Good news: Σε σχολείο του Ωρωπού οι μαθητές ετοιμάζουν υγιεινά σνακς για τους συμμαθητές τους

Ενα κυλικείο από μαθητές για μαθητές, με συμβολικές τιμές και υγιεινά προϊόντα που παρασκευάζουν περιοδικά γονείς, λειτουργεί στο Δημοτικό Σχολείο Συκαμίνου Ωρωπού.
 

Οι μαθητές της Ε’ και της Στ’ Δημοτικού, μέσα από μια διαθεματική προσέγγιση, βοηθούν στη συσκευασία κάποιων προϊόντων που διατίθενται στο κυλικείο, στύβουν χυμούς, πωλούν τα προϊόντα και μαθαίνουν να τηρούν κανόνες υγιεινής. Η ιδέα, σύμφωνα με τη διευθύντρια του σχολείου Αναστασία Κατσούγκρη, ξεκίνησε πριν από τρία χρόνια λόγω κυρίως της ανάγκης που υπήρχε για τη δημιουργία κυλικείου στο σχολείο.
«Θέλαμε να εντάξουμε αυτό το πρόγραμμα με μια διαθεματική προσέγγιση, ώστε τα παιδιά να συνδυάζουν τα μαθηματικά, τη γλώσσα, να μαθαίνουν συμπεριφορές καταναλωτή, να παίρνουν και να δίνουν αποδείξεις, να βάλουν στη ζωή τους την υγιεινή διατροφή» τόνισε η κ. Κατσούγκρη.
Το κυλικείο λειτουργεί μία φορά την εβδομάδα προσφέροντας υγιεινά προϊόντα σε πολύ χαμηλές τιμές στα 127 παιδιά του σχολείου αλλά και στους δασκάλους. Κάθε εβδομάδα, 5 παιδιά της Ε’ ή της Στ’ Δημοτικού αναλαμβάνουν να διαθέσουν, να «διαφημίσουν», ακόμη και να κάνουν προσφορές στο τέλος της ημέρας τα προϊόντα που έχουν παρασκευάσει οι γονείς τους με τα πιο αγνά υλικά και σύμφωνα πάντα με το πλαίσιο που διέπει τα σχολικά κυλικεία.
Σπιτικά κέικ, τυρόπιτες, φρουτοσαλάτες, σπανακόπιτες, σπιτικά ποπ κορν, κρέμες, αραβικές πίτες, τοστ, φρέσκοι χυμοί που στύβουν τα ίδια τα παιδιά, είναι μερικά μόνο από τα προϊόντα που διατίθενται στο κυλικείο. Οσο για τις τιμές, οι μαθητές που θα πεινάσουν στα διαλείμματα δεν θα χρειαστεί να δώσουν για κανένα προϊόν πάνω από 50 λεπτά, αν και αρκετοί επιλέγουν να μην πάρουν ρέστα ώστε να ενισχύσουν περαιτέρω το ταμείο. Ενα τοστ κοστίζει 50 λεπτά του ευρώ, ο χυμός 30, το κέικ 40, η κρέμα 30 κ.λπ.


Ενημέρωση
Η ενημέρωση των μαθητών για τα προϊόντα που θα είναι διαθέσιμα στο κυλικείο
γίνεται μετά την πρωινή προσευχή. Νωρίτερα, οι γονείς που έχουν αναλάβει την παρασκευή των προϊόντων τα φέρνουν και τα τοποθετούν σε ειδικές θέσεις στο κυλικείο.
«Στα διαλείμματα, ένας μαθητής πουλάει, άλλος στύβει χυμούς, άλλος διαλαλεί τα προϊόντα. Μάλιστα, προς το τέλος της ημέρας οι μαθητές που έχουν αναλάβει τη διαχείριση του κυλικείου μπορούν να κάνουν προσφορές για τα προϊόντα που έχουν περισσέψει, δίνοντας για παράδειγμα τρία τοστ ή κρέμες στην τιμή του ενός» επισημαίνει η κ. Κατσούγκρη.
Η δουλειά των μαθητών δεν σταματά όμως εκεί. Κρατούν βιβλίο εσόδων-εξόδων και μετά το τελευταίο διάλειμμα κάνουν τους υπολογισμούς για τα έσοδα που είχαν και σε συνεννόηση με τη δασκάλα που είναι υπεύθυνη οργανώνουν τις αγορές που θα χρειαστούν για την επόμενη φορά που θα ανοίξει το κυλικείο.
Μέσα από όλη αυτήν τη διαδικασία υπάρχει και το αίσθημα της προσφοράς. «Την περσινή χρονιά, τα παιδιά που ασχολήθηκαν με αυτό το πρότζεκτ και με δική τους πρωτοβουλία, αποφάσισαν ένα μέρος των χρημάτων από τη λειτουργία του κυλικείου να δοθεί στο Χαμόγελο του Παιδιού» λέει η διευθύντρια του σχολείου. Επίσης, με τα χρήματα του κυλικείου συνήθως τα παιδιά καταφέρνουν να καλύψουν τα έξοδα για την ημερήσια εκδρομή που πηγαίνουν στο τέλος του χρόνου.
Τα οφέλη από τη δράση
Παιδιά που δυσκολεύονταν στη μαθησιακή διαδικασία ή που ήταν δειλά στην τάξη επέδειξαν απίστευτες δεξιότητες στη πώληση ή στην προώθηση των προϊόντων.
Ενδυναμώθηκε η συνεργασία της ομάδας και ισχυροποιήθηκαν οι δεσμοί μεταξύ των μαθητών.
Εμαθαν κανόνες υγιεινής για την παρασκευή τροφίμων.
Βελτιώθηκαν οι επιδόσεις τους στα μαθηματικά και συνειδητοποίησαν ότι τα μαθηματικά είναι στη ζωή μας.
Απέκτησαν συνήθειες καταναλωτή, όπως να δίνουν και να ζητάνε αποδείξεις.


ΤΙ ΛΕΝΕ ΤΑ ΠΑΙΔΙΑ
Μαθαίνουμε πολλά μέσα από μια διασκεδαστική διαδικασία
Ενθουσιασμένοι με τη συμμετοχή τους στο κυλικείο που λειτουργεί στο Δημοτικό Σχολείο Συκαμίνου Ωρωπού δηλώνουν μαθητές, οι οποίοι μιλούν στο «Εθνος» για την εμπειρία τους, για τη χαρά της συνεργασίας αλλά και την απόφασή τους να δίνουν ένα μέρος των χρημάτων που συγκεντρώνεται σε παιδιά που έχουν ανάγκη.
Ο Ιάσονας, μαθητής της Στ’ τάξης, ανέφερε πως τα παιδιά που συμμετέχουν σε μια ομάδα αναλαμβάνουν διαφορετικούς ρόλους. «Ο ένας εξυπηρετεί τους μαθητές που έρχονται να ψωνίσουν, κάποιος άλλος είναι στο ταμείο, άλλος στύβει χυμούς και ψήνει τοστ ή αραβικές πίτες, ενώ κάποιο άλλο παιδί πηγαίνει στους δασκάλους και παίρνει παραγγελίες».
Ο Ιάσονας υποστηρίζει πως πρόκειται για διασκεδαστική διαδικασία, ενώ ταυτόχρονα -όπως λέει- μαθαίνουν τα παιδιά να τρώνε υγιεινά και να γίνονται σωστοί καταναλωτές.
Τη φετινή χρονιά μάλιστα έχουν εισάγει και μια καινοτομία: στις αποδείξεις που δίνουν τα παιδιά αναγράφεται ένας αριθμός, στο τέλος της ημέρας γίνεται κλήρωση και ο τυχερός μπορεί την επόμενη φορά που θα λειτουργήσει το κυλικείο να προμηθευτεί το αντίστοιχο προϊόν δωρεάν.

Δείτε όλη τη συνέχεια εδώ - ethnos.gr

Ακολουθήστε το eirinika.gr στο Google News για ενδιαφέρουσες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο

Πατήστε εδώ για να διαβάσετε όλες τις αναρτήσεις του eirinika.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ