Η Εβδομάδα με Ε κεφαλαίο για την συμφωνία Ελλάδας - δανειστών: Το Άγιο Πνεύμα θα φωτίσει; Ρεπορτάζ & παρασκήνιο

Ίσως η  Εβδομάδα με το Ε κεφαλαίο για το Ελληνικό ζήτημα να είναι προ των πυλών με το Μαξίμου να στρέφει το βλέμμα στο Άγιο Πνεύμα κλεφτά κλεφτά - μιας και δεν είναι η Εκκλησία  και τα σύμβολα της το καλύτερο του ΣΥΡΙΖΑ- για να φωτίσει τόσο τους ιθύνοντες των θεσμών να καταλήξουν σε μία συμφωνία που δεν θα ανατρέπει τις δεσμεύσεις ιδεολογικές και μη της κυβέρνησης. 

Με την ρευστότητα να γράφει αρνητικούς αριθμούς, τις τράπεζες στεγνές και τον κόσμο να αγωνιά αλλά και να ελπίζει ας δούμε τι συμβαίνει στο προσκήνιο αλλά και στο παρασκήνιο των διαπραγματεύσεων.

Τα χρήματα για την καταβολή τόσο της πρώτης δόσης του Ιουνίου προς το ΔΝΤ, ύψους 297 εκατ. ευρώ, όσο και των επομένων τριών, συνολικά 1,3 δισ. ευρώ, μπορούν να βρεθούν. Για την πρώτη δόση υπάρχει η δυνατότητα να μετατεθούν για αργότερα μέσα στον μήνα κάποιες επιχορηγήσεις προς φορείς του ευρύτερου δημόσιου τομέα. 


Επειδή δεν υπάρχουν τα αναγκαία ποσά για να πληρωθούν και το ΔΝΤ και οι βασικές υποχρεώσεις του Δημοσίου (μισθοί, συντάξεις, επιχορηγήσεις)καθίσταται επιτακτική η ανάγκη υπογραφής μιας πρώτης συμφωνία που θα ηρεμήσει όλες τις πλευρές.

Κυβερνητικά στελέχη λένε πως το ΔΝΤ θα πληρωθεί μόνο εάν ή επειδή θα υπάρξει συμφωνία με τους πιστωτές έως τις 5 Ιουνίου. Ωστόσο, ως τη στιγμή που γράφονταν αυτές οι γραμμές και παρά την αισιοδοξία που εκπέμπει η Αθήνα, η απόσταση μεταξύ των δύο πλευρών είναι μεγάλη και ως προς το πακέτο της συμφωνίας που επιδιώκει η κυβέρνηση και ως προς τις επιμέρους πτυχές της.

Η κυβέρνηση θέλει να συνοδεύεται το κλείσιμο της αξιολόγησης με κάποια προοπτική ελάφρυνσης του χρέους και με ένα αναπτυξιακό πακέτο, ώστε να μπορεί να το «πουλήσει» στο εσωτερικό και κυρίως στην Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΣΥΡΙΖΑ. 

Στην Ευρωζώνη, από την άλλη, δεν θέλουν ούτε να ακούσουν για «κούρεμα», αλλά και ό,τι δώσουν ως ελάφρυνση του χρέους θέλουν να το εντάξουν στο επόμενο πακέτο. 

Δημοσιονομικά
Μέχρι και την Πέμπτη, μεταξύ των δύο πλευρών υπήρχε χάσμα 1,5% του ΑΕΠ ή σχεδόν 3,5 δισ. ευρώ στην εκτίμηση για το ποιο θα είναι το δημοσιονομικό αποτέλεσμα χωρίς πρόσθετα μέτρα. Ως προς τον ΦΠΑ, η ελληνική πλευρά προτείνει ένα σχήμα με τρεις συντελεστές (6,5%, 10% και 21%) με κατάργηση του ειδικού καθεστώτος στα νησιά. Παρά το γεγονός ότι αυτό το σχήμα δίνει επιπλέον έσοδα 1 δισ., οι πιστωτές ζητούν περισσότερα. Ο κ. Γιουνκέρ το είχε προσδιορίσει σε 1% του ΑΕΠ ή 1,8 δισ.

Ασφαλιστικό
Εδώ  υπάρχει σύγκλιση - ευτυχώς και σε ένα θέμα - και είναι ο περιορισμός των πρόωρων συνταξιοδοτήσεων, αλλά επί της αρχής. Οι πιστωτές ζητούν να εφαρμοστούν άμεσα οι περιορισμοί, ενώ η κυβέρνηση θέλει να εφαρμοστούν αργότερα, από το 2020 και με εξαιρέσεις για κάποιες ευαίσθητες κοινωνικές ομάδες. Επίσης, η κυβέρνηση επιμένει να μην εφαρμοστεί η ρήτρα μηδενικού ελλείμματος στα επικουρικά ταμεία, αλλά να ενταχθεί το θέμα στη γενικότερη μεταρρύθμιση του ασφαλιστικού, ο διάλογος για την οποία θα ξεκινήσει αργότερα. Οι πιστωτές θέλουν να εφαρμοστεί κανονικά όπως έχει συμφωνηθεί, όπως και το σύνολο των νόμων που έχουν ψηφιστεί τα προηγούμενα χρόνια.

Στα εργασιακά, η κυβέρνηση θέλει να προχωρήσει σε σταδιακή αύξηση του κατώτατου μισθού και στην επαναφορά των συλλογικών συμβάσεων. Οι πιστωτές θέλουν να μην αλλάξει τίποτα τώρα, αλλά να επανεξετασθεί το θέμα σε λίγους μήνες . 

Μεταρρυθμίσεις στις αγορές προϊόντων και υπηρεσιών: η κυβέρνηση ζητεί να μεταθέσει για αργότερα μεταρρυθμίσεις, με το επιχείρημα ότι «πρέπει να πιάσει πρώτα τα μεγάλα ψάρια», ώστε να περάσει ευκολότερα μεταρρυθμίσεις που ακουμπούν πολυπληθέστερες επαγγελματικές ομάδες. Οι πιστωτές ωστόσο ζητούν να σταματήσουν μονομερείς ενέργειες της κυβέρνησης, όπως αυτές που αφορούν τους φαρμακοποιούς.


Παρασκήνιο και μυστικές διαβουλεύσεις 
Στις Βρυξέλλες, στο λόμπι του «The Hotel» πρώην Hilton  ο Νίκος Παππάς και ο Ευκλείδης Τσακαλώτος συζήτησαν με τον στενό συνεργάτη του προέδρου της Κομισιόν, Ζαν Κλωντ Γιούνκερ εφ'όλης της ύλης και από αυτή την συνάντηση , φαίνεται ότι άνοιξε μία καλή πόρτα για άρση του αδιεξόδου. 

Ο Ζαν Κλώντ Γιούνκερ φέρεται να θέλει ακόμη και την έξοδο του ΔΝΤ από την τριμερή των δανειστών με τους άλλους Ευρωπαίους όμως να το αρνούνται . Στην διεθνή προσπάθεια του Αλέξη Τσίπρα αυτή την εβδομάδα και γιά μιλα καόμη φορά μπήκε και ο Τζάκ Λιού που γιά τους δικούς του λόγους στρατηγικής των ΗΠΑ στην περιοχή και όχι μόνο δείχνει μεγάλο ενδιαφέρον γιά την προστασία της Ελλάδας και την εξεύρεση βιώσιμης λύσης . 

Εκτός από τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα, ο Τζακ Λιου έχει άριστες σχέσεις και με τον αντιπρόεδρο της κυβέρνησης Γιάννη Δραγασάκη, αλλά και τον υπουργό Οικονομίας Γιώργο Σταθάκη, ο οποίος έχει ιδιαίτερα καλές σχέσεις με την αμερικανική κυβέρνηση και είναι συνομιλητής από τις πρώτες κιόλας μέρες της διακυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ.

Οι πλευρές που επιθυμούν να βρουν μία αμοιβαία επωφελή λύση κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι θα πρέπει να υπάρξει μπαράζ πιέσεων ειδικά προς τον υπουργό Οικονομικών της Γερμανίας, Β. Σόιμπλε.
Πληροφορίες αναφέρουν ότι ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας έχει ήδη μιλήσει με τους ομόλογούς του από την Ιαπωνία και τον Καναδά, προκειμένου να έχουν μία ενιαία στάση και γραμμή στο G7. Σε αυτές τις παρασκηνιακές διαβουλεύσεις υπήρξε απόλυτη συμφωνία μεταξύ των εν λόγω χωρών, αλλά και της Κίνας. 

Τέλος, το βράδυ αναμένεται να πραγματοποιηθεί τηλεδιάσκεψη του Α. Τσίπρα με την Α. Μέρκελ και τον Φ. Ολάντ.

Και η ''μεγάλη'' εβδομάδα αρχίζει....

Ακολουθήστε το eirinika.gr στο Google News για ενδιαφέρουσες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο

Πατήστε εδώ για να διαβάσετε όλες τις αναρτήσεις του eirinika.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ