Sapiens και Νεάντερταλ έκαναν σεξ στην Ευρώπη... Πρόσφατα - Τι αναφέρει επιστημονική έρευνα

Η επιστημονική έρευνα φέρνει στο φως την σεξουαλική σχέση μεταξύ των δυο πρωτόγονων ειδών.

Η σεξουαλική ζωή από παλιά κατακλυζόταν από ένα μυστηριακό χαρακτήρα και συχνά όλοι επικαλούνται αν διαστήματα τα «αρχέγονα» ένστικτα τους σαν καθοδηγητές σε αυτή την πτυχή της ζωής του. Οι πρωτόγονοι άνθρωποι δεν μπορούσαν σαφέστατα να αποτελέσουν εξαίρεση από αυτό το κανόνα της «ερωτικής» ζωής.  

Η εμφάνιση του ανθρώπου του Νεάντερταλ, στη ευρωπαϊκή ήπειρο αποτελεί μια κοινή σε όλους ανακάλυψη. Έτσι ένας από τους πρώτους σύγχρονους ανθρώπους στην Ευρώπη είχε έναν Νεάντερταλ πρόγονο μόλις τέσσερις έως έξι γενιές πίσω στο οικογενειακό δέντρο του.

Αυτό που δεν γνωρίζαμε μέχρι πρότινος ήταν  ότι οι Homo sapiens και οι Νεάντερταλ συνυπήρξαν στην Ευρώπη για περίπου 5.000 χρόνια. Ουσιαστικά μιλάμε για ένα μεγάλο χρονικό διάστημα ώστε να μπορέσει να υπάρξει σεξουαλική σχέση ανάμεσα και στα «ξαδέλφια».

Οι επιστήμονες ανακάλυψαν σε ένα σπήλαιο στη νοτιοδυτική Ρουμανία τη γνάθο ενός άνδρα που ζούσε πριν από περίπου 40.000 χρόνια και του οποίου το DNA -όπως έδειξαν οι γενετικές αναλύσεις- προερχόταν από τους Νεάντερταλ σε ποσοστό 6% έως 9%.

Πρόκειται για το μεγαλύτερο ποσοστό Νεάντερταλ που έχει ποτέ βρεθεί σε ανθρώπινο DNA. Στον μέσο σημερινό άνθρωπο -με εξαίρεση τους κατοίκους της υποσαχάριας Αφρικής- το DNA που έχει νεαντερτάλεια καταγωγή, είναι κατά μέσο όρο γύρω στο 2% (από 1% έως 3%).

Σε έρευνα που παρουσιάστηκε στο περιοδικό «Nature», η ερευνητική ομάδα παρουσίαζε το συμπέρασμα ότι οι επιμειξίες μεταξύ ανθρώπων και Νεάντερταλ ήσαν συχνές, σχεδόν από την αρχή που οι πρόγονοί μας έφθασαν στην Ευρώπη, και πιθανότατα συνεχίζονταν μέχρι να εξαφανισθούν οι Νεάντερταλ.

«Δείξαμε ότι ένας από τους πρώτους σύγχρονους ανθρώπους στην Ευρώπη είχε έναν Νεάντερταλ πρόγονο μόλις τέσσερις έως έξι γενιές πίσω στο οικογενειακό δέντρο του.

Ο άνθρωπος αυτός φέρει περισσότερο Νεαντερτάλειο DNA από οποιονδήποτε άλλο σημερινό ή αρχαίο άνθρωπο», δήλωσε ο Πάαμπο. Αυτό σημαίνει ότι πριν από 100 έως 150 χρόνια αυτός ο κυνηγός-συλλέκτης πρόγονός μας είχε έναν προ-προπάππου Νεάντερταλ.

Πηγή: nature.com

Ακολουθήστε το eirinika.gr στο Google News για ενδιαφέρουσες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο

Πατήστε εδώ για να διαβάσετε όλες τις αναρτήσεις του eirinika.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ