Χρυσός – ναρκοδολάρια κρυμμένα στις κουρτίνες

Και νονός της κοκαΐνης ο Τυνήσιος Μονάρχης Ζιν Ελ Αμπιντίν Μπεν Αλί; Ναι ή όχι, σημασία έχει ότι ο πρώτος που «έφυγε νύχτα» από τους Άραβες δικτάτορες, εγκατέλειψε τον «αγώνα» εκατομμυριούχος.

Και νονός της κοκαΐνης ο Τυνήσιος Μονάρχης Ζιν Ελ Αμπιντίν Μπεν Αλί; Ναι ή όχι, σημασία έχει ότι ο πρώτος που «έφυγε νύχτα» από τους Άραβες δικτάτορες, εγκατέλειψε τον «αγώνα» εκατομμυριούχος.

Στην Τυνησία άρχισαν να μετρούν το «χρυσάφι» που έκλεψε από τη χώρα και το υπολογίζουν στα 10 δις δολάρια, περίπου όσα και το χρέος της βορειοαφρικάνικης χώρας.

Την «καταμέτρηση» των θησαυρών του ζεύγους Μπεν Αλί – Τραμπελσί ξεκίνησαν εντατικά, συναντούν όμως τεράστιες δυσκολίες αφού – όπως λένε οι έρευνες – η ευρύτερη οικογένεια χρησιμοποιούσε δεκάδες ψευδώνυμα για τους λογαριασμούς και εικονικές εταιρείες για να εισπράττει «μίζες» και να καταθέτει στο εξωτερικό.

Ένα μεγάλο μέρος του θησαυρού έχει έδρα το Ντουμπάι, το Κατάρ, τη Βηρυτό, τη Μάλτα αλλά και πιο εξωτικά, τις Μπαχάμες. «Φτωχός» ο λογαριασμός στην Ελβετία, μόλις 10 εκατομμύρια ευρουλάκια! Διαμερίσματα, βίλες, οικόπεδα και άλλα περιουσιακά στοιχεία υπάρχουν στο όνομα του Μπεν-Αλί στη Γαλλία, στον Καναδά και στη Λατινική Αμερική.

Η σύζυγός του Λέιλα και ο Μπεν Αλί είχαν στη διάθεσή τους χρηματοκιβώτια μήκους 2 μέτρων και ύψους 2,10 αλλά και κρυψώνες όπως: ψεύτικες βιβλιοθήκες ή λεφτά κρυμμένα μέσα στις κουρτίνες! (:sic)

Τώρα που το “party is over”, η Τυνησία είδε τις κρατήσεις για το Πάσχα στα τουριστικά της καταλύματα να έχουν πτώση της τάξης του 80% (το ξέρω, μας συμφέρει εμάς τους Έλληνες αυτό).

Ο πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής για τη Διαφθορά Αμπντελφατάχ Αμόρ δήλωσε στη Le Monde ότι: «Όπου κι αν γυρνούσαμε μέσα στα εγκαταλελειμμένα παλάτια ή βίλλες του ζεύγους πέφταμε πάνω σε πανάκριβες αντίκες Louis Philippe ή Napoleon, και σε αμέτρητα μπιζού, άπειρα κοσμήματα, δεκάδες πανάκριβα ρολόγια». «Φαινόμενο, μείναμε με το στόμα ανοικτό», δήλωσε ο σοκαρισμένος νομικός και συνέχισε: «Καταγράψαμε 25 εκατομμύρια ευρώ σε δολάρια, ευρώ, δηνάρια…» Και το κλου; Δύο κιλά χασίς μέσα στο προσωπικό γραφείο του Μπεν Αλί. Ουάου! «Σαν πολύ δεν είναι για προσωπική του χρήση και μόνο;» Συμπληρώνει ο εκπρόσωπος της νέας ηγεσίας της Τυνησίας.

Δύσκολο, λένε οι κακές γλώσσες, να μη γίνει ο συσχετισμός του «ευρήματος» με την… υπόθεση αποκάλυψης ενός δικτύου εμπορίας ηρωίνης – κοκαΐνης στην οποία φερόταν αναμεμειγμένος ο ίδιος ο αδελφός του δικτάτορα, Μονσέφ Μπεν Αλί, το 1992.

Ο Μονσέφ βρέθηκε νεκρός κάτω από αδιευκρίνιστες συνθήκες 4 χρόνια αργότερα στην Τυνησία, και η φίλη του, μάρτυρας του «περίεργου» θανάτου, «ταξίδεψε νύχτα» στις Η.Π.Α.. Έκτοτε κυκλοφόρησαν φήμες ότι ο δικτάτορας πήρε στα χέρια του και το λαθρεμπόριο ναρκωτικών, κληρονομικώ δικαίω από τον αδελφό του.

Πολύ… σκοτάδι είναι η αλήθεια παρά τη λάμψη του χρυσού. Ίσως γι’ αυτό ο φιλόσοφος Έντγκαρ Μορέν, αναφερόμενος στην Αραβική άνοιξη, συστήνει να κρατήσουμε κατ’ αρχάς τη φράση του Χένγκελ «ce fut un splendide lever de soleil» (:ήταν μια υπέροχη ανατολή) με την έννοια ότι αυτό το κύμα για την αναζήτηση της Δημοκρατίας, που ξέσπασε στις αραβικές χώρες, δεν ξέρουμε που θα οδηγήσει. Σημασία έχει ότι η αρχή της μοιάζει με ένα ωραίο πρωινό ξεκίνημα.

πηγή: aixmi.gr

Ακολουθήστε το eirinika.gr στο Google News για ενδιαφέρουσες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο

Πατήστε εδώ για να διαβάσετε όλες τις αναρτήσεις του eirinika.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ