Δύο «ομάδες κρούσης επενδύσεων » των Κινέζων στην Αθήνα-Δεν επηρεάζονται από την πολιτική κρίση οι επενδυτές

Κι όμως η οικονομία συνεχίζει να γυρίζει. Μπορεί η νέα ενδοκυβερνητική κρίση και το μαύρο στην ΕΡΤ να έφεραν για μια ακόμη φορά με αρνητικό τρόπο την Ελλάδα στο διεθνές προσκήνιο, αυτό όμως δεν φαίνεται, προς το παρόν τουλάχιστον, να αποτελεί ανασταλτικό παράγοντα για τους ξένους επενδυτές, οι οποίοι συνεχίζουν να αναζητούν ευκαιρίες στην ελληνική αγορά.

Κι όμως η οικονομία συνεχίζει να γυρίζει. Μπορεί η νέα ενδοκυβερνητική κρίση και το μαύρο στην ΕΡΤ να έφεραν για μια ακόμη φορά με αρνητικό τρόπο την Ελλάδα στο διεθνές προσκήνιο, αυτό όμως δεν φαίνεται, προς το παρόν τουλάχιστον, να αποτελεί ανασταλτικό παράγοντα για τους ξένους επενδυτές, οι οποίοι συνεχίζουν να αναζητούν ευκαιρίες στην ελληνική αγορά.



Αυτό το ενδιαφέρον για τον Έλληνα πρωθυπουργό μεταφράζεται σε success story και για τους ανθρώπους της αγοράς αλλά και των διεθνών ΜΜΕ σε αναζήτηση των κρυμμένων φθηνών ευκαιριών που έχει δημιουργήσει η κρίση στην Ελλάδα.

Χαρακτηριστικό είναι άλλωστε σχετικό άρθρο του Craig Mellow, ο οποίος υποστηρίζει ότι «η Ελλάδα είναι μία από τις καλύτερες επενδύσεις στον κόσμο τους τελευταίους 12 μήνες», σημειώνοντας ότι οι κρίσεις δημιουργούν μεγάλες αγοραστικές ευκαιρίες.

Αυτό φαίνεται να επιβεβαιώνεται στην πράξη από τα συνεχή ταξίδια και τις b2b επαφές μεταξύ ξένων επενδυτών από την Κίνα, το Κατάρ και τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα με ελληνικές επιχειρήσεις, που πραγματοποιούνται στην Αθήνα.

Όπως γράφει το euro2day.gr, ήδη εκπρόσωποι δύο από τις μεγαλύτερες κατασκευαστικές εταιρείες της Κίνας (και του κόσμου) καθώς και άλλων ομίλων που δραστηριοποιούνται στον τομέα των υποδομών βρίσκονται αυτές τις ημέρες στην Αθήνα και πραγματοποιούν επαφές με την κυβέρνηση, το Ταμείο Ιδιωτικοποιήσεων καθώς και με ελληνικές επιχειρήσεις.

Στελέχη της China Communications Construction Company (CCCC), της China Road and Bridge Corporation(CRBC) και άλλων ισχυρών ομίλων ενδιαφέρονται για την ανάληψη έργων υποδομής στην Ελλάδα καθώς και για συμμετοχή στη διαχείριση λιμένων, αεροδρομίων, ενεργειακών και άλλων δικτύων.

Μία ιδέα για τα μεγέθη των Κινέζων κατασκευαστών παίρνει κάποιος από τα έσοδα της CCCC που είναι μία από τις 20 μεγαλύτερες εταιρείες της Κίνας. Το 2012 είχε κύκλο εργασιών 46,8 δισ. δολ. και κέρδη 1,9 δισ. δολ., ενώ δραστηριοποιείται σε δεκάδες αγορές της Ασίας, της Αφρικής και εσχάτως της Βαλκανικής (π.χ. Σερβία). Η εταιρεία απασχολεί περί τους 101.000 εργαζομένους. Σημαντική διεθνή παρουσία έχει και η CRBC.

Οι εκπρόσωποι των συγκεκριμένων εταιρειών βρίσκονται στην Αθήνα από τη Δευτέρα, σε συνέχεια του πρόσφατου ταξιδιού του πρωθυπουργού στην Κίνα. Συγκεκριμένα, μέχρι και την Παρασκευή θα βρίσκονται στην Ελλάδα δύο κινεζικές επιχειρηματικές αποστολές στο πλαίσιο των δράσεων που έχει αναλάβει το Invest in Greece.

Τα ραντεβού

Για την πρώτη κινεζική αποστολή, από το Πεκίνο υπό την China Export Import Bank, έχει συντονισθεί ένα ευρύ πρόγραμμα στοχευμένων επιχειρηματικών συναντήσεων με εκπροσώπους ελληνικών επιχειρήσεων, αλλά και με εκπροσώπους κρατικών φορέων που θα τους ενημερώσουν για το πρόγραμμα αποκρατικοποιήσεων. Το ενδιαφέρον τους εστιάζει κυρίως σε υποδομές, αεροδρόμια, λιμάνια, αυτοκινητοδρόμους και σιδηροδρόμους, στην ενέργεια και στο πρόγραμμα αποκρατικοποιήσεων.

Για τη δεύτερη αποστολή, από τη Σαγκάη υπό τη 21st Century Media, έχει προετοιμαστεί πρόγραμμα με επιχειρηματικό σεμινάριο, ενώ θα ακολουθήσουν επιχειρηματικές συναντήσεις με ελληνικές εταιρείες που δραστηριοποιούνται στην ενέργεια, στον τουρισμό, στη γεωργία, στα τρόφιμα καθώς και με Έλληνες εφοπλιστές.

Σημειώνεται ότι σήμερα περισσότερα από 250 projects ελληνικών εταιρειών, κάποιες εκ των οποίων είναι και εισηγμένες στο Χ.Α., αναζητούν χρηματοδότηση και έναν ισχυρό partner για να υλοποιήσουν τα συγκεκριμένα επενδυτικά τους σχέδια.

Πρόκειται για projects, από 5 έως 100 εκατ. ευρώ, από τους κλάδους του τουρισμού, της ενέργειας, των τροφίμων και των ακινήτων, τα οποία δεν μπορούν να προχωρήσουν γιατί δεν υπάρχει η δυνατότητα χρηματοδότησης από το ελληνικό τραπεζικό σύστημα. Προκειμένου οι εν λόγω επιχειρηματίες να ξεπεράσουν το σκόπελο αυτό έχουν απευθυνθεί στο Invest in Greece το οποίο στοχευμένα θα τα παρουσιάσει στους Κινέζους επενδυτές εν προκειμένω.

Εν τω μεταξύ, οι επαφές των Κινέζων επενδυτών με Έλληνες δεν σταματούν αυτήν την εβδομάδα. Την ερχομένη και συγκεκριμένα στις 25 Ιουνίου έρχεται στην Αθήνα ομάδα 15 επιχειρηματιών από την Κίνα από τους κλάδους των τροφίμων, του τουρισμού, των φαρμακευτικών προϊόντων και της κτηματαγοράς, για να συμμετάσχουν σε εκδήλωση που διοργανώνει το Εμπορικό και Βιομηχανικό Επιμελητήριο Αθηνών (ΕΒΕΑ), με την υποστήριξη της Πρεσβείας της Κίνας στην Αθήνα και του Ελληνοκινεζικού Επιμελητηρίου.

Ακολουθήστε το eirinika.gr στο Google News για ενδιαφέρουσες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο

Πατήστε εδώ για να διαβάσετε όλες τις αναρτήσεις του eirinika.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ