Financial Times: Ιδού οι προτάσεις της Ευρώπης για την Ελλάδα‏

Τις λεπτομέρειες του σχεδίου-πρότασης των πιστωτών της Ελλάδας παρουσιάζουν σε δημοσίευμά τους οι Financial Times.

 

Όπως επισημαίνουν, και σύμφωνα με πληροφόρηση του Peter Spiegel, το σχέδιο προβλέπει την επίτευξη πλεονάσματος 1% φέτος, και 3,5% το 2018.

Επιπλέον, εκτός του πλεονάσματος 1%, θα ζητηθεί από την Ελλάδα να πετύχει πλεόνασμα 2% το επόμενο έτος, 3% το 2017 προτού φτάσει το 3,5% το 2018. Οι αριθμοί αυτοί είναι σημαντικά χαμηλότεροι από αυτούς που προβλέπει το τρέχον πρόγραμμα διάσωσης, και που κάνουν λόγο για πλεόνασμα 3% φέτος και 4,5% το επόμενο έτος.

Αλλά είναι επίσης πιο αυστηροί από ό,τι περίμεναν κάποιοι στην Αθήνα. Όπως επισημαίνεται στο δημοσίευμα, το ΔΝΤ παραμένει σκεπτικό για το εάν η Ελλάδα μπορεί να πετύχει αυτούς τους στόχους και πιέζει τους Ευρωπαίους αξιωματούχους να συμφωνήσουν σε αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους εάν δεν επιτευχθούν οι στόχοι.

Όπως αναφέρει το δημοσίευμα, το σχέδιο πρόκειται να παρουσιαστεί στον Έλληνα πρωθυπουργό από τον Jean-Claude Juncker στη σημερινή τους συνάντηση, η οποία έχει προγραμματιστεί για τις 21.30 ώρα Ελλάδος. 

Λίγο πριν αναχωρήσει ο πρωθυπουργός για τις Βρυξέλλες αναφερόμενος στην -υπό διαμόρφωση συμφωνία-, εκτίμησε ότι θα δώσει τη δυνατότητα στην Ελλάδα να ξεφύγει από την οικονομική ασφυξία και να επανέλθει σε τροχιά ανάκαμψης, καθώς και πως θα τερματίσει τα σενάρια για Grexit. 

Σε ό,τι αφορά το 47σέλιδο σχέδιο που απέστειλε προχθές η ελληνική κυβέρνηση στους Θεσμούς και αναμένει τις απαντήσεις τους προβλέπεται, μεταξύ άλλων:

- Πρωτογενές πλεόνασμα 0,8% για το 2015 και 1,5 το 2016
- ΦΠΑ: Τρεις συντελεστές 6%-11 και 22% ή 23%
- Σταδιακή περικοπή των πρόωρων συντάξεων
- Αναβάλλεται η εφαρμογή της ρήτρας μηδενικού ελλείμματος σε επικουρικές
- Δεν τίθεται ζήτημα ιδιωτικοποίησης της μικρής ΔΕΗ
- Η κυβέρνηση δεν υποχωρεί στα εργασιακά, στο οποία επιμένει να εφαρμοστεί το ευρωπαϊκό πλαίσιο.
- Το σενάριο που έφερε την ελληνική πλευρά να αποδέχεται την άμεση κατάργηση του ΦΠΑ στα νησιά, διαψεύδουν κύκλοι του Μαξίμου, παραπέμποντας στη διαβεβαίωση που έχει παράσχει επανειλημμένως η ελληνική κυβέρνηση δια του Γ. Βαρουφάκη, πως οποιαδήποτε αλλαγή θα γίνει μετά την 1η Οκτώβρη.

Ακολουθήστε το eirinika.gr στο Google News για ενδιαφέρουσες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο

Πατήστε εδώ για να διαβάσετε όλες τις αναρτήσεις του eirinika.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ