Α. Τσίπρας στη Βουλή: ''Θέλουμε συνολική συμφωνία με λύση για το χρέος''

Την πρόταση της ελληνικής κυβέρνησης ως μόνο ρεαλιστικό τόπο συμφωνίας με τους εταίρους επιχείρησε να αναδείξει ο κ. Αλέξης Τσίπρας κατά την πρωτολογία του στην κρίσιμη συνεδρίαση της Βουλής, ξεκαθαρίζοντας ότι το κείμενο που κατέθεσαν οι δανειστές «είναι μη ρεαλιστικές και αποτελούν οπισθοχώρηση από το σημείο που είχαν φτάσει οι διαπραγματεύσεις». 

 

Επιπλέον, ανέφερε πως η κυβέρνηση «δεν μπορεί να συναινέσει σε παράλογες προτάσεις».

Ο κ. Τσίπρας παραδέχθηκε ότι η πρόταση Γιουνκέρ τον «εξέπληξε δυσάρεστα», ενώ πρόσθεσε πως «θέλω να πιστεύω ότι αυτή η πρόταση αποτέλεσε κακιά στιγμή για την Ευρώπη ή έστω ένα κακό διαπραγματευτικό τρικ και πολύ σύντομα θα αποσυρθεί». 

Παράλληλα επισήμανε ότι «ο χρόνος δεν τελειώνει μόνο για την Ελλάδα αλλά για όλους. Κανείς δεν θέλει την ρήξη».

Ακόμη, απευθυνόμενος κυρίως στο εσωτερικό του δικού του κόμματος επιχείρησε να μεταφέρει τις εντυπώσεις από τα μέτρα που περιλαμβάνει η ελληνική πρόταση και να τις μεταφέρει στην επιδίωξη της κυβέρνηση για εξεύρεση συνολική λύσης που θα προβλέπει αντιμετώπιση-αναδιάρθρωση του χρέους.

Επιπροσθέτως, ο κ. Τσίπρας κάλεσε τα κόμματα της αντιπολίτευσης να στηρίξουν τις προσπάθειες της ελληνικής κυβέρνησης «σε αυτή την κρίσιμη στιγμή».

Στη συνέχεια ο πρωθυπουργός επισήμανε ότι οι διαπραγματεύσεις έχουν εισέλθει στην κρισιμότερη καμπή τους και πρόσθεσε ότι η ελληνική πρόταση αποδεικνύει στην πράξη «ότι η Ελλάδα επιδιώκει αμοιβαία επωφελή συμφωνία που θα βάζει τέλος στην λιτότητα και λύση ουσιαστική στο ζήτημα του χρέους. Αυτή την ευρωπαϊκή συνολική λύση στην κρίση της τελευταίας επταετίας χρειαζόμαστε. Την χρειάζεται η Ελλάδα και η Ευρώπη. Η λύση θα μπορούσε να σημάνει νέα εποχή για την προοπτική της ευρωπαϊκής ενοποίηση».

Ο κ. Τσίπρας σημείωσε ότι «η πρότασή μας αποτέλεσε την έμπρακτη και ειλικρινή διάθεσή μας για ένα συμβιβασμό καθώς δεν αποτύπωσε αυτές κάθε αυτές τις θέσεις της ελληνικής κυβέρνησης αλλά το αποτέλεσμα των διαπραγματεύσεων».

Παράλληλα, επισήμανε ότι η ελληνική πρόταση αποτελεί την μόνη «βάση συζήτησης» και μόνο «ως ενιαίο σύνολο που σημαίνει ότι κάποιες δύσκολες παρεμβάσεις δεσμεύουν την κυβέρνηση και θα υλοποιηθούν με μια προϋπόθεση: συνολική συμφωνία - λύση για την Ελλάδα».

«Ας μη γελιόμαστε. Το κρίσιμο στοιχείο της διαπραγμάτευσης δεν είναι μόνο το μείγμα μεταρρυθμίσεων αλλά να σταματήσει ο φαύλος κύκλος αυτοτροφοδοτούμενης κρίσης. Αυτό μόνο με λύση της βιωσιμότητας του χρέους μπορεί να γίνει. Συνολική λύση στο πρόβλημα του χρέους και όχι απλή αναφορά υπόσχεσης όπως αυτή του 2012. Σε διαφορετική περίπτωση όσες προσπάθειες και να κάνουμε δεν θα φύγουμε από αβεβαιότητα που εμποδίζει την ανάπτυξη», πρόσθεσε.

Ο κ. Τσίπρας εξήγησε ότι απαιτείται «λύση που θα τελειώνει οριστικά την συζήτηση περί εξόδου της χώρας από Ευρωζώνη. θα βάζει τέλος στην αποτυχημένη πολιτική των άπιαστων πλεονασμάτων και θα εξασφαλίζει τη βιωσιμότητα χρέους».

«Οφείλω να ομολογήσω ότι η εισήγηση Γιούνκερ εκ μέρους των τριών θεσμών με εξέπληξε δυσάρεστα. Δεν θα μπορούσα ποτέ να φανταστώ ότι θα μας παρέδιδαν ένα τέτοιο κείμενο» είπε για να συμπληρώσει: «Δεν θα μπορούσα να φανταστώ ότι η ειλικρινής προσπάθεια για έντιμη λύση από κάποιους θα εκλαμβάνονταν ως αδυναμία και πως οι πολιτικοί -όχι τεχνοκράτες- δεν θα μπορούσαν να κατανοήσουν ότι μετά από 5 καταστροφικά χρόνια θα μπορούσε να βρεθεί Έλληνας βουλευτής που θα ψηφίσει την κατάργηση του ΕΚΑΣ ή την αύξηση 10 μονάδες του ΦΠΑ του ηλεκτρικού ρεύματος. Δεν θα μπορούσε να υπάρξει Έλληνας βουλευτής που θα το ψήφιζε και αν κάνω λάθος να με διαψεύσετε

«Δυστυχώς οι προτάσεις που κατέθεσαν είναι μη ρεαλιστικές και αποτελούν οπισθοχώρηση από το σημείο που είχαν φτάσει οι διαπραγματεύσεις. Η κυβέρνηση δεν μπορεί να συναινέσει σε παράλογες προτάσεις», υπογράμμισε.

Ακόμη, κάλεσε τα κόμματα της αντιπολίτευσης να πάρουν επίσημη θέση «σε αυτή την κρίσιμη στιγμή» για το αν προτείνουν στην κυβέρνηση να δεχθεί το κείμενο των δανειστών και τους εταίρους «να αποδείξουν σε Ελλάδα και Ευρώπη ότι δουλεύουν για εξεύρεση λύσης και όχι για να υποτάξουν έναν ολόκληρο λαό γιατί αν το κάνουν να ξέρουν θα έχουν τα ακριβώς τα αντίθετα αποτελέσματα».

Δεν είναι απειλή αλλά διαπίστωση αρκεί να μιλήσει κανείς με τους ανθρώπους σε κάθε παρέα Ελλήνων που με αγωνία συζητά για τις εξελίξεις και μας ζητά να μην υποχωρήσουμε από τα δίκαια αιτήματά μας να μην υποκύψουμε σε εκβιαστικές απαιτήσεις των δανειστών», είπε.

«Είμαστε κοντά σε συμφωνία»

Ο κ. Τσίπρας δήλωσε αισιόδοξος για την επίτευξη συμφωνίας λέγοντας ότι «Παρά το μεγάλο πισωγύρισμα πεποίθηση μου είναι ότι τώρα είμαστε περισσότερο κοντά παρά ποτέ». 

Επιπλέον, τόνισε ότι μόνη ρεαλιστική βάση για μια συμφωνία είναι η ελληνική πρόταση, ενώ κάλεσε παράλληλα την αντιπολίτευση, «τώρα που γνωρίζει το περιεχόμενο της πρότασης των δανειστών» να πάρει θέση για το αν πρέπει να γίνει δεκτή, λέγοντας ότι «τώρα είναι η ώρα της ευθύνης για όλους».

«Βρισκόμαστε στην τελική ευθεία της διαπραγμάτευσης αλλά και στην πιο κρίσιμη καμπή. Έκρινα απαραίτητο να ενημερωθεί η βουλή και ο λαός για το που ακριβώς βρισκόμαστε.

Σε αυτή την κρίσιμη στιγμή της διαπραγμάτευσης δεν έχουμε να κρύψουμε τίποτα, ούτε να κρυφτούμε από τον ελληνικό λαό, αφού στο όνομά του διαπραγματευόμαστε.

Από την αρχή η κυβέρνηση διακήρυξε ότι επιδιώκει μια ευρωπαϊκή λύση, μια αμοιβαία, επωφελής λύση στο ελληνικό ζήτημα που θα βάλει τέλος στη λιτότητα, αποκαθιστώντας την κοινωνική δικαιοσύνη και δίνοντας λύση στο ζήτημα του χρέους» δήλωσε ο πρωθυπουργός στην αρχή της ομιλίας του στη βουλή, σημειώνοντας ότι η ελληνική πρόταση είναι «η μόνη ρεαλιστική βάση» για την επίτευξη συμφωνίας.

«Βασικό της χαρακτηριστικό είναι η μείωση των πρωτογενών πλεονασμάτων...Γιατί τα υψηλά πρωτογενή πλεονάσματα του προηγούμενου προγράμματος είναι το άλλο όνομα της λιτότητας» υπογράμμισε ο Αλ. Τσίπρας, ενώ συνόψισε τους 6 άξονες της στρατηγικής της κυβέρνησης :

«Χαμηλά πρωτογενή πλεονάσματα, απομείωση-αναδιάρθρωση χρέους, προστασία μισθών και συντάξεων, αναδιανομή εισοδήματος υπέρ της κοινωνικής πλειοψηφίας, επαναφορά συλλογικών διαπραγματεύσεων».

Το κρίσιμο σημείο της διαπραγμάτευσης είναι να σταματήσει ο φαύλος, αυτοτροφοδοτούμενος κύκλος της κρίσης, τόνισε επίσης ο πρωθυπουργός.
Οφείλω να ομολογήσω με ειλικρίνεια ότι η εισήγηση που μου παρέδωσε προχθές ο πρόεδρος της Κομισιόν, κ. Γιούνκερ, στις Βρυξέλλες, με εξέπληξε δυσάρεστα, αφού δεν λάμβανε υπόψη της το κοινό έδαφος της τρίμηνης διαπραγμάτευσης στο Brussels Group.

Δυστυχώς οι προτάσεις των δανειστών είναι «μη ρεαλιστικές» και αποτελούν «οπισθοχώρηση» υποστήριξε ο πρωθυπουργός. Η ελληνική κυβέρνηση δεν θα μπορούσε να συναινέσει σε «παράλογες προτάσεις και «θέλω να πιστεύω ότι αυτή η πρόταση αποτέλεσε μια κακιά στιγμή για την Ευρώπη ή έστω ένα κακό διαπραγματευτικό τρικ και πολύ σύντομα θα αποσυρθεί από τους ίδιους τους εμπνευστές του» υπογράμμισε.

«Θα ήθελα να ακούσω και την άποψη της αντιπολίτευσης, να μας πείτε με το χέρι στην καρδιά, αν θέλετε να αποδεχθούμε την πρόταση των θεσμών ή να την απορρίψουμε», δήλωσε ο Αλ. Τσίπρας, λέγοντας πως όλο αυτό το διάστημα η κυβέρνηση δέχθηκε δριμεία κριτική για τη μη υπογραφή της συμφωνίας.

«Τώρα που γνωρίζετε τι ακριβώς περιέχει η συμφωνία, σας καλώ να δηλώσετε αν επιθυμείτε να την αποδεχθούμε», τόνισε ο πρωθυπουργός, απευθυνόμενος στην αντιπολίτευση, ενώ εμφανίστηκε αισιόδοξος ότι είμαστε κοντά σε συμφωνία, παρά το χθεσινό πισωγύρισμα, «αφού κατέστη σαφές στην Ευρώπη ότι η Ελλάδα δεν τηρεί αδιάλλακτη ή αδιάφορη στάση και ότι παρά τις αντίθετες προβλέψεις και τις αντίξοες συνθήκες, αντέξαμε να διαπραγματευόμαστε με ασφάλεια για τον ελληνικό λαό».

«Το ελληνικό ζήτημα δεν είναι απομονωμένο αλλά αφορά το σύνολο της Ευρώπης και της ευρωζώνης», πρόσθεσε, δηλώνοντας ότι αυξάνονται οι πιθανότητες «να προσχωρήσουν οι εταίροι στο ρεαλισμό».

«Ο ελληνικός λαός πρέπει να μείνει ήσυχος γιατί η κυβέρνηση δεν θα υποχωρήσει σε παράλογες απαιτήσεις, αλλά θα υπερασπιστούμε το δικαίωμά του να ζήσει σε συνθήκες αξιοπρέπειας και ελπίδας», είπε κλείνοντας ο πρωθυπουργός.

Ακολουθήστε το eirinika.gr στο Google News για ενδιαφέρουσες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο

Πατήστε εδώ για να διαβάσετε όλες τις αναρτήσεις του eirinika.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ