Φύγαμε για Πήλιο - Από τις κοσμικές Πορταριά και Μακρινίτσα μέχρι τις ατμοσφαιρικές Μηλιές, Βυζίτσα και Πινα­κάτες για ένα όμορφο, αξέχαστο και ξεκούραστο Σαββατοκύριακο!

Από τις κοσμικές Πορταριά και Μακρινίτσα μέχρι τις ατμοσφαιρικές Μηλιές, Βυζίτσα και Πινα­κάτες και από την αρχόντισσα Τσαγκαράδα μέχρι τον ανερχόμενο Λαύκο, κάναμε το γύρο του αγαπημένου φθινοπωρινού προορισμού επιστρέφοντας με νέα και φρεσκάροντας τις κλασικές αξίες. Τώρα που το δάσος βάφτηκε με τα ομορφότερα χρώματά του, το Βουνό των Κενταύρων μας καλεί να το γυρίσουμε απ' άκρη σ' άκρη, χωριό το χωριό και πλατεία την πλατεία...

Toυ Βαλσάμη Λουκάκη - Athinorama.gr
Πρώτη στάση, όπως πάντα, στον Βόλο. Έχουμε ήδη 4 ώρες στο δρόμο και δεν λέει να μην κάνουμε ένα πέρασμα από την πανέμορφη παραλία του, παρέα με τους ποδηλάτες που όλο αυξάνονται. Ευκαιρία να τσεκάρουμε και τα νέα πιάτα που προτείνει η πάντα ανήσυχη Ελένη Ψυχούλη στο «Πιρουνάκι» ( 2421021206 ) της, που άνοιξε πέρυσι στο κέντρο της πόλης, ή να επιδοθούμε σε τσιπουροποσία αξιώσεων στη «Γιώτα» ( 6947074830 ) στην hot συνοικία των Παλαιών. Ενδιαμέσως ρίχνουμε κλεφτές ματιές στην Πορταριά και τη Μακρινίτσα, που μας εποπτεύουν σιωπηλά. Λίγο αργότερα το σκηνικό έχει αντιστραφεί, καθώς βρισκόμαστε κιόλας στην αγκαλιά τους, αγναντεύοντας πια το Βόλο από ψηλά – ιδίως όταν βραδιάζει και η πόλη ανάβει τα φώτα της το θέαμα είναι μαγικό. Το καλύτερο πόστο προσφέρει πάντα το καφέ-μπαρ «Αερικό», μαζί με 32 γεύσεις σοκολάτας, αλλά και ζεστό κρασί, στα μισά Πορταριάς-Μακρινίτσας.

«Αερικό», Πορταριά
Στην Πορταριά, τη διαφορά ανάμεσα στα καταστήματα με τα φολκλόρ τουριστικά είδη κάνει το «Myrro» ( κοντά στο πάρκινγκ και το συμπαθέστατο μπαράκι «Antico» ): ένας σωστός παράδεισος του healthy living με κάθε λογής αρωματικά βότανα, θεραπευτικά φυτά, τσάγια, μπαχαρικά, σαπούνια, προϊόντα περιποίησης και αιθέρια έλαια, τον οποίο δημιούργησαν η Άλκηστις, η Μυρτώ και ο Andy, αφήνοντας πίσω τις έγνοιες της Αθήνας. Για την καλύτερη παραδοσιακή κουζίνα της περιοχής κατευθυνόμαστε στην κεντρική πλατεία και καθόμαστε στην ξακουστή «Κρίτσα» ( 2428099121 ), στο ισόγειο του ομώνυμου ξενώνα, ή ενδίδουμε σε ένα δείπνο-εμπειρία στον πολύ ατμοσφαιρικό «Γευσοκράτορα» ( 2428099919 ) απολαμβάνοντας τα δημιουργικά και σοφιστικέ πιάτα του σεφ/ιδιοκτήτη Αντώνη Τσολακούδη. Δεν θα λέγαμε όμως όχι και σε ένα καλοφτιαγμένο πηλιορείτικο μπομπάρι ή μια καπνιστή από τους ίδιους χοιρινή μπριζόλα στην εξοχική ταβέρνα «Ορτανσίες» ( 2428099424 ) στο κοντινό Κάτω Κατηχώρι.

«Αλέκα», Τσαγκαράδα
Βολτάροντας στη Μακρινίτσα, με τα όμορφα αρχοντικά, τα λιθόχτιστα σπίτια και καλντερίμια, τις περίτεχνες βρύσες και τα πέτρινα γεφύρια, αφήνουμε τις μυρωδιές από το βετούλι με μελιτζάνες της κυρίας Βάσως να μας οδηγήσουν μέχρι την ταβέρνα «Α+Β» ( 2428099355 ) στην άκρη του οικισμού, μετά την κεντρική πλατεία. Στο «Art Café» που βρίσκεται λίγο παραπέρα θα επιδιώξουμε να βρεθούμε ώρα πρωινή, για να απολαύσουμε την ωραία θέα και τα σπιτικά γλυκά στην αυλή, τυλιγμένοι με μαλακές κουβερτούλες. 
Μια θαυμάσια διαδρομή, που ξεκινά από την Πορταριά και περνά από το χιονοδρομικό Αγριόλευκες στα Χάνια, μας φέρνει από τον Παγασητικό στη μεριά του βουνού που βλέπει Αιγαίο. Προορισμός μας είναι η Τσαγκαράδα, που μπορεί και να μας μπερδέψει λίγο έτσι όπως απλώνεται αραιοκατοικημένη σε 4 γειτονιές. Η παλαιότερη είναι αυτή των Ταξιαρχών - ακολουθούν η Αγία Παρασκευή με το θεόρατο πλάτανο των χιλίων ετών και τον ιδιαίτερο ξενώνα και εστιατόριο «Χαμένος Μονόκερως» ( 2426049930 ), ο Άγιος Στέφανος και η Αγία Κυριακή. Όλες συνδέονται μεταξύ τους, και με τις κοντινές παραλίες, με πέτρινα καλντερίμια, τα οποία εδώ τα λένε καγκιόλια. Για κάτι πιο εξειδικευμένο πεζοπορικά, απευθυνόμαστε στην «Hike Away» ( 2426049724 ) του Νικόλα Μέλη, ενώ στην «Αλέκα» ( 2426049380 ) μας περιμένουν πιάτα που πατάνε στη βαθιά γαστρονομική παράδοση του τόπου, αλλά και τα ζεστά δωμάτια του ομώνυμου ξενώνα, πάντα με τη φροντίδα της οικογένειας Στεργιοπούλου. 
Τα κοντινά χωριά είναι ένα κι ένα: από το Μούρεσι κατηφορίζουμε για μια βολτούλα μέχρι την πανέμορφη παραλία Παπά-Νερό, ενώ στον γαλήνιο Κισσό δεν χορταίνουμε ούτε να φωτογραφίζουμε τον επιβλητικό Ιερό Ναό της Αγίας Μαρίνας στην πλατεία ( από τις ωραιότερες του Πηλίου ), ούτε και να δοκιμάζουμε τα θεσπέσια μαγειρευτά στην οικογενειακή ταβέρνα «Τα Πέντε Φι» ( 2426031266 ) στην είσοδο του χωριού. Αν μας «παίρνει» χρονικά θα τραβηχτούμε και μέχρι τη Ζαγορά για σεργιάνι στις συνοικίες της και νοστιμιές πλάι στη φουφού στο κουτούκι του «Πέτρου» ( 2426023666 ), λίγο πιο πάνω από την κεντρική πλατεία.

«6 κλειδιά»
Στρέφοντας εκ νέου το βλέμμα στον Παγασητικό, πιάνουμε ακόμα ένα σερί αγαπημένων χωριών. Η πλατεία στις Μηλιές είναι απλόχωρη και αξίζει πάντα μια επίσκεψη στην εκκλησία των Παμμεγίστων Ταξιαρχών, έστω και μόνο για τις ιδιαίτερες τοιχογραφίες της. Για καφεδάκι θα επιλέξουμε ανάμεσα στις συμπαθέστατες καφετέριες «Το Ρόδο και το Αηδόνι», που έχει και ταρατσάκι, και «Άννα να ένα μήλο», λίγο προτού κατηφορίσουμε για μια βόλτα στο σταθμό του θρυλικού Μουτζούρη και παραδοσιακές γεύσεις στον «Παλιό Σταθμό» ( 2423086425 ), κάτω από τα πλατάνια. 
Ωραία πλατεία και ακόμα πιο όμορφα λιθόστρωτα καλντερίμια έχει η διπλανή Βυζίτσα, με τα εντυπωσιακά αρχοντικά του 19ου αιώνα, ωστόσο αν θέλουμε αμφιθεατρική πλατεία-σκηνικό συνεχίζουμε προς τις υπέροχες Πινακάτες και καθόμαστε στη βεράντα της «Δροσιάς» ( 2423086772 ), που αιωρείται πάνω από τα πλατάνια για φοβερούς λαχανοντολμάδες, υπέροχη χορτόπιτα με στεγνό φύλλο ανοιγμένο στο χέρι, κοντοσούβλι που λιώνει στο στόμα και κρασί από το αμπέλι τους – δεν το παρακάνουμε με την παραγγελία γιατί οι μερίδες είναι τεράστιες. 
Τα παιδιά της παρέας σίγουρα θα θέλουν μια βόλτα με τα αλογάκια στη φάρμα-καφέ «Παλιόβιγλα», που βρίσκεται στην άκρη μιας πλαγιάς καθώς οδηγούμε προς τον Άγιο Γεώργιο Νηλείας, οπότε κι εμείς δεν τους χαλάμε το χατίρι. Μας αρέσει η ηρεμία αυτού του χωριού – είναι πιο λίγος ο κόσμος που φτάνει εδώ και απολαμβάνουμε το άραγμα στο «Αγιωργίτικο» ( 6944220252 ), πάνω στον κεντρικό δρόμο, δοκιμάζοντας από αχνιστή πατατόσουπα μέχρι μοσχάρι με κονιάκ και μανιτάρια. Εύκολα προσβάσιμος από εδώ, και μέσω μονοπατιού, ο γραφικός Άγιος Λαυρέντιος, όπου οι καλοφτιαγμένες πηλιορείτικες γεύσεις συναντούν την προσεγμένη φιλοξενία στις «Δρυάδες» ( 2428096110 ), ένα ξενοδοχείο φτιαγμένο με γνώση, από μια οικογένεια με εμπειρία στο χώρο.

«Νύμφες», Τσαγκαράδα
Στο δρόμο προς τη θάλασσα, η γραφική αμφιθεατρική Άφησσος ανεβάζει τις μετοχές της, έστω κι αν το boutique συγκρότημα «6 Κλειδιά» και το ομώνυμο εστιατόριο ( βραβείο Ελληνικής Κουζίνας ) μας δίνουν πλέον ραντεβού για την άνοιξη. Ο Λαύκος, πανέμορφος, με θέα θάλασσα, παμπάλαια καλντερίμια, το καφενείο-αξιοθέατο ( 1875 ) του Μανώλη Φορλίδα, τον ξυλόφουρνο του κυρ-Γιώργου για μοσχομυριστή τυρόπιτα και το χειροποίητο Μουσείο Ραδιοφώνου «Αντώνης Ταβάνης», προσελκύει τα τελευταία χρόνια παρέες καλλιτεχνών και δημοσιογράφων. Νέα πρόταση διαμονής αλλά και φαγητού εδώ, το «Λαγού Ράχη» ( 2423065144 ) της Σούζαν και του Κριστιάν, οι οποίοι συνδύασαν στοιχεία από τις κουλτούρες τους, την αγγλική και τη γαλλική. 

Πού να μείνετε

Δεσποτικό Hotel, Πορταριά
Δεσποτικό Hotel ( Πορταριά, 2428099042 ) Από τις καλύτερες επιλογές διαμονής στο κοσμικό χωριό, μοιράζεται σε ένα τρίπατο αρχοντικό των μέσων του 19ου αι., ένα μεγάλο παράσπιτο κι ένα νέο κεντρικό κτίριο σύγχρονων προδιαγραφών, αλλά πηλιορείτικης αρχιτεκτονικής, όπου σερβίρεται το πλούσιο πρωινό. 

Pilion Terra ( Πορταριά, 2428099799 ) Από τις πιο πρόσφατες αφίξεις, στα μισά περίπου της διαδρομής Πορταριά-Μακρινίτσα, με θέα σε ολόκληρο το Βόλο και τον Παγασητικό. Άνετα δωμάτια με ευχάριστα λιτή και μοντέρνα διακόσμηση, ζεστοί κοινόχρηστοι χώροι, περιποιημένο πρωινό και εγκάρδια φιλοξενία από την οικογένεια Φωτιάδου. 
Το σπίτι της Άννας ( Πορταριά, 6978556347 ) Ξενώνας 5 δωματίων σε παλιό αρχοντικό, που ξεδιπλώνει πλήρως τον σπιτίσιο χαρακτήρα του σε παρέες που θα τον κλείσουν ολόκληρο – ατού η πλήρως λειτουργική κουζίνα και η αυλή.

«12 Months Luxury Resort», Τσαγκαράδα
12 Months Luxury Resort (Τσαγκαράδα, 2426048894 ) Μεγάλο συγκρότημα απλωμένο σε πολλά κτίρια στο δάσος, πάνω από το χωριό, με άνετα δωμάτια διαφόρων τύπων. Το κεντρικό κτίριο στεγάζει το χώρο υποδοχής αλλά και wellness area, εστιατόριο, bar, cigar room κι αίθουσες συνεδρίων. 
Νύμφες Συγκρότημα 5 διαμερισμάτων στην άκρη της πλαγιάς. Τα 4 από αυτά (45 τ.μ. το καθένα ) μοιράζονται σε δύο δίδυμα κτίρια στην κορυφή του συγκροτήματος, ενώ η μεγάλη κατοικία των 100 τ.μ. βρίσκεται πιο χαμηλά και κοιμίζει μέχρι 8 άτομα.

«Agapitos Villas & Guesthouses», Μούρεσι
Agapitos Villas & Guesthouses  Δυναμικό restart έκανε φέτος το πολύ καλό ξενοδοχείο λίγο πιο ψηλά από την παραλία Παπά Νερό, δίνοντας έμφαση και στο γαστρονομικό κομμάτι με το εστιατόριο «El». Επιλέξτε ανάμεσα σε πολυτελείς μεζονέτες και σπίτια, ρομαντικές σουίτες για δύο αλλά και ατμοσφαιρικά δωμάτια στο ριζικά ανακαινισμένο παραδοσιακό ξενώνα. 
Πράσινο Γαλάζιο (Μούρεσι, 2426049987 ) Πετρόχτιστος, πολυτελής ξενώνας σε ήσυχο σημείο με ανεμπόδιστη θέα στο Αιγαίο. Μεγάλα δωμάτια με ξύλινα πατώματα και οροφές, επίπλωση σε minimal γραμμές και ξεκούραστα χρώματα.

Karavia Lux Inn, Άφησσος
Karavia Lux Inn Εξαιρετική θέα στον κόλπο της Αφήσσου για τα 9 luxury apartments του συγκροτήματος, που ξεχωρίζουν για την ποιοτική κατασκευή τους, ενώ στο ομώνυμο all-day εστιατόριο θα δοκιμάσετε από παραδοσιακά μέχρι πιο πειραγμένα πιάτα. 
Zagora Hotel (Ζαγορά, 2426022062 ) Προσεγμένο ξενοδοχείο κλασικού τύπου, με ευρύχωρα, άνετα δωμάτια σε γήινους τόνους, που όλα διαθέτουν τζάκι και κουζίνα. Περιβάλλων χώρος με παιδική χαρά και γκαζόν. 
Αρχοντικό Σακαλή (Πινακάτες, 2423086560 ) Ξενώνας ζεστός, πολυτελής και ατμοσφαιρικός, ο οποίος μοιράζεται σε ένα αναστηλωμένο αρχοντικό και ένα νεόδμητο κτίριο. Μεγάλα, κομψά δωμάτια με εμφανή ξύλινη οροφή, χειροποίητα χαλιά και αυθεντικά έπιπλα εποχής, πλούσιο πρωινό και φοβερή θέα.

Ακολουθήστε το eirinika.gr στο Google News για ενδιαφέρουσες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο

Πατήστε εδώ για να διαβάσετε όλες τις αναρτήσεις του eirinika.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ