«Τα οπωροφόρα της Αθήνας» στον καμβά και συζήτηση με Κραουνάκη, Κρητικού!‏

Ένας μαγικός εικαστικός περίπατος ξεκινάει από σήμερα στην Αθήνα και στα καλά κρυμμένα μυστικά της. Ο ήρωας περιπλανιέται ημέρα και νύχτα, συλλέγει και γεύεται μούρα και νεράτζια, τζίτζιφα, σύκα και σπυριά ροδιού, πάντοτε στη σκιά της πόλης που τον ακολουθεί, πάντοτε δίνοντας πολύτιμα στοιχεία για τους δρόμους και τις ξεχασμένες γειτονιές όπου συναντά και συλλέγει τα πολύτιμα ευρήματα.

Ένας μαγικός εικαστικός περίπατος ξεκινάει σήμερα στην Αθήνα και στα καλά κρυμμένα μυστικά της. Ο ήρωας περιπλανιέται ημέρα και νύχτα, συλλέγει και γεύεται μούρα και νεράτζια, τζίτζιφα, σύκα και σπυριά ροδιού, πάντοτε στη σκιά της πόλης που τον ακολουθεί, πάντοτε δίνοντας πολύτιμα στοιχεία για τους δρόμους και τις ξεχασμένες γειτονιές όπου συναντά και συλλέγει τα πολύτιμα ευρήματα.



Τα οπωροφόρα της Αθήνας, τρέπονται σε μαγικές υπάρξεις, ανάμεσα στις φυλλωσιές, τους κορμούς και τους καρπούς των οποίων φωλιάζουν μνήμες, ξόρκια και φυλαχτά και η Αθήνα μετουσιώνεται μέσα από τις σελίδες του βιβλίου σε αλλεπάλληλα θραύσματα των εξοχικών τοπίων που τη συνέθεταν κάποτε. Συλλέγοντας και δοκιμάζοντας άλλοτε σύκα και μούρα στο Κολωνάκι και τη Νεάπολη και άλλοτε ρόδια, μανταρίνια και τζίτζιφα στο Φάληρο, ο ήρωας σε κάθε του βήμα συναντά επίσης τους πιο αλλόκοτους χαρακτήρες της πόλης.



Στο συναρπαστικά αθηναϊκό μυθιστόρημα του Σωτήρη Δημητρίου «Τα Οπωροφόρα της Αθήνας», «ο ήρωας», όπως σημειώνει ο ίδιος ο συγγραφέας, «έχει στον νου του τον χάρτη με τα οπωροφόρα της Αθήνας, τα οποία ταχτικά επισκέπτεται. Στις πεζοπορίες του επιχειρεί να συνάψει με τους διαβάτες σχέσεις, αλλά συνήθως δεν γίνεται κατανοητός. Ο συγγραφέας τον ακολουθεί και πολλές φορές μπερδεύεται ο ένας στα πόδια του άλλου». «Κοντολογίς», το βιβλίο είναι «ένα οδοιπορικό στην ζωή, στην λογοτεχνία και στην Αθήνα».



Στην έκθεση συμμετέχουν: Δάφνη Αγγελίδου, Χριστίνα Ακτίδη, Κάτια Βαρβάκη, Στάθης Βατανίδης, Χρύσα Βέργη, Μαριλίτσα Βλαχάκη, Σοφία Δατσέρη, Δικαία Δεσποτάκη, Τάνια Δημητρακοπούλου, Ειρήνη Ηλιοπούλου, Μηνάς Καμπιτάκης, Γιάννης Καστρίτσης, Κυριάκος Κατζουράκης, Μαρία Κτιστοπούλου, Κυριακή, Βασίλης Λιαούρης, Τάσος Μαντζαβίνος, Αλίνα Μάτσα, Ντίνα Μπαλονά, Γιάννης Μπεκιάρης, Ρόιλα Μπουζέα, Γιώργος Μπουκής, Γεύσω Παπαδάκη, Γιώργος Σαμψωνίδης, Μάγδα Σιάμκουρη, Αμαλία Σταυρουλάκη, Βάσω Τρίγκα, Γιώργος Χαδούλης, Πάβλος Χαμπίδης, Νικόλας Χριστοφοράκης



* Σημείωση: Την Τρίτη 11 Ιουνίου στις 22.00 όσοι βρεθούν στο χώρο της έκθεσης θα έχουν την ευκαιρία να απολαύσουν μία συνομιλία για την Αθήνα και τα οπωροφόρα της μεταξύ της επιμελήτριας, Ίριδος Κρητικού, του συγγραφέα του βιβλίου Σωτήρη Δημητρίου, του σκηνοθέτη της ταινίας Νίκου Παναγιωτόπουλου και του συνθέτη της μουσικής για το φιλμ Σταμάτη Κραουνάκη. Στη συνέχεια θα ακολουθήσει η προβολή της ταινίας του Νίκου Παναγιωτόπουλου «Τα οπωροφόρα της Αθήνας».



Ομαδική εικαστική έκθεση βασισμένη στο ομότιτλο βιβλίο του Σωτήρη Δημητρίου
Καλλιτεχνική διεύθυνση: Μικρή Άρκτος
Επιμέλεια: Ίρις Κρητικού
Εγκαίνια: Τρίτη 21 Μαΐου 2013, 19.00
Διάρκεια: 21 Μαΐου  – 15 Ιουνίου 2013
IANOS Αίθουσα Τέχνης

Ακολουθήστε το eirinika.gr στο Google News για ενδιαφέρουσες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο

Πατήστε εδώ για να διαβάσετε όλες τις αναρτήσεις του eirinika.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ