«Μαμά, ποιον αγαπάς πιο πολύ, εμένα ή την αδερφή μου;» Πώς να διαχειριστείτε το πιο δύσκολο ερώτημα των παιδιών σας!

Η ζήλια είναι ένα φαινόμενο ιδιαίτερα συνηθισμένο μεταξύ των μικρών παιδιών που μπορεί να οδηγήσει σε διάφορες ανεπιθύμητες συμπεριφορές, αναφέρει η Αλεξάνδρα Καππάτου, Ψυχολόγος – Παιδοψυχολόγος – Συγγραφέας. 

Oι γονείς του πεντάχρονου Ιάσονα και της τρίχρονης Λυδίας μου αναφέρουν ότι ο Ιάσονας εκφράζει μεγάλη ζήλια προς την αδελφή του. Αυτό που τους ανησυχεί, όμως, περισσότερο είναι οι συνεχείς ερωτήσεις του Ιάσονα κυρίως προς τη μητέρα του: «Mαμά, ποιον αγαπάς πιο πολύ, εμένα ή τη Λυδία;». Εκείνη κατά κανόνα βιάζεται να απαντήσει λέγοντας το αυτονόητο: «Για μένα είστε και οι δύο το ίδιο. Σας αγαπώ εξίσου».

Όπως έχετε διαπιστώσει οι περισσότεροι γονείς, αυτό δεν φτάνει για να καθησυχάσει το παιδί. Yπάρχει, λοιπόν, «σωστή» απάντηση;

Πώς να το χειριστείτε…

• Πάρτε αφορμή από τις ερωτήσεις του παιδιού για να το ρωτήσετε: «Γιατί ρωτάς; Yπάρχει κάτι που σε απασχολεί;». Αφήστε το να σας εκφράσει ό,τι αισθάνεται, για να αντιληφθείτε τι ώθησε το παιδί να σας κάνει αυτή την ερώτηση.

• Aναρωτηθείτε μήπως η συμπεριφορά σας είναι διαφορετική στο ένα παιδί, ίσως είστε πιο ελαστικοί, το επαινείτε περισσότερο κ.λπ.

• Η απάντηση «Για μένα είστε το ίδιο» δεν τα καθησυχάζει, γιατί τα παιδιά δεν αποζητούν την απόλυτη ισότητα, αλλά την αποκλειστική αγάπη της μαμάς και του μπαμπά.

Όλη η συνέχεια εδώ - Infokids.gr

Ακολουθήστε το eirinika.gr στο Google News για ενδιαφέρουσες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο

Πατήστε εδώ για να διαβάσετε όλες τις αναρτήσεις του eirinika.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ