Ο καύσωνας στο Μαξίμου για την αυριανή ψηφοφορία, το μνημόνιο light & πως οι 6 "παρών " θα γίνουν «ΝΑΙ»

Έρχεται αύριο στη Βουλή η δεύτερη δέσμη των προαπαιτούμενων με τον ... καύσωνα του συντάξεων και της φορολόγησης των αγροτών  να μετατίθεται τον Αύγουστο. 

Από το Μέγαρο Μαξίμου έσπευσαν χθες να ανακοινώσουν ότι η αυριανή ψηφοφορία αφορά τον Κώδικα Πολιτικής Δικονομίας και την ενσωμάτωση της οδηγίας BRRD για την ασφάλεια των καταθέσεων και τις διαδικασίες εξυγίανσης των πιστωτικών ιδρυμάτων .Άρα πάμε σε ένα light μνημόνιο για να μην πέσει πολύ βαρύ καλοκαιριάτικο το κομμάτι με τις συντάξεις και προκαλέσει νέες αναταράξεις στο εύθραυστο  εσωτερικό του ΣΥΡΙΖΑ αλλά και των ΑΝΕΛ

 Συνεργάτες του πρωθυπουργού κ. Αλέξη Τσίπρα ανέφεραν ότι δεν είναι στη λίστα των προαπαιτούμενων που πρέπει άμεσα να ψηφιστούν η φορολόγηση των αγροτών και οι πρόωρες συντάξεις.

Ωστόσο, καθώς θα πρέπει σχετικά σύντομα να έρθουν στη Βουλή και αυτές οι ρυθμίσεις, καθίσταται σαφές ότι η κυβέρνηση επέλεξε να προχωρήσει σε πρώτη φάση με ένα ελαφρύ πακέτο μέτρων, με το οποίο δεν θα διακινδυνεύσει να χάσει τη δεδηλωμένη. 

Σε αυτήν τη συγκυρία, πάντως, είναι σαφής η προσπάθεια της κυβέρνησης να κερδίσει τις εντυπώσεις και να λάβει ένα αποτέλεσμα από την αυριανή ψηφοφορία, το οποίο θα διευκολύνει τις κινήσεις της το αμέσως επόμενο διάστημα και θα επιτρέψει την ολοκλήρωση της διαπραγμάτευσης για το νέο πρόγραμμα. Αυτό που επιδιώκει το Μέγαρο Μαξίμου στην αυριανή ψηφοφορία είναι να είναι περισσότεροι οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ και των ΑΝ.ΕΛ. που θα ψηφίσουν «ναι» από τους 123 της ψηφοφορίας της περασμένης Τετάρτης

Το βάρος στους 6 που δήλωσαν παρών

Το βάρος πέφτει στην προσπάθεια να πεισθούν κάποιοι από τους έξι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ που ψήφισαν «παρών» να μετακινηθούν στο στρατόπεδο του «ναι», ώστε να φανεί ότι υπάρχει μεταστροφή υπέρ των κεντρικών κυβερνητικών επιλογών. Το μήνυμα που εκπέμπει το πρωθυπουργικό επιτελείο προς τους δύσπιστους βουλευτές είναι ότι η κυβέρνηση θα μπορέσει να αξιοποιήσει κυρίως τις αναπτυξιακές προοπτικές που δίνει η συμφωνία με τους εταίρους, προκειμένου να υλοποιήσει παραμέτρους του προγράμματός της, ενώ σε διαφορετική περίπτωση κινδυνεύει να επιβεβαιωθεί το σενάριο της αριστερής παρένθεσης.

Η αυξανόμενη αντίδραση στο εσωτερικό του ΣΥΡΙΖΑ και η καταψήφιση των πρώτων μέτρων στη Βουλή έχει δημιουργήσει μία κυβέρνηση που δεν μπορεί να βασίζεται στην άνετη υπερψήφιση νομοσχεδίων από τους δικούς της βουλευτές, χωρίς την στήριξη της αντιπολίτευσης. 

 

Οι Εκλογές το φθινόπωρο που ουδείς αποκλείει και ουδείς εύχεται

Από την προηγούμενη εβδομάδα κορυφαίοι υπουργοί και συνεργάτες του Αλέξη Τσίπρα έχουν παραδεχθεί ότι η κυβέρνηση έχει απολέσει την δεδηλωμένη και είναι έτοιμη να προσφύγει εκ νέου στη λαϊκή ετυμηγορία τον Σεπτέμβριο ή τον Οκτώβριο. Βέβαια προηγουμένως ο κ. Τσίπρας και ο κ Τσακαλώτος  του οφείλουν να ολοκληρώσουν  την συμφωνία με τους δανειστές.

Ήδη, κατά τις προηγούμενες ημέρες, κυβερνητικά στελέχη είχαν ξεκαθαρίσει  ότι η ψήφιση του δεύτερου πακέτου μέτρων από λιγότερους από 120 βουλευτές των δύο κομμάτων του κυβερνητικού συνασπισμού θα μεταφραζόταν σε πτώση της κυβέρνησης και θα δρομολογούσε άλλες εξελίξεις, αφήνοντας ανοιχτό το ενδεχόμενο προσφυγής στις κάλπες.

Ακολουθήστε το eirinika.gr στο Google News για ενδιαφέρουσες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο

Πατήστε εδώ για να διαβάσετε όλες τις αναρτήσεις του eirinika.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ