Λιού, Σόιμπλε, Γιούνκερ: Συμφωνούν ότι 5 Ιουνίου δεν είναι το deadline - Τέλος Ιουνίου πιθανόν η συμφωνία

Κατά τη διάρκεια της συνέντευξης Τύπου, στο πλαίσιο του συνεδρίου Ευρωπαϊκής Ένωσης και Ιαπωνίας, ο κ. Γιούνκερ υπογράμμισε ότι αναζητούνται λύσεις στα σημαντικότερα ζητήματα με την Ελλάδα.  

Κάθετος ήταν την Παρασκευή και ο εκπρόσωπος Τύπου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Μαργαρίτης Σχοινάς, δηλώνοντας πως η Ευρωπαϊκή Επιτροπή καθώς και οι άλλοι θεσμοί, δεν διαθέτουν άλλο σενάριο υπ' όψιν εκτός από αυτό της παραμονής της Ελλάδας στην Ευρωζώνη και εργάζονται προς αυτό.

 
Σε ερώτηση δημοσιογράφου, στο πλαίσιο της ενημέρωσης Τύπου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και ερωτηθείς σχετικά με δημοσίευμα των Financial Times για τα αρνητικά σχόλια της Κριστίν Λαγκάρντ στην αισιοδοξία της ελληνικής κυβέρνησης για συμφωνία, ο κ. Σχοινάς είπε χαρακτηριστικά: «Όπως σημείωσε και ο Πρόεδρος Γιούνκερ στη πρόσφατη συνέντευξη του, οι τρεις θεσμοί εργάζονται μαζί με την ελληνική πλευρά προς μια συμφωνία. Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή δεν θα επιδοθεί σε σχολιασμό εικασιών. Αυτό που επιβεβαιώνουμε είναι πως εργαζόμαστε σε ένα μόνο σενάριο, αυτό της παραμονής της Ελλάδας στην Ευρωζώνη».
 
Η Επιτροπή επανέλαβε πως οι διεργασίες του Brussels Group συνεχίζονται και σήμερα και θα διαρκέσουν ως το Σάββατο καθώς και την πάγια θέση τους, πως περαιτέρω 
πρόοδος χρειάζεται για την επίτευξη μιας τελικής συμφωνίας.

Τα καρφία και τα... σχόλια περί συμφωνίας του ''σκληρού'' Σόιμπλε

«Το πρόγραμμα έχει επεκταθεί μέχρι το τέλος Ιουνίου και μετά θα λήξει αν δεν υπάρξει συμφωνία. Υπάρχει πολλή δουλειά στα τεχνικά ζητήματα. Πάντως ο χρόνος για το πρόγραμμα τελειώνει στο τέλος Ιουνίου». 

Αυτό είπε ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου στο πλαίσιο της G7 όταν ερωτήθηκε για το πόσο χρόνο έχει η Ελλάδα για μια συμφωνία, τονίζοντας παράλληλα πως «τα θετικά σχόλια από την Αθήνα δεν ταιριάζουν με αυτά που μαθαίνουμε από τους θεσμούς». 

Οπως είπε, η Ελλάδα απασχόλησε τη Σύνοδο G7 μόλις μερικά λεπτά και πρόσθεσε: «Σε αντίθεση με κάποιες προσδοκίες των ΜΜΕ σε αυτή τη συνάντηση μιλήσαμε για τα θέματα της ατζέντα και η Ελλάδα δεν ήταν στην ατζέντα. Γνωρίζουμε φυσικά την ευθύνη μας, αλλά πρόκειται για την ευθύνη που έχει η Ευρωζώνη στο σύνολό της». 

Ο κ. Σόιμπλε είπε επίσης μιλώντας σε δημοσιογράφο: «Η ελληνική κυβέρνηση αξίζει σεβασμό. Έχουν εκλεγεί από τον ελληνικό λαό. Ως δημοσιογράφος πρέπει να συνεργάζεστε με τους συναδέλφους σας αλλιώς θα χάσετε ενδεχομένως τη δουλειά σας. Έτσι κάνουμε και στην Ευρωζώνη. Συνεργαζόμαστε με τους εταίρους μας. Μπορεί να έχουμε διαφορετικές απόψεις με τους Έλληνες συναδέλφους μας αλλά μοιραζόμαστε κοινές ευθύνες για την Ευρώπη» προσθέτοντας ότι «το πρόβλημα που έχει η Ελλάδα δεν είναι κάτι νέο».

«Έχουμε συναίσθηση της ευθύνης μας και κάνουμε το παν για να ανταποκριθούμε», είπε χαρακτηριστικά, ενώ υπογράμμισε πως με τον Έλληνα ομόλογό του Γιάνη Βαρουφάκη έχει «πολύ διαφορετικές απόψεις, αλλά κοινές ευθύνες».

«Οι συνομιλητές μας είναι οι εκλεγμένοι εκπρόσωποι της Ελλάδας και δικαιούνται κάθε σεβασμό. Δεν έχω πρόβλημα με τον συνάδελφό μου. Έχουμε πολύ διαφορετικές απόψεις, αλλά έχουμε και κοινή ευθύνη», είπε χαρακτηριστικά, απαντώντας σε σχετική ερώτηση και σημείωσε: «Το ελληνικό πρόβλημα είναι πολύ δύσκολο. Αυτό δεν είναι κάτι νέο, αλλά και η ευθύνη για την Ευρώπη είναι πολύ μεγάλη. Ούτε αυτό είναι κάτι νέο».

Tι δήλωσε ο Λιού

Από τη Δρέσδη όπου βρίσκεται για τη Σύνοδο των υπουργών Οικονομικών της G7, ο Τζακ Λιού ζήτησε απ’ όλα τα εμπλεκόμενα μέρη να "μετακινηθούν" από τις θέσεις τους για να αποφευχθεί μια "κρίση". 

"Όλα τα εμπλεκόμενα μέρη πρέπει να μετακινηθούν από τις θέσεις τους", δήλωσε ο Λιού στο τέλος της Συνόδου της G7 και δεν απέφυγε τις αιχμές προς τους "θεσμούς", ζητώντας τους ευελιξία. 

Η Ελλάδα και οι πιστωτές της χρειάζεται να καταλήξουν το συντομότερο δυνατόν σε μια ευρεία συμφωνία για την επίλυση της κρίσης του χρέους και μπορούν αργότερα να επεξεργασθούν μερικές από τις λεπτομέρειες.

"Από τη στιγμή που θα καταλήξεις σε μια γενική συμφωνία, εξακολουθείς να έχεις μπροστά σου πολλή δουλειά. Έτσι θα ήταν προς το συμφέρον όλων των μερών να καταλήξουν σε μια συνεννόηση σε γενικό επίπεδο και να αφήσουν κάποιο χρόνο για να επεξεργασθούν ορισμένες λεπτομέρειες πριν από την οποιαδήποτε νέα προθεσμία", δήλωσε ο Αμερικανός υπουργός μιλώντας σε δημοσιογράφους. 

"Πιστεύω πως το να περιμένεις μέχρι την ημέρα ή την προηγουμένη μιας οποιασδήποτε προθεσμίας είναι ένας τρόπος για να φλερτάρεις με το ατύχημα", πρόσθεσε.

Ο Λιού υπογράμμισε πως η ταχεία επίτευξη μιας συμφωνίας θα μείωνε τις πιθανότητες ενός "ατυχήματος" και πως θέλει να δει ένα ρεαλιστικό αποτέλεσμα στην παρατεταμένη κρίση.

"Πρέπει να υπάρξει ευελιξία εκ μέρους των θεσμών, όμως ταυτόχρονα πολύ δύσκολες αποφάσεις πρέπει να ληφθούν από την Αθήνα, ώστε να ολοκληρωθούν οι διαπραγματεύσεις σχετικά με τη χρηματοδότηση της Ελλάδας", πρόσθεσε, απευθύνοντας έκκληση να "επιλυθεί" το πρόβλημα "προς το συμφέρον όλων και της παγκόσμιας οικονομίας".

 

 

Ακολουθήστε το eirinika.gr στο Google News για ενδιαφέρουσες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο

Πατήστε εδώ για να διαβάσετε όλες τις αναρτήσεις του eirinika.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ