«Ντεμπούτο» για την κόρη του Παύλου και της Μαρί Σαντάλ, Μαρία Ολυμπία, που φωτογραφίζεται για πρώτη φορά για το ισπανικό «Vanity Fair» μαζί με τη μητέρα της

Οι Ισπανοί αγαπούν τους γόνους βασιλικών οικογενειών. Μα κυρίως λατρεύουν να διαβάζουν τις ιστορίες τους. Πόσο μάλλον όταν πρόκειται για το βάπτισμα του πυρός μιας νεοφώτιστης γαλαζοαίματης.

Οι Ισπανοί αγαπούν τους γόνους βασιλικών οικογενειών. Μα κυρίως λατρεύουν να διαβάζουν τις ιστορίες τους. Πόσο μάλλον όταν πρόκειται για το βάπτισμα του πυρός μιας νεοφώτιστης γαλαζοαίματης. 



Όπως γράφει το protothema.gr, στο εξώφυλλο του τεύχους Απριλίου της ισπανικής έκδοσης του «Vanity Fair», δύο ξανθές κυρίες -με προφανείς ομοιότητες στα χαρακτηριστικά- απολαμβάνουν τον καφέ τους, γέρνοντας νωχελικά στο κεφαλάρι ενός κρεβατιού. Θα μπορούσαν να είναι φίλες ή ίσως αδελφές, όμως στην πραγματικότητα είναι ο ευφυής τρόπος με τον οποίο η Μαρί Σαντάλ αποφάσισε να συστήσει τη μοναχοκόρη της στον παγκόσμιο Τύπο.



Παρότι η ίδια συχνά -και μάλλον μεθοδικά- απαθανατίζει την κόρη της με την κάμερα του κινητού τηλεφώνου της και μοιράζεται τις φωτογραφίες μέσω του Instagram, αυτή τη φορά φαίνεται πως αποφάσισε το επικοινωνιακό χτύπημα να είναι κατά τι μαζικότερο. Αλλωστε ποιος μπορεί να αποστρέψει το βλέμμα από μια καλλίπυγο ξανθή νεαρά, που πριν λίγους μήνες έκλεισε τα 16 και διαθέτει και πέντιγκρι γαλάζιου αίματος - έστω και έκπτωτου οίκου; Η Μαρί και η Μαρία-Ολυμπία Ντε Γκρέτσια (με αυτό το όνομα αναφέρεται στο ισπανικό δημοσίευμα) ανοίγουν την έπαυλή τους στο Λονδίνο, μα κυρίως την καρδιά τους στον δημοσιογράφο του περιοδικού.



Καλοκαίρι του 2001. Μια λιμουζίνα με τα διακριτικά της βασιλικής οικογένειας της Αγγλίας, συνοδεία ισχυρής αστυνομικής δύναμης, σταματά έξω από το σπίτι της Μαρί Σαντάλ και του Παύλου. Η ίδια η Μαρί Σαντάλ, έχοντας ντύσει νωρίτερα την κόρη της με ρούχα από τη νεότευκτη τότε σειρά παιδικών ρούχων της, ξεπροβοδίζει την πεντάχρονη μοναχοκόρη της. Η πόρτα της λιμουζίνας ανοίγει και η -σίγουρα όχι η πιο προσηνής στα παιδικά μάτια- φιγούρα του Καρόλου, του διαδόχου του θρόνου, ξεπροβάλλει. Ο νονός της μικρής Ολυμπίας έχει φτάσει για να την πάει στον κινηματογράφο. Θα δούνε το «Shrek», παρότι η μικρή έβλεπε ήδη μπροστά της τη λιπόσαρκη εκδοχή του. Η Μαρία-Ολυμπία δεν καταλαβαίνει από αξιώματα και τίτλους. Θαμπώνεται όμως από το γεγονός πως αστυνομικοί ανοίγουν δρόμο για το δικό τους αυτοκίνητο, αλλά και από τη φρενήρη ταχύτητα με την οποία κινούνται στους δρόμους του Λονδίνου.



Αυτήν ακριβώς την εμπειρία της διαλέγει να αφηγηθεί στη συνέντευξή της στο «Vanity Fair», επισημαίνοντας πάντως πως μπορεί εκείνη η μέρα να της έμεινε αξέχαστη, ωστόσο δεν ήταν η πραγματικότητα που ονειρεύεται για την καθημερινή ζωή της σήμερα. Μετριοφροσύνη, αδιαφορία για τα ελέω Θεού οφίτσια ή εφηβική αθωότητα; Οπως και να ’χει, η πρωτότοκη κόρη του Παύλου και της Μαρί Σαντάλ δεν κακοπερνά. Πόσα κορίτσια άλλωστε σε τούτον τον μάταιο κόσμο μπορούν να αναγνωρίζουν ως παππουδίστικη φιγούρα τον Valentino; Η Μαρία-Ολυμπία είναι ένα από αυτά. Τώρα πια φωτογραφίζονται παρέα σε κοσμικές εκδηλώσεις, όπως στο πρόσφατο πάρτι-φόρο τιμής στην pop art, που έδωσε ο επίτιμος πρόεδρος του οίκου, Τζιανκάρλο Τζιαμέτι, στο οποίο εννοείται πως έδωσε το «παρών» μαζί με τους γονείς της.



Η Μαρία-Ολυμπία μοιάζει με την απόλυτη debutante στον αέναο χορό των jet setters. Αλλωστε από τα γεννοφάσκια της βρέθηκε στο επίκεντρο της δημοσιότητας. Η Μαρί Σαντάλ την έφερε στον κόσμο ένα ζεστό απόγευμα του Ιουλίου του 1996 στη Νέα Υόρκη. Ηταν η εποχή που ο πατέρας της Παύλος είχε δημιουργήσει ένα hedge fund από κοινού με τον τότε μπατζανάκη του Αλεξάντερ Φον Φίρστενμπεργκ. Εκεί πέρασε τους πρώτους μήνες της ζωής της. Κατόπιν η οικογένεια μετοίκησε στο Λονδίνο, κοντά στους ευτυχείς παππούδες Κωνσταντίνο και Αννα-Μαρία. Τον Δεκέμβριο του ίδιου χρόνου η μοναχοκόρη του Παύλου και της Μαρί Σαντάλ βαφτίζεται χριστιανή ορθόδοξη στο Πατριαρχείο Κωνσταντινουπόλεως. Νονοί της είναι ο πρίγκιπας Κάρολος της Αγγλίας, η αδελφή του Παύλου, Αλεξία, η αδελφή της Μαρί Σαντάλ, Πία Γκετί και ο πρίγκιπας Μιχαήλ.



Τα πρώτα βήματά της δεν τα κάνει σε κάποιον παιδότοπο με συνομηλίκους της αλλά στις πασαρέλες για χάρη της μητέρας της. Η νέα «πετριά» της πολυτεχνίτισσας Σαντάλ είναι τα ρούχα υψηλής ραπτικής για βρέφη και παιδιά. Ποιο καλύτερο μοντέλο από την ίδια τη γαλαζοαίματη κόρη της; Σήμερα, η Μαρία-Ολυμπία πάντως δεν μοιάζει να κρατά κακία στη μητέρα της. Ισα-ίσα που τη χαρακτηρίζει με μια λέξη: cool.

Αυτό ίσως οφείλεται στο γεγονός πως η Σαντάλ δεν ενσάρκωσε το αρχέτυπο της στα πρόθυρα νευρικής κρίσης μητέρας-τιμωρού. Να σκεφτεί κανείς πως η Μαρία-Ολυμπία δεν βρέθηκε εσώκλειστη σε κάποιο αυστηρών, καθωσπρέπει αρχών κολέγιο της Ελβετίας, αλλά μεγάλωσε σαν ένα -σχεδόν- φυσιολογικό κορίτσι. Η αλήθεια βέβαια είναι πως στο τέλος της μέρας δεν είχε ανάγκη τις «δημόσιες σχέσεις» και τη «ζύμωση» με γόνους πλουτοκρατών, αριστοκρατών και βασιλιάδων. Ούτε η έλευση τεσσάρων αρρένων αδελφών στη ζωή της φαίνεται πως την προικοδότησε με κάποιο σύνδρομο κατωτερότητας. Τουναντίον. Ως μοναδικό κορίτσι, είχε την αμέριστη προσοχή τόσο του μπαμπά και του παππού, όσο κυρίως των τεσσάρων νταντάδων που κάποτε φιλοξενούνταν οικότροφες στο «φτωχικό» τους.





Ο Andy, ο Damien και η κολλητή Λούρδη  

Το σπίτι τους στο Λονδίνο, το οποίο είναι αρκετά μεγάλο για να φιλοξενήσει επτά άτομα, άλλο τόσο διανθισμένο με πινελιές χλιδής για τη συντήρηση του γαλαζοαίματου άλλοθι και διακοσμημένο με μπόλικη τέχνη (από Γουόρχολ και Μπασκιά μέχρι Ντάμιεν Χερστ), οι ίδιες στη συνέντευξή τους το χαρακτηρίζουν ως «μεγάλο παιδότοπο». Κι αυτό διότι σχεδόν κάθε Σαββατοκύριακο το κουδούνι τους χτυπούν οι γιοι της Ελ ΜακΦέρσον, Αρπαντ και Ορέλιους Μπουσόν, 15 και 10 ετών αντίστοιχα, ενώ συχνά πυκνά «παρκάρει» εκεί την κόρη της και η Mαντόνα. Η Μαρία-Ολυμπία θεωρεί τη Λούρδη κολλητή της. Αλλωστε είναι μία από τις ελάχιστες φίλες στην ηλικία της με τις οποίες μπορεί να συναγελάζεται. Βλέπετε, στα πάρτι, στα φιλανθρωπικά δείπνα ή τα ντεφιλέ -κυρίως του Valentino- στα οποία οι γονείς της τής επιτρέπουν να συχνάζει «αναγκάζεται» εκ των πραγμάτων να συνομιλεί και να συναναστρέφεται με μεγαλύτερης ηλικίας κοσμικότητες. Εκείνο πάντως που όλοι αναγνωρίζουν στην ξανθιά, καλλίγραμμη Μαρία-Ολυμπία είναι πως μπορεί εμφανισιακά να είναι κλώνος της μητέρας της, ο χαρακτήρας της όμως θυμίζει περισσότερο τον εσωστρεφή, μετρημένο, μειλίχιο και ευαίσθητο Παύλο.



Η Μαρία-Ολυμπία λατρεύει την ιππασία, τα δύο μικρότερα αδέλφια της, τους πρίγκιπες Οδυσσέα-Κίμωνα και Αριστείδη-Σταύρο, και το σκυλάκι της πριγκιπικής οικογένειας, τον ασπρόμαυρο Storm. Ακολουθεί τη μητέρα της σχεδόν παντού και όταν δεν την ακολουθεί φροντίζει να τις στέλνει εικονομηνύματα προκειμένου η Σαντάλ να διαπιστώνει αν η μοναχοκόρη της βρίσκεται όντως εκεί όπου είχε πει στους γονείς της. Η Μαρί Σαντάλ από τη μεριά της καταβάλλει φιλότιμες προσπάθειες ώστε να δει το μεγαλόπνοο στρατηγικό σχέδιο που έχει εκπονήσει για την κόρη της να πραγματοποιείται. Ποιο είναι αυτό; Μα να έχει μια διάδοχο άξια του ονόματος, της φήμης, ίσως και της ζωής που η ίδια δεν πρόλαβε να γευτεί. Εξάλλου, η άλλοτε υπάλληλος και φίλη του Αντι Γουόρχολ με το ζωηρό ενδιαφέρον για την τέχνη, τις σπουδές την Ιστορία, τον χορό, ακόμη τη φωνητική, τα άφησε όλα κυριολεκτικά σε μια νύχτα στη Νέα Ορλεάνη για τον πρίγκιπα Παύλο. Κι αυτό είναι μάλλον που δεν θα συγχωρούσε ποτέ στην κόρη της. Ισως σε κάποιους ακουστεί σκληρό, όμως η Σαντάλ λανσάρει την πρωτότοκη κόρη της στους κοσμικούς κύκλους, τη συστήνει με τη δημόσια σφαίρα και ρίχνει λάδι στη φωτιά της περιέργειας που -κακά τα ψέματα- διαχρονικά συντηρείται γύρω από την έκπτωτη βασιλική οικογένεια της Ελλάδας. Ακόμη και το maxi φόρεμα με τον pop art καμβά που φορούν και οι δύο σε μία ακόμη φωτογραφία που δημοσιεύει το ισπανικό «Vanity Fair» μαρτυρά πως η Σαντάλ έβαλε σκοπό να αναπαράγει, αν όχι την ομοίωση, σίγουρα την εικόνα της.   

Ακολουθήστε το eirinika.gr στο Google News για ενδιαφέρουσες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο

Πατήστε εδώ για να διαβάσετε όλες τις αναρτήσεις του eirinika.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ