Φ. Ολάντ από τη Ρίγα: ''Δεν θα κάνουμε διαπραγμάτευση για την Ελλάδα - Μόνο μια φιλική συζήτηση''

Στο πλαίσιο της Συνόδου Κορυφής στη Ρίγα της Λετονίας, ο Φρανσουά Ολαντ ξεκαθάρισε ότι δεν πρόκειται να γίνει διαπραγμάτευση αναφορικά με το ελληνικό ζήτημα.

 

«Η Ρίγα δεν είναι το μέρος για να κάνουμε διαπραγμάτευση για την ελληνική διάσωση. Δεν ορίζουμε εμείς τις λύσεις, η Γερμανία και η Γαλλία δεν αποφασίζουν. Θα αναζητηθούν λύσεις για την Ελλάδα και ελπίζουμε σε μια φιλική συζήτηση με τον κ.Τσίπρα για να προετοιμάσουμε την συνάντηση στο επόμενο Eurogroup τέλος του μήνα ή αρχές του επόμενου για να εκταμιευτούν οι πόροι που έχουν προβλεφθεί» είπε μεταξύ άλλων ο Γάλλος ηγέτης.

Την ίδια ώρα, ''μάχη'' δίνει ο Α. Τσίπρας με τους δανειστές για τον ΦΠΑ, μιας και εκείνοι  ζητούν δύο συντελεστές, έναν υψηλό στο 23%, όπως είναι σήμερα και άλλον έναν στο 11%, όπου θα μπουν τα περισσότερα προϊόντα.

Η κυβέρνηση θεωρεί τεράστια την αύξηση που θα επέλθει σε προϊόντα ευρείας κατανάλωσης και ειδικά σε είδη όπως τα φάρμακα, αντιπροτείνει τρεις συντελεστές: 22% ο υψηλότερος, 14% ο μεσαίος και 7% ο χαμηλός. Στον χαμηλό θα μπουν όλα τα τρόφιμα προτείνει η κυβέρνηση, ενώ στον μεσαίο τα υπόλοιπα ευρείας κατανάλωσης. Με τον μεσαίο θα υπάρχει και η δυνατότητα έκπτωσης 3% για τις συναλλαγές με τραπεζικές κάρτες, λέει η κυβέρνηση παρά το θέμα που ΄χει δημιουργηθεί για τη δυσκολία της πρόβλεψης αυτής.

Το δύσκολο πάντως για την κυβέρνηση στην αλλαγή των συντελεστών  είναι το ότι ο τουρισμός θα πάει στο 14% (ή έστω στο 11% με τις κάρτες) από το 6,5% που είναι τώρα.

Κυβερνητικές πηγές διαβεβαιώνουν πάντως ότι το 23-11 που προτείνουν οι δανειστές "δεν θα το πάρουν".

 

Ακολουθήστε το eirinika.gr στο Google News για ενδιαφέρουσες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο

Πατήστε εδώ για να διαβάσετε όλες τις αναρτήσεις του eirinika.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ