Βανέσα Ρεντγκρέιβ: Η μεγάλη ηθοποιός που χτυπήθηκε από την μοίρα - Έχασε κόρη & δυο αδέλφια σε ένα μήνα

Η σημαντική βρετανίδα ηθοποιός, που βρέθηκε στην Ελλάδα για να δει από κοντά το μείζον θέμα του προσφυγικού, κρύβει ένα μεγάλο δράμα της μοίρας.

Η Βανέσα Ρεντγκρέιβ έγινε γνωστή το 1961 όταν υποδύθηκε τη Ρόζαλιντ στο θεατρικό έργο As You Like It και από τότε έχει πραγματοποιήσει περισσότερες από 35 εμφανίσεις στο Γουέστ Εντ του Λονδίνου και στο Μπρόντγουεϊ, κερδίζοντας τα βραβεία Τόνι και Ολίβιε.

Στον κινηματογράφο, έχει πρωταγωνιστήσει σε περισσότερες από 80 ταινίες συμπεριλαμβανομένων και των Μόργκαν, ο Τρελός Εραστής (Morgan: A Suitable Case for Treatmen, 1966), Ισιδώρα (Isadora, 1968), Μαίρη, Βασίλισσα της Σκοτίας (Mary Queen of Scots, 1971), Τζούλια (Julia, 1977), Οι Βοστονέζοι (The Bostonians, 1984), Επικίνδυνη Αποστολή (Mission: Impossible, 1996), Εξιλέωση (Atonement, 2007) και Foxcatcher (2014).

Η Ρεντγκρέιβ έχει ονομαστεί από τους Άρθουρ Μίλερ και Τένεσι Ουίλιαμς ως "η σπουδαιότερη ηθοποιός εν ζωή της εποχής μας" και παραμένει μέχρι σήμερα η μόνη Βρετανίδα ηθοποιός που έχει βραβευτεί με Όσκαρ, Έμμυ, Τόνι, Χρυσή Σφαίρα, Screen Actors Guild Award και βραβείο Φεστιβάλ Καννών. Το 2010 έλαβε τιμητικό βραβείο BAFTA "ως αναγνώριση για την εξαιρετική συνεισφορά της στον κινηματογράφο".

Οι κόρες της 78χρονης σήμερα Ρεντγκρέιβ , Νατάσα Ρίτσαρντσον και Τζόελι Ρίτσαρντσον από το γάμο της με το σκηνοθέτη Τόνι Ρίτσαρντσον, έγιναν επίσης ηθοποιοί.

Ο γιος της ωστόσο Κάρλο Γκάμπριελ Νέρο, τον οποίο απέκτησε με τον Ιταλό ηθοποιό Φράνκο Νέρο, είναι συγγραφέας και σκηνοθέτης. Γνωρίστηκε με το Νέρο στα γυρίσματα της ταινίας Camelot το 1967, τη χρονιά που χώρισε με τον σύζυγό της Τόνι Ρίτσαρντσον, ο οποίος την άφησε για τη Γαλλίδα ηθοποιό Ζαν Μορό. Παντρεύτηκαν μέσα στο 2006.

Διαβάστε επίσης: H Βανέσα Ρεντγκρέιβ στο Κέντρο Φιλοξενίας στον Ελαιώνα - Η Ελλάδα έχει δώσει το μάθημα της ανθρωπιάς

Σε διάστημα 14 μηνών τις χρονιές 2009-2010, η Βανέσα Ρεντγκρέιβ έχασε τη μία κόρη της και τα δύο μικρότερα αδέρφια της. Η κόρη της Νατάσα πέθανε το 2009 ύστερα από ατύχημα το οποίο προκάλεσε σοβαρό τραύμα στο κεφάλι. Μικρό διάστημα αργότερα, πέθανε ο αδερφός της Κόριν Ρεντγκρέιβ και η αδερφή της Λιν Ρεντγκρέιβ.

Ο πρώτος πρωταγωνιστικός ρόλος της Ρεντγκρέιβ έγινε στην ταινία Μόργκαν: Ο Τρελός Εραστής (Morgan: A Suitable Case for Treatment) το 1966. Για την ερμηνεία της στην ταινία έλαβε υποψηφιότητες για Όσκαρ, Χρυσή Σφαίρα, BAFTA και κέρδισε το βραβείο Καλύτερης Ηθοποιού στο Φεστιβάλ Καννών.[5]. Η πρώτη της υποψηφιότητα για βραβείο όσκαρ συνέπεσε με την πρώτη της αδελφής της Λιν, που ήταν υποψήφια για την ταινία Τζόρτζι, η πολυαγαπημένη (Georgy Girl, 1966). Ήταν η δεύτερη φορά στην ιστορία του θεσμού που συνέβαινε κάτι τέτοιο από το 1941 όταν είχαν βρεθεί συνυποψήφιες οι αδελφές Ολίβια Ντε Χάβιλαντ και Τζόαν Φοντέιν. Τελικά έχασαν και οι δυο από την Ελίζαμπεθ Τέιλορ.

Το 1966 πρωταγωνίστησε επίσης στο Μπλόου Απ (Blowup) σε σκηνοθεσία Μικελάντζελο Αντονιόνι και το 1967 υποδύθηκε τη Γκουίνεβιρ στην ταινία Camelot. Το 1968 υποδύθηκε τη χορεύτρια Ισιδώρα Ντάνκαν στην ταινία Ισιδώρα (Isadora) για την οποία βραβεύτηκε για δεύτερη φορά στο Φεστιβάλ Καννών και έλαβε υποψηφιότητες για Όσκαρ και Χρυσή Σφαίρα.[5] Το 1971 πρωταγωνίστησε μαζί με τις Κάθριν Χέπμπορν και Ειρήνη Παππά στην ταινία Τρωάδες (The Trojan Women) που σκηνοθέτησε ο Μιχάλης Κακογιάννης. Την επόμενη χρονιά υποδύθηκε τη Μαρία Α' της Σκωτίας στην ταινία Μαίρη, Βασίλισσα της Σκοτίας (Mary, Queen of Scots).

Ακολουθήστε το eirinika.gr στο Google News για ενδιαφέρουσες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο

Πατήστε εδώ για να διαβάσετε όλες τις αναρτήσεις του eirinika.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ