Vintage Story: Όταν η Ρένα Ντορ ορφανό κοριτσάκι από την Πάτρα χόρεψε στα 13 της με την Νταλμάς στην Αίγυπτο! (Φωτό - Βίντεο)

Η Ρένα Ντορ (Γιαννάτου) γεννήθηκε στην Πάτρα. Σύντροφος της ζωής της υπήρξε ο επίσης ηθοποιός, Αλέκος Λειβαδίτης. Έμεινε ορφανή από 4 ετών και είχε άλλα 4 αδέλφια.

Πρωτόπαιξε πρώτη φορά 13 ετών , αρχικά σαν χορεύτρια στον θίασο της Ζωζώ Νταλμάς σε περιοδεία που έκανε στην Αίγυπτο 

Στην Αθήνα πρωτοεμφανίστηκε το 1935 στο θέατρο "Μακέδου" και σε σύντομο διάστημα έγινε πρωταγωνίστρια της μουσικής σκηνής. Το 1952 συγκρότησε θίασο με τη Μαρίκα Κρεββατά και τον Μίμη Κοκκίνη και το 1954 με τις Μαρίκα Κρεββατά, Ρένα Βλαχοπούλου. Συνεργάστηκε ως συνθιασάρχης με πολλούς πρωταγωνιστές του μουσικού θεάτρου. Πρωταγωνίστησε στα έργα: "Νυχτολούλουδα", "Εδώ Αθήναι (1959), "Ο Νυμφαίος έρχεται", "Φέρρυ μπωτ" (1960), "Πράσινο-κόκκινο", "Γλυκιά Αθήνα", "Τριαντάφυλλα για σας", "Μπετόβεν και μπουζούκι" (1961), "Ντόλτσε βίτα στην Αθήνα" κ.ά.
Το 1964 η Ρένα Ντορ συνεργάστηκε με την Σοφία Βέμπο, τον Αλέκο Λειβαδίτη, την Μπέτυ Μοσχονά, τον Κούλη Στολίγκα στην επιθεώρηση των Μ. Τραϊφόρου-Γ.Θίσβιου-Ναπ. Ελευθερίου "Αλλος για το Καστρί", στο θέατρο "Βέμπο". 

Το καλοκαίρι του 1966 το σχήμα Ντορ-Λειβαδίτης-Μηλιάδης-Βρανά-Κάππης παρουσίασε την επιθεώρηση των Μ. Τραϊφόρου-Γ. Θίσβιου-Ναπ. Ελευθερίου "Τσίρκο η Ελλάς". Το 1968-1969 με τους Γ. Οικονομίδη-Αλ. Λειβαδίτη-Ζ. Σαπουντζάκη-Γ. Φέρμη έπαιξαν την επιθεώρηση των Γ. Οικονομίδη-Γ.Θίσβιου "Ο γάμος του αιώνος" και "Εδώ θα γελάσετε" των Ασημακόπουλου-Σπυρόπουλου-Παπαδούκα. 
Το 1969 με τον Αλέκο Λειβαδίτη και τη Μάρθα Καραγιάννη παρουσίασαν στο "Θέατρο του Εθνικού Κήπου" τις επιθεωρήσεις "Τριαντάφυλλα για σας"» και "Μια βόλτα στο φεγγάρι". Το 1997 της απονεμήθηκε το βραβείο "Παναθήναια" του "Θεατρικού Μουσείου" για τη συνολική της προσφορά στο χώρο της επιθεώρησης.

Τελευταία της εμφάνιση ήταν το 1978 στο θέατρο «Μινώα» με την επιθεώρηση του Ν. Ελευθερίου Τι Κωστάκης, τι Αντρίκος, τα πληρώνει ο λαουτζίκος. Πέθανε στις 5 Μαρτίου 2000 μετά από εγκεφαλικό επεισόδιο που υπέστη, σε ηλικία 83 ετών και κηδεύτηκε στο Πρώτο Νεκροταφείο.

Πηγή: Wikipedia

Επιμέλεια: Ειρήνη Νικολοπούλου

Ακολουθήστε το eirinika.gr στο Google News για ενδιαφέρουσες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο

Πατήστε εδώ για να διαβάσετε όλες τις αναρτήσεις του eirinika.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ