Το άρθρο ''ετοιμάζομαι για αρχηγός'' του Κυριάκου Μητσοτάκη: Μεταρρυθμιστική επανάσταση "Made in Greece" τώρα!

Χρειάστηκαν μόνον λίγες συνεδριάσεις του Eurogroup για να προσαρμοστούν ο ΣΥΡΙΖΑ και οι ΑΝΕΛ στην  πραγματικότητα που επέβαλλαν οι «θεσμοί». 

Η στροφή της Κυβέρνησης στον πολιτικό ρεαλισμό δημιουργεί ένα αίσθημα αισιοδοξίας ότι τελικά σε αυτή τη χώρα κάτι μπορεί να αλλάξει. Μακριά από αντιπαραθέσεις «μνημονιακών» ή «αντιμνημονιακών» και «λαϊκιστών» ή μη.

Και αυτό που μπορεί να αλλάξει είναι η ύπαρξη μιας διακομματικής συμφωνίας για μεταρρυθμίσεις με εθνικό πρόσημο. Πέρα από μνημόνια και δανειστές αυτό που χρειάζεται η πατρίδα μας για να ορθοποδήσει είναι ένα πρόγραμμα ελληνικής κατασκευής και ιδιοκτησίας που θα παραμείνει πιστό στην ανάγκη των μεταρρυθμίσεων και θα διαδεχθεί το μνημόνιο.

Γνωρίζω πολύ καλά ότι η προηγούμενη Κυβέρνηση, η οποία είναι αλήθεια ότι ξεκίνησε μια προσπάθεια εθνικών μεταρρυθμίσεων – ασχέτως αν στην πορεία και αυτή ξέμεινε από μεταρρυθμιστική βενζίνη – δεν κατάφερε να πείσει την κοινή γνώμη για το όφελος αυτών των διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων. Δεν κατάφερε να πείσει για την ανάγκη αντικαταστήσουμε το μνημόνιο με ένα πρόγραμμα, που όχι μόνο να έχουμε διαβάσει, αλλά και να έχουμε εκπονήσει εμείς οι ίδιοι.

Δεν το καταφέραμε ίσως γιατί τις αναγκαίες μεταρρυθμίσεις που έπρεπε να γίνουν κατά κανόνα τις αποδίδαμε στους όρους του μνημονίου. Η τότε αντιπολίτευση – σημερινή Κυβέρνηση -  από την άλλη, αντιστεκόταν σθεναρά σε κάθε αλλαγή όπως κάνουν σχεδόν πάντα οι αντιπολιτευόμενοι στην Ελλάδα, αλλά αυτή τη φορά δεν χρειάζονταν ιδιαίτερα επιχειρήματα: πρέπει να ξεφορτωθούμε το μνημόνιο και ό,τι αυτό προβλέπει, έλεγε.

Εμείς στο Υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης – και είμαι περήφανος γι’ αυτό – μέσα σε 18 μήνες καταφέραμε και κάναμε πράξη μεταρρυθμίσεις με εθνικό πρόσημο. Ο νέος τρόπος επιλογής προϊσταμένων, η πρότασή μας για τον τρόπο αξιολόγησης της απόδοσης των δημοσίων υπαλλήλων, η προσπάθειά μας για την αποσυμπίεση του μισθολογίου, ώστε να αλλάξει η σχέση μεταξύ του εισηγητικού και του καταληκτικού μισθού στο Δημόσιο, είναι μόνον κάποιες από τις μεταρρυθμίσεις μας, που αγκαλιάστηκαν από την πλειοψηφία της κοινωνίας και των δημοσίων υπαλλήλων.

Τότε δυστυχώς συναντήσαμε την αντίδραση του ΣΥΡΙΖΑ. Μας έλεγαν μνημονιακούς και «υπάλληλους» της τρόικας. Σήμερα το email του υπουργού Οικονομικών σε ό,τι αφορά – και όχι μόνο – τα θέματα της δημόσιας διοίκησης είναι στην ουσία copy paste των δικών μας προτάσεων.   

Η προσαρμογή στην πραγματικότητα από την πλευρά του ΣΥΡΙΖΑ δείχνει ότι μπορούμε να συμφωνήσουμε σε μια μεταρρυθμιστική θα έλεγα επανάσταση «Made in Greece» για να αποκαταστήσουμε τη δημοσιονομική σταθερότητα και αυτό που λέμε το αξιόχρεο του χρέους. Αυτό ακριβώς έπραξαν με επιτυχία οι Πορτογάλοι και Ιρλανδοί εταίροι μας 3 χρόνια πριν από εμάς. Αυτοί βγήκαν από τα μνημόνια, τα οποία ακόμη μας καταδιώκουν. Ήρθε η ώρα να ακολουθήσουμε το παράδειγμά τους.

* Ο κ. Κυριάκος Μητσοτάκης είναι Κοινοβουλευτικός Εκπρόσωπος της Νέας Δημοκρατίας - Βουλευτής Β’ Αθηνών

Πηγή:www.capital.gr

Ακολουθήστε το eirinika.gr στο Google News για ενδιαφέρουσες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο

Πατήστε εδώ για να διαβάσετε όλες τις αναρτήσεις του eirinika.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ