Το emea.gr δοκιμάζει πρώτο από όλους το νέο Blackberry Ζ10-Η σύγχρονη επιχειρηματικότητα online

Η απάντηση της RIM ήρθε, και είναι ομολογουμένως εντυπωσιακή. Ακούει στο όνομα Blackberry Ζ10, και αποτελεί, εκτός από τη νέα "ναυαρχίδα" της εταιρείας, και το μεγάλο στοίχημα της RIM ώστε να συνεχίσει να αποτελεί την πρώτη επιλογή του επιχειρηματικού κόσμου.

Δεν διένυσε και την καλύτερη περίοδό της τους τελευταίους μήνες η Research in Motion (RIM), που είναι ο κατασκευαστής της ιδιαίτερα δημοφιλούς "κινητής" επιχειρηματικής πλατφόρμας Blackberry.

Λίγο οι κάπως ξεπερασμένες τεχνολογικά συσκευές της, λίγο ο ολοένα και εντεινόμενος ανταγωνισμός, λίγο η αποχώρηση του Ελληνοκαναδικής καταγωγής ιδρυτή της Μάικ Λαζαρίδη, λίγο οι φήμες για πώλησή της στη Lenovo, έδειχναν την εταιρεία να μη μπορεί να βρει εύκολα προσανατολισμό και να είναι σε θέση να παρουσιάσει μία ολοκληρωμένη λύση που δε θα αποτελείτο μόνο από την πλατφόρμα του λογισμικού, αλλά και από τουλάχιστον μία συσκευή που όχι μόνο θα ήταν σε θέση να σταθεί απέναντι στον ανταγωνισμό, αλλά θα διόρθωνε σε σημαντικό βαθμό τις όποιες αδυναμίες και ατέλειες που εμφάνιζε μέχρι τώρα η πλατφόρμα  Blackberry.



Ηχηρή απάντηση

Τελικά η απάντηση της RIM ήρθε, και είναι ομολογουμένως εντυπωσιακή. Ακούει στο όνομα Blackberry Ζ10, και αποτελεί, εκτός από τη νέα "ναυαρχίδα" της εταιρείας, και το μεγάλο στοίχημα της RIM ώστε να συνεχίσει να αποτελεί την πρώτη επιλογή του επιχειρηματικού κόσμου.
Θα το καταφέρει; Αυτό δεν το ξέρουμε, αλλά μετά από την αποκλειστική πρώτη δοκιμή της νέας συσκευής που παρουσιάζει το EMEAgr, είμαστε σίγουροι ότι η RIM διαθέτει πλέον στο "οπλοστάσιό της" μία συσκευή που δεν έχει να ζηλέψει σχεδόν τίποτα από τις αντίστοιχες συσκευές των άλλων ανταγωνιστικών λειτουργικών συστημάτων.

Στην πράξη

Με την πρώτη ματιά, αλλά και με το πρώτο άγγιγμα καταλαβαίνει κανείς πως πρόκειται για μια ιδιαίτερα ποιοτική συσκευή. Η ποιότητα κατασκευής της είναι εντυπωσιακή για συσκευή που είναι κατασκευασμένη από πλαστικό και μόνο.
Σε αυτά τα λεφτά (πάνω από 500 ευρώ στην Ελλάδα, χωρίς να υπολογίσουμε τυχόν επιδοτήσεις) ενδεχομένως κάποιος θα ήθελε και κάποιο πιο "ακριβό" υλικό όπως αλουμίνιο, μαγνήσιο κλπ . Όμως για συσκευή κατασκευασμένη αποκλειστικά από πλαστικό, η ποιότητα κατασκευής είναι εντυπωσιακή, και πραγματικά δε νομίζουμε ότι θα αφήσει κανέναν παραπονεμένο.
Έχει πολύ ωραία αίσθηση στο χέρι, και το πίσω καπάκι, παρότι είναι κατασκευασμένο από "τραχύ" υλικό, έχει ωραία αφή και δίνει την αίσθηση ότι δεν πρόκειται να γλιστρήσει ποτέ από τα χέρια. Ειδικά αυτό το πίσω καπάκι, παρόλο που ανοίγει ολόκληρο και βγαίνει από την συσκευή, εφαρμόζει τέλεια με αρκετά σημεία εφαρμογής και δίνει την εντύπωση ότι δεν πρόκειται να χαλαρώσει όσες φόρες και αν χρειαστεί να το ανοίξει ο χρήστης (που έτσι και αλλιώς το κοινό στο οποίο απευθύνεται θα το ανοίξει μια φορά να βάλει τη sim κάρτα του, και τέλος).
H συσκευή είναι πολύ ελαφριά για το μέγεθός της (137,5 γραμμάρια) και το βάρος της είναι σωστά κατανεμημένο ώστε να μην νιώθεις ότι κάποιο σημείο της είναι πιο βαρύ, αλλά και να δίνει, τελικά, μια αίσθηση όταν την κρατάς ότι είναι ελαφρύτερη από όσο τελικά είναι.



Οθόνη

Η οθόνη έχει ανάλυση 1280x768 pixel αντί για 1280x720 pixel που συνήθως συναντάμε σε αυτή την αναλογία διαστάσεων, ωστόσο αυτά τα 48 επιπλέον pixel δεν προστέθηκαν τυχαία, καθώς επιτρέπουν να εμφανίζονται σε μόνιμη βάση στο πάνω μέρος οι πληροφορίες για τη μπαταρία, το σήμα λήψης κλπ, χωρίς να μειώνεται ο εκμεταλλεύσιμος χώρος της οθόνης. Εάν εξαιρέσουμε τις super amoled οθόνες της  Samsung, μπορούμε να πούμε ότι το Ζ10 έχει το τρίτο καλύτερο LCD panel σε αυτή την ανάλυση, μετά τα HTC One X και LG Optimus G.
Η οθόνη του Ζ10 διακρίνεται επίσης και για την καλή χρωματική απεικόνιση, έστω και αν το interface είναι σχετικά "σκοτεινά" σχεδιασμένο. Σε φωτογραφίες, βίντεο, σελίδες στο internet κλπ η απόδοσή της είναι εντυπωσιακή. Έχει επίσης πολύ καλές γωνίες θέασης, και ακόμα και υπό μεγάλη οπτική γωνία τα χρώματα δεν αλλοιώνονται σχεδόν καθόλου. Η αντανακλαστικότητά της επίσης είναι πολύ καλή, και με την ρύθμιση του φωτισμού από την μέση και πάνω φαίνεται χωρίς καμία δυσκολία, ακόμα και κάτω από τον ήλιο, ενώ δε λερώνει εύκολα.
Πολύ καλό βαθμό παίρνει και στη χρωματική αντίθεση, ενώ το πρόβλημα που παρουσιάζουν οι LCD οθόνες στην απεικόνιση του μαύρου χρώματος με αντανακλάσεις, στη συγκεκριμένη περίπτωση είναι πολύ χαμηλό.

Λειτουργικό σύστημα

Το πιο ενδιαφέρον ωστόσο τμήμα της συσκευής είναι το λειτουργικό της σύστημα. Ναι, πρόκειται για το γνωστό Blackberry, αλλά στην περίπτωση του Ζ10 η υλοποίηση του εν λόγω λειτουργικού ξαναφτιάχτηκε από λευκή κόλλα χαρτί, όχι μόνο επειδή η RIM ήθελε να διορθώσει τις αδυναμίες του παρελθόντος και να προσθέσει νέες δυνατότητες, αλλά και επειδή το Ζ10 δεν έχει ούτε ένα πλήκτρο στη μπροστινή όψη, πράγμα που αλλάζει ριζικά τον τρόπο με τον οποίο ο χρήστης χειρίζεται πλέον το συγκεκριμένο λειτουργικό.
Ουσιαστικά πρόκειται για ένα εντελώς νέο λειτουργικό σύστημα, που ναι μεν είναι πλήρως συμβατό με τη γνωστή πλατφόρμα Blackberry, αλλά ουσιαστικά πρόκειται για ένα νέο λειτουργικό, το οποίο είναι σωστά δομημένο και εύκολο στη χρήση, και θα λέγαμε πως είναι "έτη φωτός" μπροστά από τις υλοποιήσεις της RIM στις μέχρι σήμερα υπάρχουσες συσκευές της. Το γεγονός αυτό είναι ιδιαίτερα σημαντικό, εάν σκεφτεί κανείς ότι το λειτουργικό iOs της Apple είχε, συγκριτικά, ανάλογο επίπεδο λειτουργικότητας και σωστής υλοποίησης στις πρώτες εκδόσεις του, ενώ το Android από την άλλη, στην αρχική του μορφή ήταν το λιγότερο εκνευριστικό...



Όπως προαναφέραμε, η συσκευή δεν έχει κανένα πλήκτρο στην μπροστινή πλευρά της και η πλοήγηση στο μενού γίνεται μόνο με την οθόνη αφής. Για να βγει ο χρήστης από μια εφαρμογή πρέπει να "σύρει" την οθόνη από το κάτω μέρος της, ξεκινώντας κάτω από αυτή, όπως ακριβώς γινόταν και στην περίπτωση του Nokia N9 με το λειτουργικό Meego. Ως λογική, όπως και στο Ν9, είναι πολύ έξυπνη και, παραδόξως, απόλυτα φυσιολογική, καθώς το μόνο που απαιτεί είναι μια αρχική εξοικείωση κατά τις πρώτες ώρες χρήσης.
Έως τώρα, η λογική επάνω στην οποία βασιζόταν η RIM και το λειτουργικό της, ήταν ότι προσφέρει ιδιαίτερα καλές δυνατότητες διασύνδεσης και επικοινωνίας κυρίως για εταιρική και επαγγελματική χρήση, και λιγότερο για προσωπική χρήση. Αυτό που έλειπε, στην ουσία, από το λειτουργικό της ήταν οι δυνατότητες "κοινωνικής δικτύωσης" και λίγο πιο "διασκεδαστικής" χρήσης.

Οι λίγες συσκευές με οθόνη αφής αποκλειστικά που είχε παρουσιάσει με το προηγούμενο λειτουργικό της ήταν το λιγότερο εκνευριστικές γιατί η RIM είχε απλώς προσπαθήσει να προσαρμόσει ένα λειτουργικό που επί δεκαετίες λειτουργούσε σε συσκευές με QWERTY πληκτρολόγιο και πλήκτρο πλοήγησης, σε μια συσκευή χωρίς τίποτα από αυτά.
Στην περίπτωση του Ζ10 πέρα από τις σχεδιαστικές, προγραμματιστικές και σε επίπεδο πλατφόρμας αλλαγές, όλο το user interface σχεδιάστηκε από το μηδέν με γνώμονα, πλέον, ότι η συσκευή έχει οθόνη αφής και μόνο αυτή, αλλά και ότι εάν στη συνέχεια παρουσιάσουν και άλλη συσκευή με πληκτρολόγιο (που θα το κάνουν) ο κύριος τρόπος χρήσης τους θα παραμείνει η οθόνη αφής, και το πληκτρολόγιο θα προσφέρει επιπλέον ευκολία για την σύνταξη κειμένου, όταν αυτή απαιτείται.


Αλλαγές

Με δεδομένο ότι η εταιρεία είχε συνηθίσει τους πελάτες της να προσφέρει συσκευές με πληκτρολόγιο για άνετη σύνταξη κειμένου, βασική παράμετρος είναι το κατά πόσο το πληκτρολόγιο αφής στην οθόνη είναι εύχρηστο, καλά δομημένο και σωστό στην απόκρισή του. Χωρίς δόση υπερβολής η συσκευή στα παραπάνω παίρνει άριστα.
Η δε αυτόματη διόρθωση που βολεύει στην περίπτωση που ο χρήστης θέλει να γράψει κάτι βιαστικά, δουλεύει επίσης πολύ καλά και στα ελληνικά. Συγκριτικά, είναι σαφώς καλύτερη από την ανάλογη διόρθωση των συσκευών με android, είτε του "stock" android, είτε της έκδοσης που προσθέτουν οι κατασκευαστές, και είναι συγκρίσιμη με αυτή του iPhone.

Το BlackBerry HUB, όπως το ονομάζει η RIM, αποτελεί ένα μέρος του interface και του λειτουργικού, είναι σωστά φτιαγμένο και παρουσιάζει, είτε συνολικά είτε αναλυτικά, τα στοιχεία επικοινωνίας για όποιο είδος λογαριασμού επιλέξει να ρυθμίσει ο χρήστης στη συσκευή αλλά και για όλα τα στοιχεία μαζί.
Φυσικά ο χρήστης μπορεί να ρυθμίσει είτε προσωπικούς είτε επαγγελματικούς λογαριασμούς email (είτε και τα δυο μαζί), τους λογαριασμούς του στο Facebook, το Twiter, το LinkedIn και το Foursquare, τα οποία, μαζί με τα SMS, η συσκευή τα παρουσιάζει σε μια λίστα και ο χρήστης μπορεί να διαλέξει είτε να του δείξει τα περιεχόμενα ενός εξ' αυτών, είτε όλα μαζί .
Μέσα σε όλα αυτά περιλαμβάνεται και ο Blackberry Messenger (ΒΒΜ) που πολλοί χρήστες παλαιότερων Blackberry συσκευών θα χρησιμοποιούν ήδη.




Εφαρμογές

Αναφορικά με το κατέβασμα και εγκατάσταση καινούριων εφαρμογών, το ανάλογο "Market" (που έχει την "πρωτότυπη" ονομασία "Blackberry World") είναι σωστά σχεδιασμένο , παρουσιάζει τις εφαρμογές σε κατηγορίες και υποκατηγορίες, επιτρέπει την αναζήτηση εφαρμογών και παρουσιάζει στην αρχική του σελίδα προτάσεις εφαρμογών κλπ.
Ενδιαφέρον εδώ παρουσιάζει το γεγονός ότι RIM προσπάθησε, και κατάφερε σε μεγάλο βαθμό, να πείσει τους developers πολλών εφαρμογών, κυρίως για Android, να τις μεταφέρουν στο δικό της λειτουργικό, και το πέτυχε επειδή το λειτουργικό της είναι και σωστά σχεδιασμένο αλλά και επειδή "προγραμματιστικά" οι ομοιότητες με το Android είναι, από επιλογή της εταιρείας, πολλές, ακριβώς για να παρέχουν αυτή την ευκολία και να προσελκύσουν προγραμματιστές να ασχοληθούν και με το δικό της λειτουργικό.

Multimedia

Τα multimedia ήταν ένας τομέας στον οποίο "πονούσε" πραγματικά η RIM, και το λειτουργικό του Ζ10 σχεδιάστηκε από το μηδέν για να δώσει απάντηση και σε αυτόν τον τομέα, και τα καταφέρνει πολύ καλά.
Υπάρχουν οι συνηθισμένες εφαρμογές για τις φωτογραφίες με την ονομασία gallery (και εδώ "πρωτοτυπία") και η ανάλογη για τα video. Και οι δυο εφαρμογές έχουν πετύχει έναν πολύ καλό συνδυασμό απλότητας στην χρήση και παρεχόμενων επιλογών (όπως πχ για τροποποίηση και επεξεργασία εικόνων κλπ).
Αξιοσημείωτο είναι ότι η συσκευή μπορεί, χωρίς καμία επιπλέον εφαρμογή, να παίξει αρχεία divx, avi, mp4 κλπ, video ανάλυσης μέχρι και 1080p, με μόνη εξαίρεση τα βίντεο με DTS ήχο, τα οποία όμως, κατά κανόνα, μόνο οι πολύ ακριβές συσκευές της Samsung μπορούν να παίξουν.

Συνδεσιμότητα

Τέλος σε ότι έχει να κάνει με την συνδεσιμότητα με υπολογιστή, η RIM επέλεξε να χρησιμοποιήσει ένα απλό micro-USB βύσμα, αλλά απαιτεί την εγκατάσταση του BlackBerry LINK, που αποτελεί μια εφαρμογή που έχει δημιουργήσει για να μπορεί το τηλέφωνο να "μιλάει" με τον υπολογιστή. Η εφαρμογή δουλεύει σε Windows και MacOS, ωστόσο η RIM δεν έχει βγάλει ανάλογη έκδοση και για Linux.
Μπορεί να συγχρονίσει όλα τα στοιχεία επικοινωνίας, επαφές, ημερολόγιο και σημειώσεις, με τον υπολογιστή, να μετατρέψει αρχεία video που δεν είναι συμβατά με το κινητό σε συμβατή μορφή, αλλά και να μεταφέρει αρχεία από και προς την συσκευή.

Ακολουθήστε το eirinika.gr στο Google News για ενδιαφέρουσες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο

Πατήστε εδώ για να διαβάσετε όλες τις αναρτήσεις του eirinika.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ