Όλη η επιστολή παραίτησης του Γαβριήλ Σακελλαρίδη του βουλευτή της Α’ Αθηνών & στενού συνεργάτη Αλέξη Τσίπρα

Ο κ. Σακελλαρίδης οδηγήθηκε στην απόσυρση μετά από απαίτηση του Αλέξη Τσίπρα και ακολούθησε, μέχρι την τελευταία στιγμή, κατά γράμμα όλα όσα ήθελε ο πρωθυπουργός.

Συγκεκριμένα την παραίτηση του Γαβριήλ Σακελλαρίδη από το βουλευτικό αξίωμα τη ζήτησε ο πρωθυπουργός, μετά τις πληροφορίες ότι είχε αποφασίσει να μην παραστεί στην αποψινή ψηφοφορία για τα προαπαιτούμενα, στέλνοντας μήνυμα προς όλους τους επίδοξους διαφωνούντες του κυβερνώντος κόμματος.

 

Σύμφωνα με ανακοίνωση από το Γραφείο του Πρωθυπουργού, ο κ. Τσίπρας επικοινώνησε τηλεφωνικώς με τον κ. Σακελλαρίδη και του ζήτησε να παραιτηθεί από βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ. Οπως αναφέρεται χαρακτηριστικά στην ανακοίνωση, ο λόγος που ζητήθηκε η παραίτηση ήταν το γεγονός ότι «τις τελευταίες ώρες υπήρχαν διαρροές στον Τύπο ότι ο κ. Γ. Σακελλαρίδης προτίθεται να μην παραστεί στη σημερινή ψηφοφορία».

 

Σύμφωνα με πληροφορίες, το τελευταίο διάστημα ο κ. Σακελλαρίδης δεν έκρυβε την δυσαρέσκειά του για πολλά από τα μέτρα στα οποία έχει συμφωνήσει η κυβέρνηση, με αποτέλεσμα την παρέμβαση του κ. Τσίπρα.

Κατά την τηλεφωνική επικοινωνία τους, ο κ. Τσίπρας τόνισε στον κ. Σακελλαρίδη ότι εφ όσον ψήφισε υπέρ του Μνημονίου, θα πρέπει να ψηφίσει και όλα τα προαπαιτούμενα μέτρα και ο πρώην υπουργός εξέφρασε την επιθυμία του να παραιτηθεί.

«Το περιεχόμενο της συμφωνίας ήταν γνωστό σε όσους κατήλθαν υποψήφιοι στις εκλογές της 20ης Σεπτεμβρίου και άρα η στάση αυτή δεν δικαιολογείται» ανέφεραν κυβερνητικές για τη στάση του Γαβριήλ Σακελλαρίδη και την απόφαση του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα να ζητήσει την παραίτησή του από το βουλευτικό αξίωμα.

Οι σχέσεις των δύο ανδρών είχαν διαρραγεί μετά το Πάσχα του 2014, ενώ όλα δείχνουν ότι ο κ. Σακελλαρίδης θέλει να ακολουθήσει το δρόμο της Ηρώς Διώτη και του Τάσου Κορωνάκη που ίδρυσαν τη δική τους πολιτική κίνηση.

Ο κ. Σακελλαρίδης αν και έχει ψηφίσει το μνημόνιο δεν είχε κρύψει τη δυσαρέσκειά του, ενώ ταυτόχρονα μετά τις εκλογές του Σεπτεμβρίου αρνήθηκε οποιαδήποτε πρόταση για υπουργείο του είχε κάνει ο Αλέξης Τσίπρας.
Διαβάστε την επιστολή παραίτησης του κ. Σακελλαρίδη από το βουλευτικό αξίωμα:

«Πριν από λίγο γνωστοποίησα στον Πρόεδρο της Βουλής με επιστολή την παραίτησή μου από το βουλευτικό αξίωμα και αφού προηγουμένως είχα ενημερώσει τον Πρόεδρο και την Γραμματέα της Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ.

Ο λόγος για αυτή μου την κίνηση είναι ότι αδυνατώ να συμβάλω στην υλοποίηση της κυβερνητικής πολιτικής. Η επιλογή της παραίτησης αλλά και της απόσυρσης από την κεντρική πολιτική σκηνή αποτελούν για εμένα μονόδρομο.

Θέλω να ευχαριστήσω τους πολίτες της Α’ Αθήνας για την εκλογή μου τον Γενάρη. Όσες και όσους συνεργαστήκαμε από τότε μέχρι και σήμερα.

Θέλω όμως να ευχαριστήσω και τον Πρωθυπουργό για την εμπιστοσύνη που μου έδειξε αναθέτοντας μου μία κρίσιμη κυβερνητική θέση, αλλά και για την κατανόηση του στη μετέπειτα αποστασιοποίησή μου.

Προφανώς και αναλαμβάνω τις ευθύνες που μου αναλογούν από τη δεκάμηνη κοινοβουλευτική μου θητεία.

Γαβριήλ Σακελλαρίδης».

Ο κ. Σακελλαρίδης ήταν βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ στην Α' Αθηνών και διετέλεσε υφυπουργός παρά τω πρωθυπουργώ και κυβερνητικός εκπρόσωπος της πρώτης κυβέρνησης Τσίπρα από τον Ιανουάριο 2015 μέχρι τον Ιούλιο 2015.

Κυβερνητικά στελέχη εξέφραζαν χθες την αισιοδοξία τους ότι ακόμη και η δύσκολη συμφωνία για τους πλειστηριασμούς της πρώτης κατοικίας θα περάσει χωρίς απώλειες, χωρίς, ωστόσο, να κρύβουν τον προβληματισμό τους για την απουσία δεκάδων βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ από τη χθεσινή έκτακτη συνεδρίαση της Κ.Ο. που συγκλήθηκε ακριβώς γι’ αυτό το θέμα.

Τη θέση του κ. Σακελλαρίδη παίρνει ο Χριστόφορος Βερναρδάκης.

Με την παραίτηση του κ. Σακελλαρίδη η κυβερνητική πλειοψηφία κυμαίνεται πλέον στους 154 βουλευτές, καθώς ο Νίκος Νικολόπουλος των ΑΝΕΛ έχει ανακοινώσει ότι δε πρόκειται να ψηφίσει το νομοσχέδιο.

Είναι γεγονός ότι τα τελευταία 24ωρα η ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ βράζει για τους πλειστηριασμούς ακινήτων και χθες απουσίαζαν δεκάδες βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ από την έκτακτη συνεδρίαση που συγκλήθηκε ακριβώς γι’ αυτό το θέμα.

Η εξέλιξη με την υπόθεση του Γαβριήλ Σακελλαρίδη δείχνει ότι το Μαξίμου αποφάσισε να κινηθεί επιθετικά και στείλει τα δικά του μηνύματα.

Για αυτό κινήθηκε αμέσως μόλις υπήρξαν δημοσιεύματα στον τύπο, αφού ο βουλευτής δεν έχει καταψηφίσει κάποιο νομοσχέδιο, ούτε έχει κάνει κάποια επίσημη δημόσια δήλωση ότι δεν στηρίζει τις κυβερνητικές επιλογές του κόμματός του.

Who is who Χριστόφορος Βερναρδάκης

O Χρ.Βερναρδάκης είναι Επίκουρος Καθηγητής στο Τμήμα Πολιτικών Επιστημών του ΑΠΘ στο αντικείμενο «Πολιτική Ανάλυση: Κόμματα και Πολιτική Συμπεριφορά».
 
Από τον Οκτώβριο του 2004 έως τον Νοέμβριο του 2009 υπηρέτησε ως Λέκτορας στο Τμήμα Πολιτικής Επιστήμης του Πανεπιστημίου Κρήτης και στο γνωστικό αντικείμενο «Ποσοτική Ανάλυση Πολιτικής».
 
Απόφοιτος το 1985 του Τμήματος Πολιτικής Επιστήμης και Δημόσιας Διοίκησης του Πανεπιστημίου Αθηνών, έγινε κάτοχος του μεταπτυχιακού διπλώματος (D.E.A.) Πολιτικών Επιστημών από το Πανεπιστήμιο της Σορβόννης (Paris II) το 1987.
Κατά την περίοδο 1987-1988 πραγματοποίησε επίσης μεταπτυχιακές σπουδές στην Πολιτική Φιλοσοφία (Σορβόννη - Πανεπιστήμιο Paris I). Η διδακτορική του διατριβή (1995) στο Πανεπιστήμιο Αθηνών είχε ως αντικείμενο τα πολιτικά κόμματα της περιόδου 1974-1985 και την ενσωμάτωσή τους στο νομικο – πολιτικό θεσμικό σύστημα της περιόδου.
 
Το 1993 ίδρυσε την εταιρεία δημοσκοπήσεων και κοινωνικών ερευνών VPRC, της οποίας διετέλεσε Πρόεδρος του Δ.Σ. έως τον Νοέμβριο του 2004, αναλαμβάνοντας κατόπιν τη θέση του Επιστημονικού Συμβούλου. Μέσω της εμπλοκής του στην VPRC επέβλεψε πάνω από 800 μικρά και μεγάλα ερευνητικά προγράμματα, στους τομείς της πολιτικής και εκλογικής έρευνας, της κοινωνικής έρευνας, της έρευνας Μέσων Ενημέρωσης και της έρευνας αγοράς και καταναλωτικής συμπεριφοράς. Παράλληλα, επέβλεψε μια σειρά από ερευνητικά προγράμματα επιστημονικών ινστιτούτων ή πανεπιστημιακών ιδρυμάτων. Ως εμπειρογνώμονας στον τομέα των ερευνών συμμετέχει από τον Νοέμβριο του 2011 στο Επιστημονικό Συμβούλιο του Ινστιτούτου Εμπορίου και Υπηρεσιών (ΙΝΕΜΥ) της Εθνικής Συνομοσπονδίας Ελληνικού Εμπορίου (ΕΣΕΕ), έχοντας υπό την επίβλεψή του τις σταθερές έρευνες παρακολούθησης των δεικτών του κλάδου.  
 
Ασχολείται ιδιαίτερα με τη θεωρία των πολιτικών κομμάτων, την πολιτική συμπεριφορά, την εκλογική-κοινωνική έρευνα και ευρύτερα το χώρο της πολιτικής κοινωνιολογίας. Το πιο πρόσφατο βιβλίο του κυκλοφόρησε τον Οκτώβριο του 2011 από τις εκδόσεις Σάκκουλα με τίτλο: Πολιτικά Κόμματα, Εκλογές και Κομματικό Σύστημα - Οι μετασχηματισμοί της πολιτικής αντιπροσώπευσης 1990-2010. Από το 2000 έως το 2011 επιμελήθηκε την έκδοση Η Κοινή Γνώμη στην Ελλάδα, η οποία περιελάμβανε αναλύσεις από το χώρο της πολιτικής επιστήμης και της κοινωνιολογίας βασισμένες στα δεδομένα των ερευνών της VRRC, αλλά και άλλων ερευνητικών φορέων. Εχει σημαντικό αριθμό δημοσιεύσεων στην ελληνική, αγγλική και γαλλική γλώσσα, καθώς και συστηματική παρουσία σε διεθνή συνέδρια.
 
Από το 1984-1988 υπήρξε μέλος της Συντακτικής Ομάδας του μηνιαίου περιοδικού ΣΧΟΛΙΑΣΤΗΣ, ενώ κατά την περίοδο 1986-1990 μέλος της Συντακτικής Επιτροπής του περιοδικού ΘΕΣΕΙΣ.


 
Διετέλεσε μέλος του Δ.Σ. της Ελληνικής Εταιρείας Πολιτικής Επιστήμης (ΕΕΠΕ) από τον Ιούνιο του 2008 έως τον Ιούνιο του 2014. Είναι μέλος του ΔΣ του Ινστιτούτου "Νίκος Πουλαντζάς", καθώς και του Ιδρύματος Γληνού. Επίσης είναι μέλος του Συλλόγου Εταιρειών Δημοσκοπήσεων και Ερευνας Αγοράς (ΣΕΔΕΑ), καθώς και του Επιστημονικού Συμβουλίου της Εθνικής Συνομοσπονδίας Ελληνικού Εμπορίου (ΕΣΕΕ).

Στο διάστημα 2010-2014 διετέλεσε μέλος της Επιτροπής Επικοινωνιακής Πολιτικής του ΑΠΘ. Από τον Δεκέμβριο του 2006 έως το Νοέμβριο του 2009 διετέλεσε εκλεγμένο μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου του Ενιαίου Φορέα Διδασκόντων της Σχολής Κοινωνικών Επιστημών του Πανεπιστημίου Κρήτης.

Συμμετέχει στην Επιστημονική Επιτροπή του ΣΥΡΙΖΑ για τις αλλαγές στο Κράτος, το Πολιτικό Σύστημα και το Σύνταγμα, συντονίζοντας την ειδική υπο-επιτροπή για το Πολιτικό Σύστημα.

 

 

Ακολουθήστε το eirinika.gr στο Google News για ενδιαφέρουσες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο

Πατήστε εδώ για να διαβάσετε όλες τις αναρτήσεις του eirinika.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ