Κάνε το γύρο του Άμστερνταμ μέσα σε 24 ώρες - Ένα ταξίδι γεμάτο περιπέτεια!

Είναι από τις ευρωπαϊκές πρωτεύουσες που έρχεσαι και ξανάρχεσαι. Πάντοτε υπάρχει, άλλωστε, μια καλή αφορμή για ταξίδι έως εδώ. 

Οι πολύ νέοι για την εμπειρία της... μεγάλης ελευθερίας, οι πιο ώριμοι για την ποιότητα ζωής και ενισχυμένες δόσεις τέχνης (λογικό με τόσο πολλά και καλά μουσεία - περισσότερα ανά τετραγωνικό χιλιόμετρο από οπουδήποτε αλλού στον κόσμο!) και οι χίπστερ για την εικόνα που αναπτύσσει εσχάτως, με τα coffee shop και τις βιτρίνες της red light district να αντικαθίστανται σιγά-σιγά (περισσότερα από το ένα τρίτο αυτών έχουν βάλει λουκέτο τα τελευταία χρόνια) από ντιζάιν καταστήματα, νεόκοπα μπαρμπέρικα, ψαγμένα τυράδικα, φούρνους και σοκολατερί νέας γενιάς.

Δεν έχουν αλλάξει και όλα, βέβαια, στο τουριστικό κέντρο της πόλης. Ακόμα υπάρχουν καταστήματα, όπως η περίφημη Condomerie της οδού Warmoesstraat 141 που εδώ και 25 χρόνια πουλάει μόνο προφυλακτικά (είναι και αυτό μέρος των αξιοθέατων του Αμστερνταμ), αλλά και όλοι αυτοί οι «λούμπεν» τουρίστες που δεν πολυθέλουν οι Ολλανδοί, οι οποίοι (πολιτεία, επιχειρηματίες και πιο συντηρητικοί κάτοικοι) κάνουν ό,τι μπορούν για να τους απομακρύνουν χωρίς απαραιτήτως να το έχουν πετύχει σε απόλυτο βαθμό. Επίσης, ακόμα υπάρχουν χιλιάδες ποδηλάτες που θυμώνουν (και καλά κάνουν μάλλον) αν τους κλείσεις το δρόμο, ακόμα φυτεύονται εκατομμύρια τουλίπες την άνοιξη και ακόμα ο κόσμος κυκλοφορεί χαλαρά και επιλέγει το κάζουαλ ντύσιμο είτε πρόκειται να πάει για καφέ, είτε στο Μέγαρο Μουσικής, είτε στο μουσείο Ρικς.

Προς την κατεύθυνση της αλλαγής του τουριστικού σκηνικού, πάντως, το Αμστερνταμ -τη στιγμή που γράφονται αυτές οι γραμμές- προσφέρει δυνατότητες διαμονής και εστίασης σε ουκ ολίγα πεντάστερα ξενοδοχεία (μέλη διεθνών πολυτελών αλυσίδων) και βραβευμένα εστιατόρια, αντίστοιχα, ενώ σε ό,τι αφορά τις επενδύσεις στον πολιτισμό (νέοι χώροι τέχνης και μουσεία, ανακατασκευές των παλαιών κ.λπ.) αξίζει να σημειώσουμε ότι τα τελευταία χρόνια έχουν ξοδευτεί περί τα 10 δισεκατομμύρια ευρώ. Δεν είναι και λίγα!

Ημέρα πρώτη

16.15 Αφιξη στο Schiphol
Η πρώτη πτήση της ολλανδικής KLM (www.klm.com) που αναχωρεί από την Αθήνα καθημερινά είναι στις 13.35 με άφιξη στο Αμστερνταμ στις 16.15 - ιδανικές ώρες για χαλαρό ταξίδι στην Ευρώπη, χωρίς πρωινό ξύπνημα δηλαδή. Το αεροδρόμιο της ολλανδικής πρωτεύουσας έχει πολλά καλά. Αφενός είναι πολύ μεγάλο, αφού αποτελεί την έδρα της KLM (που τα τελευταία χρόνια συμπράττει με την Air France), η οποία ανοίγει από εδώ τα φτερά της για όλα τα μήκη και τα πλάτη της Γης. Αφετέρου θεωρείται το φθηνότερο αεροδρόμιο της Ευρώπης - είναι δηλαδή παράδεισος για αγορές! Βρίσκεται επίσης σε πολύ κοντινή απόσταση από το κέντρο του Αμστερνταμ, 20 λεπτά περίπου με το τρένο (4,10 ευρώ η διαδρομή), γεγονός που σημαίνει ότι, αν δυσκολεύεστε να βρείτε διαμονή πιο κεντρικά στην πόλη, μπορείτε να επιλέξετε για να μείνετε είτε το πολυτελές business hotel Sheraton (www.sheratonamsterdamairporthotel.com) είτε το πιο νεανικό design hotel citizenM (www.citizenm.com) χωρίς να αισθάνεστε απομονωμένοι όπως σε άλλα ξενοδοχεία αεροδρομίων ανά τον κόσμο.

19.30 - 20.30  Κρουαζιέρα στο κανάλι
Για τους επισκέπτες της πρώτης φοράς είναι από τα... τουριστικά προτεινόμενα, ώστε να πάρετε μια γερή γεύση από την πόλη. Υπάρχουν ουκ ολίγα πλοιάρια ανοιχτού και κλειστού τύπου που πραγματοποιούν ξεναγήσεις (με ή χωρίς φαγητό και ποτό) μέσα από τα κανάλια και τον ποταμό Αμστελ, με τα οποία είναι άρρηκτα συνδεδεμένη η ιστορία της πόλης. Η ξενάγηση είναι ηχογραφημένη και γίνεται και στα Αγγλικά, οι πληροφορίες που θα συγκεντρώσετε είναι πολλές και ενδιαφέρουσες (165 κανάλια διατρέχουν την πόλη!), ενώ θα περάσετε από γραφικές γειτονιές, ιστορικές γέφυρες και εμβληματικά κτίρια, τα οποία δεσπόζουν αριστερά και δεξιά από τα νωχελικά νερά. Πληκτρολογήστε www.amsterdamcanalcruises.nl και διαλέξτε την κρουαζιέρα της αρεσκείας σας, ενώ υπάρχει η δυνατότητα και ηλεκτρονικής αγοράς εισιτηρίων.

20.30 Βραδινή ψαροφαγία
Το Lucius (Spuistraat 247, Τ/+31 20 624 1831, lucius.nl) ανοίγει καθημερινά στις 5 το απόγευμα και είναι από τα εστιατόρια που αγαπούν ιδιαίτερα οι ντόπιοι, δεδομένου ότι έχει κόσμο ακόμα και τις Δευτέρες. Η κράτηση είναι απαραίτητη, λοιπόν, αν θέλετε να γευτείτε φρεσκότατα ψάρια, θαλασσινά και όστρακα υψηλής ποιότητας και τιμής. Λαβράκι, μπακαλιάρος, τόνος, σολομός, αλλά και γαριδάκια και μύδια θα παρελάσουν από μπροστά σας, ενώ θα απολαμβάνετε ολλανδικό λευκό κρασί (γιατί όχι;) και θα χαζεύετε το τεράστιο ενυδρείο στον πλαϊνό τοίχο.

Ημέρα δεύτερη

09.00 Πρωινό στο NDSM
Αν δεν έχετε πολύ χρόνο στη διάθεσή σας, πρέπει οπωσδήποτε να βιαστείτε για να προλάβετε να περάσετε έστω λίγες ώρες στην upcoming γειτονιά της πόλης που ακούει στο όνομα NDSM. Εδώ θα φτάσετε με φέρι που αναχωρεί από την αποβάθρα πίσω ακριβώς από τον Κεντρικό Σιδηροδρομικό Σταθμό ανά τακτά χρονικά διαστήματα. Το μικρό ταξίδι είναι δωρεάν και διαρκεί περίπου δέκα λεπτά. NDSM είναι τα αρχικά ενός πρώην ναυπηγείου, στις παλιές εγκαταστάσεις του οποίου λειτουργούν εδώ και λίγα χρόνια συναυλιακός και εκθεσιακός χώρος, ενώ ένα μέρος των κτιρίων έχει παραχωρηθεί για κάποια έτη σε νέους καλλιτέχνες, τεχνίτες και δημιουργούς προκειμένου να δώσουν ζωή στην περιοχή. Η καλή σεζόν της NDSM είναι σε κάθε περίπτωση το καλοκαίρι, καθώς διαθέτει πολλούς ανοιχτούς χώρους για καφέ, ποτό και φαγητό, ενώ φιλοξενούνται επίσης μουσικά φεστιβάλ κ.ά. Ακόμα και τώρα όμως αξίζει μια βόλτα για πρωινό στον πρωτοποριακό φούρνο Brood (www.bbrood.nl), όπου θα δοκιμάσετε ψωμί με κινόα και θα πληρώσετε μόνο με κάρτα, για ένα μπουκέτο λουλούδια από το 24ωρο ανθοπωλείο που βρίσκεται ακριβώς εκεί όπου φτάνει το φέρι ή για ένα γεύμα στο μοδάτο εστιατόριο Pllek (www.pllek.nl) που στεγάζεται σε μια σειρά από κοντέινερ. Τα κοντέινερ γενικώς δεσπόζουν τριγύρω - από αυτά είναι φτιαγμένες έως και οι φοιτητικές εστίες που βρίσκονται εδώ κοντά. Το ότι η εν λόγω περιοχή είναι ανερχόμενη εύκολα το διαπιστώνει κανείς από το ξενοδοχείο DoubleTree που ανήκει στα... φθηνά Hilton (doubletree3.hilton.com). Αξίζει, πάντως να ρίξετε και μια ματιά στο ιδιαίτερο ξενοδοχείο Faralda (faralda.com), το οποίο εξωτερικά τουλάχιστον είναι απλώς ένας γερανός!

13.00 - 18.00 Επίσκεψη στα μουσεία
Είπαμε! Υπάρχουν πολλοί λόγοι για να έρχεται κανείς ξανά και ξανά στο Αμστερνταμ. Ενας από αυτούς είναι τα μουσεία του. Στη γειτονιά τους (Museumplein) θα επισκεφθείτε με τη σειρά το Μοντέρνας Τέχνης Stedelijk, το Εθνικό Μουσείο Ρικς, και τα δύο προσφάτως ανανεωμένα, και αφήστε για το τέλος το γνωστότερο ίσως μουσείο της πόλης, αυτό του Βαν Γκογκ. Εδώ από τις 25 Σεπτεμβρίου έως τις 17 Ιανουαρίου του 2016 λαμβάνει χώρα μία από τις σημαντικότερες εκθέσεις της φετινής χρονιάς, με τίτλο «Munch: Van Gogh». Πρόκειται για τη «συνομιλία» των δύο σπουδαίων ζωγράφων, του Νορβηγού Μουνκ και του Ολλανδού Βαν Γκογκ, όπως προέκυψε μετά από έξι χρόνια μελέτης των επιμελητών της έκθεσης περισσότερων από εκατό έργων των δύο δημιουργών, οι οποίοι όσο ζούσαν δε συναντήθηκαν ποτέ! Τους βλέπουμε όμως εμείς σήμερα, δίπλα-δίπλα.Διαβάζουμεγια τους παράλληλους βίους τους, τα ερεθίσματα που τους κινητοποίησαν και τους ζωγράφους που τους επηρέασαν, ενώ θαυμάζουμε τις... έναστρες νύχτες τους καθώς στέκουν παρέα και τις παρόμοιες... κραυγές τους που συναντιούνται μετά από χρόνια (www.vangoghmuseum.nl).

ΠΗΓΗ: kathimerini.gr

Ακολουθήστε το eirinika.gr στο Google News για ενδιαφέρουσες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο

Πατήστε εδώ για να διαβάσετε όλες τις αναρτήσεις του eirinika.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ