Αυτοί είναι οι 6 άξονες της ελληνικής πρότασης - ΦΠΑ 6%, 11% & 23%

Ο πόλεμος των διαρροών και των drafts ωθεί κυβερνητικούς κύκλους να «φωτίσουν» σημεία της πρότασης που απέστειλε το Μαξίμου στους «θεσμούς». 

Οπως αναφέρουν κυβερνητικές πηγές:

1) Το πρωτογενές πλεόνασμα να είναι στο 0,8% του ΑΕΠ για το 2015 και στο 1,5% το 2016.

2) Οι συντελεστές ΦΠΑ να είναι τρεις: 6%, 11% και 23%.

3) Οι πρόωρες συνταξιοδοτήσεις να επανεξετασθούν χωρίς πάντως να θιγούν θεμελιωμένα δικαιώματα.

4) Να μην υπάρξει ρήτρα μηδενικού ελλείμματος στις επικουρικές συντάξεις.

5) Δεν τίθεται θέμα ιδιωτικοποίησης της «μικρής ΔΕΗ».

6 Η κυβέρνηση δεν υποχωρεί στα εργασιακά.

Στο γιατί το Μέγαρο Μαξίμου απέστειλε την πρότασή της χθες στους «θεσμούς», η ίδια πηγή εξήγησε ότι, σε διαφορετική περίπτωση, η συζήτηση σήμερα θα γινόταν επί των προτάσεων των δανειστών, με την Αθήνα να εμφανίζεται αμέτοχη. Αλλωστε, όπως έχει σημειωθεί από την Κυριακή, ο Αλέξης Τσίπρας έγραψε το άρθρο στη Le Monde ένα 24ωρο πριν από την τριμερή του Βερολίνου (που έγινε πενταμερής) θέτοντας τα ζητήματα με τα οποία η κυβέρνηση συμφωνεί και διαφωνεί, ώστε να αποτρέψει κίνηση take it or leave it...

Σενάρια για EWG και έκτακτο Eurogroup

Εν τω μεταξύ σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές το προγραμματισμένο για τις 16:00 Brussels Group δεν έγινε με αίτημα των δανειστών προκειμένου να συζητήσουν μεταξύ τους.

Την ίδια ώρα, την είδηση ότι οι δανειστές κατέληξαν σε ένα κοινό κείμενο, το οποίο και θα παρουσιάσουν στην Ελλάδα, μεταδίδει, επικαλούμενη πηγές του Brussels Group, η Wall Street Journal.

Επιπλέον, πηγές της ευρωζώνης τονίζουν ότι έχει υπάρξει πολύ έντονη κινητικότητα και ανταλλαγή εγγράφων μεταξύ των δανειστών, προκειμένου να διαμορφωθεί το κείμενο της κοινής τους πρότασης προς την Αθήνα, που αναμλενεται να παρουσιαστεί στo EuroWorking Group της Τετάρτης.

Οι ίδιες πηγές περιγράφουν ως ανεπαρκή την ελληνική πρόταση των 47 σελίδων, καθώς δεν περιλαμβάνει σημαντικές συναινέσεις στα ζητήματα των συντάξεων και της μεταρρύθμισης της αγοράς εργασίας, στους οικονομικούς στόχους και στον αριθμό των δημοσίων υπαλλήλων.

Ακολουθήστε το eirinika.gr στο Google News για ενδιαφέρουσες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο

Πατήστε εδώ για να διαβάσετε όλες τις αναρτήσεις του eirinika.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ