειρηματιών (ΕΕΝΕ International). To 2016 ήταν ιδρυτικό μέλος του Brain Gain, μιας Πρωτοβουλίας Αποδήμων Ελλήνων, που έχει ως στόχο την ένωσή τους με τη χώρα και τη δημιουργική αξιοποίηση τους στην εθνική προσπάθεια.

Είναι αναγνωρισμένος από πληθώρα διεθνών οργανισμών αξιολόγησης δικηγόρων (Chambers, Legal500, IFLR) ως ένας από τους κορυφαίους διεθνείς δικηγόρους χρηματοοικονομικού δικαίου, δικαίου ενέργειας και δικαίου ανταγωνισμού στην Ευρώπη και στην Ελλάδα. Συμμετέχει ως ομιλητής σε επιχειρηματικά και νομικά συνέδρια και διδάσκει ως επισκέπτης λέκτορας σε πολλά πανεπιστήμια της Ευρώπης και της Αμερικής. 

Επίσης, αρθρογραφεί τακτικά στον έντυπο και ηλεκτρονικό τύπο επί διεθνών και ελληνικών οικονομικών, ενεργειακών και κοινωνικών ζητημάτων, ενώ το 2023 κυκλοφόρησε το βιβλίο του «25+1 Ερωτήσεις για την ενεργειακή κρίση» από τις Εκδόσεις Ι. Σιδέρης.

Αποφάσισε να είναι υποψήφιος γιατί θέλει να συμβάλλει στη μεγάλη προσπάθεια του Κυριάκου Μητσοτάκη και της Νέας Δημοκρατίας και μάλιστα σε ένα περιβάλλον που γνωρίζει καλά, όπως αυτό των Βρυξελλών.

Ακολουθήστε το eirinika.gr στο Google News για ενδιαφέρουσες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο

Πατήστε εδώ για να διαβάσετε όλες τις αναρτήσεις του eirinika.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ