Ποιος είπε ότι η Ελλάδα θα χρειαστεί έως το 2017 με 2018 30 έως 40 δις ευρώ; Τι ζήτησαν οι 22 από τον Αλέξη Τσίπρα

Με πρόθεση να θέσει προς το παρόν τέλος στα εκλογικά σενάρια , ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας προσήλθε στη συνεδρίαση της Πολιτικής Γραμματείας του ΣΥΡΙΖΑ την Τρίτη το απόγευμα. 

Όλα αυτά, έγιναν λίγες ώρες πριν τη σύνοδο κορυφής στις Βρυξέλλες και την διαφαινόμενη συνάντηση μεταξύ του Πρωθυπουργού με την Γερμανίδα Καγκελάριο κ. Μέρκελ και τον Γάλλο Πρόεδρο Φρανσουά Ολάντ. Η νωπή λαϊκή εντολή την οποία εφαρμόζει η κυβέρνηση , παραμένει το ισχυρό χαρτί του πρωθυπουργού , αλλά κανείς δεν γνωρίζει ποιες θα είναι οι εξελίξεις μέσα στα επόμενα εικοσιτετράωρα, αφού λευκός καπνός είναι δύσκολο να βγει μέσα στην Τετάρτη ή και την Πέμπτη.

Ο πρωθυπουργός επανέλαβε πως η ελληνική κυβέρνηση κατέθεσε ουσιαστικές  συμπληρωματικές προτάσεις προς τους θεσμούς, περιμένοντας τώρα την σειρά των θεσμών να αξιολογήσουν και να τοποθετηθούν γραπτώς, για τις όποιες ενστάσεις

Την ίδια στιγμή 22 βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ με επιστολή προς τον Πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα τον Υπουργό Εργασίας Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης Παναγιώτη Σκουρλέτη , τον Αναπληρωτή Υπουργό Κοινωνικής Ασφάλισης Δημήτρη Στρατούλη και το Γενικό Γραμματέα Κυβέρνησης κ. Σάγια Σπυρίδων , ζήτησαν την επαναφορά των Συλλογικών Συμβάσεων Εργασίας και του κατώτατου μισθού.

Ειδικότερα η επιστολή αναφέρει: « Παρακαλούμε όπως κατατεθεί άμεσα προς ψήφιση στην Ολομέλεια της Βουλής το σχέδιο νόμου του Υπουργείου Εργασίας , Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης για την επαναφορά των Συλλογικών Συμβάσεων Εργασίας και του κατώτατου μισθού καθώς και για  την μη εφαρμογή  των υπαρχόντων μνημονιακών διατάξεων , που προβλέπουν μειώσεις των κύριων και Επικουρικών Συντάξεων .

Οι αιτούντες βουλευτές: Σταθάς Ιωάννης, Βέττας Δημήτριος, Γαϊτάνη Ιωάννα, Δελημήτρος Κωνσταντίνος, Διαμαντόπουλος Ευάγγελος , Ζάννας  Ζήσης, Κατσαβριά – Σιωροπούλου Χρυσούλα , Κυρίτση Αγλαΐα, Λεουτσάκος Ευστάθιος, Μακρή Ραχήλ, Μεικόπουλος Αλέξανδρος , Μιχαλάκης Νίκος, Μιχελογιαννάκης Ιωάννης , Ουρσουζίδης Γεώργιος, Παπαδόπουλος Αθανάσιος, Πετράκος Αθανάσιος, Πολάκης Πάυλος , Σκούμας Αθανάσιος, Σωτηρίου Ελένη Τσανάκα Αλεξάνδρα, Χαραλαμπίδου Δέσποινα, Ψαρρέα Ελένη.

Σύμφωνα με τον εκπρόσωπο της Κομισιόν Μαργαρίτη Σχοινά,  οι θεσμοί έθεσαν τις Ελληνικές προτάσεις σε λεπτομερειακό έλεγχο ώστε να υπάρχει σαφής εικόνα κατά τη διάρκεια της συνόδου.
Ωστόσο αυτό που προκάλεσε τη μεγαλύτερη εντύπωση δεν είναι η σκωπτική στάση των θεσμών απέναντι στις Ελληνικές προτάσεις, όσο η αποκάλυψη  του επικεφαλής του Γραφείου Προϋπολογισμού του Κράτους Παναγιώτη Λιαργκόβα, ο οποίος μιλώντας στην χθεσινή εξεταστική στη Βουλή για το χρέος ,είπε πως η χώρα θα χρειαστεί έως το 2017 με 2018 30 έως 40 δις ευρώ.

Το ζητούμενο άρα παραμένει πως η χώρα αν δεν καταφέρει να βγει στις αγορές και δίχως ενδογενείς πόρους , οδηγείται ξανά σε αδιέξοδο και οι κόποι εκατομμυρίων πολιτών όλα αυτά τα χρόνια των μνημονίων , οδηγούνται στις καλένδες .

Και αν ένα ατύχημα όπως αναφέρουν σε δηλώσεις τους Ευρωπαίοι αξιωματούχοι, παραμένει αληθινό σενάριο, τότε που βρίσκεται ο ρεαλισμός των προτάσεων  των θεσμών που με μαθηματική ακρίβεια οδηγούν σε υπανάπτυξη και κοινωνικό στραγγαλισμό;

Θανάσης Μυλωνάς

Ακολουθήστε το eirinika.gr στο Google News για ενδιαφέρουσες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο

Πατήστε εδώ για να διαβάσετε όλες τις αναρτήσεις του eirinika.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ