Θωμάς Λιακουνάκος: Το φτωχόπαιδο από τον Πειραιά, η επιτυχία, ο έρωτας - 2 γάμοι, 5 παιδιά & τώρα unhappy end

Η προφυλάκιση του Θωμά Λιακουνάκου, κατηγορουμένου για δωροδοκία και ξέπλυμα μαύρου χρήματος για την προμήθεια τεσσάρων ραντάρ από τη σουηδική εταιρεία Ericsson, ήταν το τελευταίο επεισόδιο στις πρόσφατες περιπέτειες του επιχειρηματία.

Ως δημιουργός του ομίλου επιχειρήσεων Axon, με πολλαπλές δραστηριότητες σε διάφορους τομείς όπως στην Αμυνα, την Υγεία, τις Κατασκευές, στα Media, στον Τουρισμό κ.α., ο κ. Λιακουνάκος για περισσότερα από 35 χρόνια συγκαταλεγόταν στη λίστα των ισχυρών παραγόντων της χώρας. Εκείνος και η γοητευτική σύζυγός του Νατάσα αποτέλεσαν ένα από τα πιο πολυσυζητημένα ζευγάρια της κοσμικής Αθήνας, το οποίο έζησε έντονα το δικό του «χρυσό» παραμύθι. Σήμερα ο 66χρονος επιχειρηματίας βρίσκεται σε εξαιρετικά δεινή θέση και οι ανέμελες, ευτυχισμένες μέρες του παρελθόντος φαντάζουν μακρινές.

Σύμφωνα με τη Δικαιοσύνη, τελικοί αποδέκτες των μιζών (που ξεπερνούν τα 2 εκατ. ευρώ) ήταν ο πρώην υπουργός Εθνικής Αμυνας Ακης Τσοχατζόπουλος και το άλλοτε δεξί του χέρι στο υπουργείο, Γιάννης Σμπώκος. Ο Θωμάς Λιακουνάκος συνελήφθη στις αρχές της προηγούμενης εβδομάδας στο σπίτι του στο Παλαιό Ψυχικό, έπειτα από ένταλμα που εξέδωσε η ανακρίτρια Βασιλική Μπράτη. Στην απολογία του την Παρασκευή, η οποία διήρκεσε σχεδόν 7 ώρες, ο επιχειρηματίας αρνήθηκε τις κατηγορίες που του αποδίδονται υποστηρίζοντας ότι δεν έχει δωροδοκήσει κανέναν κρατικό αξιωματούχο.
Σε βάρος του εκκρεμούν ακόμα τρεις υποθέσεις: του έχουν ασκηθεί διώξεις για τα αντισταθμιστικά ωφελήματα των Leopard ΙΙ, έχει προταθεί η παραπομπή του για τα συστήματα ηλεκτρονικού πολέμου, ενώ η Εισαγγελία Διαφθοράς μελετά και την κύρια προμήθεια των γερμανικών αρμάτων μάχης.

Με τη σύζυγό του Νατάσα σε παλαιότερη έξοδό τους.

Αυτοδημιούργητος
Οσοι γνωρίζουν τον Θωμά Λιακουνάκο
κάνουν λόγο για έναν ιδιαίτερα έξυπνο και μεθοδικό στις κινήσεις του επιχειρηματία, ο οποίος από το μηδέν κατόρθωσε να δημιουργήσει έναν κολοσσό. Είναι το φτωχόπαιδο από τον Πειραιά που κατάφερε να κατακτήσει τον κόσμο των επιχειρήσεων αλλά και τα σαλόνια της κοσμικής Αθήνας. Γιος σιδηροδρομικού υπαλλήλου, γεννήθηκε το 1949 σε μια περίοδο που η Ελλάδα προσπαθούσε να αναρρώσει από τις καταστροφικές συνέπειες του πολέμου. Οντας το μοναδικό αγόρι σε μια οικογένεια με τρία κορίτσια, ο χαμός του πατέρα του σε ηλικία μόλις 12 ετών τον οδήγησε σε γρήγορη ενηλικίωση.

Ο Θ. Λιακουνάκος κατά την προσαγωγή του στην Ευελπίδων.

Για να βοηθήσει την οικογένειά του εργάστηκε στο μικρό μαγαζί ενός θείου του με σύνεργα ψαρικής και προϊόντα εξοπλισμού σκαφών στο Πασαλιμάνι, ενώ παράλληλα φοιτούσε στο Οικονομικό Νυχτερινό Γυμνάσιο του Πειραιά. Για μεγάλο διάστημα κινούνταν με εξαντλητικούς ρυθμούς μεταξύ μαγαζιού και νυχτερινού σχολείου. Αυτή όμως η σκληρή περίοδος της ζωής του αποδείχθηκε ιδιαίτερα εποικοδομητική, αφού από μικρός «θα μπει στην πιάτσα» και θα διδαχθεί τα μυστικά του εμπορίου.
Εργατικός και φιλόδοξος, έχοντας πλέον δημιουργήσει έναν ευρύτερο κύκλο γνωριμιών, λίγα χρόνια αργότερα θα ασχοληθεί με τις προμήθειες του Στρατού, ενώ γρήγορα θα φθάσει να αντιπροσωπεύει μεγάλους ξένους αμυντικούς οίκους μέσω της εταιρείας Αxon ΑΕ, που ιδρύθηκε το 1974. Το 1980 ο διαγωνισμός για τις προμήθειες αρμάτων μάχης τον εκτοξεύει επιχειρηματικά. Στη συνέχεια ο Θωμάς Λιακουνάκος εξαπλώθηκε σε διάφορους τομείς δημιουργώντας έναν μεγάλο όμιλο, όπου εκτός από τη Euromedica (την ίδρυσε το 1987) περιλαμβάνει την Κέρδος Εκδοτική ΑΕ (1985) και την Αxon ΑΕ (1974) που δραστηριοποιείται υπό τον εξωραϊσμένο τίτλο «ως εκπρόσωπος και σύμβουλος εξεχόντων διεθνών κατασκευαστικών οίκων ειδικοποιημένων συστημάτων για την προώθηση και πώληση των προϊόντων τους στην Ελλάδα». Επιπλέον στον όμιλο συγκαταλέγονται η αντιπρόσωπος οπλικών συστημάτων Byron Inc. (1986), η Sonak ΑΕ (1988) με αντικείμενό της την κατασκευή λογισμικού και ηλεκτρονικών συστημάτων, η Axon Development (1989), η Αχον Χρηματιστηριακή (1991) κ.ά.

Δύο γάμοι και πέντε παιδιά
Στον πρώτο γάμο του ο Θωμάς Λιακουνάκος παντρεύτηκε τη Μαρία Σωτηριάδου
, κόρη ενός εκ των δύο μεγαλομετόχων του άλλοτε κατασκευαστικού κολοσσού ΕΔΟΚ-ΕΤΕΡ. Μαζί της απέκτησε 4 παιδιά, τον Νικόλα, τη Βαρβάρα, την Αλεξία και την Αύρα, και στο πλευρό της εισήλθε στην... καλή κοινωνία της Αθήνας. Το ζευγάρι από την αρχή του γάμου του έμεινε σε ένα μεγαλοαστικό διαμέρισμα στην οδό Ρηγίλλης. Ομως οι ατελείωτες ώρες που ο επιχειρηματίες αφιέρωνε στη δουλειά του αλλά και η φθορά της καθημερινότητας τούς απομάκρυναν, οδηγώντας τους στα πρόθυρα του διαζυγίου.

Εκείνη την περίοδο, στις αρχές της δεκαετίας του ’90, και ενώ ο ίδιος βρίσκεται σε διακοπές στη Μύκονο, γνωρίζει και γοητεύεται από την 21χρονη Νατάσα Κατσαρού, που έμελλε να γίνει η γυναίκα της ζωής του. Επρόκειτο για ένα ψηλόλιγνο ξανθό κορίτσι από την Κόρινθο, με ατίθασο χαρακτήρα και έντονο ταμπεραμέντο, που είχε έρθει για να εργαστεί στην Αθήνα αναζητώντας ένα καλύτερο μέλλον. Οι δυο τους θα ξανασυναντηθούν λίγο αργότερα στο πάρτι των γενεθλίων του, μια συνάντηση που έμελλε να είναι καθοριστική. Αν και η έλξη ήταν αμοιβαία, εκείνη δίστασε αρχικά να κάνει σχέση μαζί του: «Δεν με απασχόλησε τόσο η μεγάλη διαφορά ηλικίας όσο ότι εκείνος ήταν ήδη δημιουργημένος και εγώ δεν είχα καν ξεκινήσει. Φοβήθηκα όλο το πακέτο. Εκανα έξι μήνες να υποκύψω. Τον παίδεψα λίγο. Ημουν πολύ έξω από τον κόσμο του» είχε δηλώσει για τη γνωριμία τους η Νατάσα Λιακουνάκου στο παρελθόν.
Η σχέση τους θα αποδειχθεί καρμική και εκείνος θα την ερωτευτεί παράφορα. Σύντομα θα ανέβουν τα σκαλιά της εκκλησίας, με τη γαμήλια δεξίωση να παρατίθεται στον «Αστέρα». Μαζί απέκτησαν έναν γιο, τον Φίλιππο. Μάλιστα στη βάπτισή του, στις αρχές της δεκαετίας του 2000, και στο πάρτι που δόθηκε κατόπιν στο «Ecali Club», έδωσε το «παρών» σύσσωμη η κοσμική Αθήνα.

Όλη η συνέχεια εδώ - ethnos.gr

Ακολουθήστε το eirinika.gr στο Google News για ενδιαφέρουσες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο

Πατήστε εδώ για να διαβάσετε όλες τις αναρτήσεις του eirinika.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ