Made in Greece o Λεωνίδας Ιασεμίδης: O καθηγητής Βιοϊατρικής Μηχανικής & Mέλος της Ακαδημίας Εφευρετών των ΗΠΑ θέλει να νικήσει την επιληψία

«Και γιατί είναι έτσι;». Σε αυτό το ερώτημα προσπαθεί να δίνει συνεχώς απαντήσεις ο πανεπιστημιακός Λεωνίδας Ιασεμίδης, από όταν ήταν μικρός μαθητής στην πατρίδα του την Ελλάδα, έως σήμερα που βρίσκεται στις ΗΠΑ ερευνώντας τον ανθρώπινο εγκέφαλο.

Ο Λεωνίδας Ιασεμίδης φιλοδοξεί να «δαμάσει» την επιληψία και κατακτά σημαντικές διακρίσεις για το έργο του, με πλέον πρόσφατη την εκλογή του στην Εθνική Ακαδημία Εφευρετών των ΗΠΑ (National Academy of Inventors). 

Στους γονείς του οφείλει, όπως λέει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, ο κ. Ιασεμίδης, καθηγητής Βιοϊατρικής Μηχανικής στο Πολυτεχνείο της Λουϊζιάνα, την αγάπη του για την έρευνα και την επιστήμη: «Ο πατέρας μου φρόντισε να γεμίσει το μικρό δωμάτιο μου με την εγκυκλοπαίδεια του Ήλιου που είχε σαν σκοπό της τη μεθοδική και συστηματική συμπύκνωση και εκλαΐκευση όλων των ανθρώπινων γνώσεων. Η μητέρα μου πάντα τελείωνε τον έλεγχο των εργασιών μου, στα πρώτα μου βήματα στο 2ο δημοτικό σχολείο Βύρωνα στην Αθήνα, με το βασικό ερώτημα: "Μάλιστα. Και γιατί είναι έτσι;", ερώτημα το οποίο είχα πάντα οδηγό όταν μάθαινα κάτι καινούργιο στη Βαρβάκειο Πρότυπη Σχολή, στη Σχολή Ηλεκτρολόγων και Ηλεκτρονικών στο Εθνικό Μετσόβειο Πολυτεχνείο και στη συνέχεια σε όλη την πορεία μου στην Αμερική, μεταπτυχιακές σπουδές και ακαδημαϊκή καριέρα. Είναι και το ερώτημα που ακόμα και τώρα θέτω στους φοιτητές μου...».

Ο κ. Ιασεμίδης έχει αφιερώσει χρόνια στην έρευνα για την ανάπτυξη μεθόδων για την αναγνώριση, την πρόγνωση και τον έλεγχο των επιληπτικών κρίσεων στον ανθρώπινο και ζωικό εγκέφαλο, ενώ θεωρείται ένας από τους ιδρυτές του τομέα πρόγνωσης εγκεφαλικών κρίσεων. Έχει κάνει περισσότερες από 100 δημοσιεύσεις και 14 πατέντες, εκ των οποίων 4 βραβευμένες.

Ο Λεωνίδας Ιασεμίδης αποφοίτησε από το Μετσόβειο Πολυτεχνείο με το δίπλωμα του Ηλεκτρολόγου Μηχανικού το 1982 και συνέχισε τις μεταπτυχιακές και διδακτορικές σπουδές του στο Πανεπιστήμιο του Μίσιγκαν στη Βιοϊατρική Μηχανική. Σήμερα, είναι καθηγητής Βιοϊατρικής Μηχανικής και διευθυντής του Κέντρου Βιοϊατρικής και Αποκατάστασης Λειτουργιών στο Πολυτεχνείο της Λουϊζιάνα, ομότιμος καθηγητής της Νευρολογίας και της Νευροχειρουργικής στο Πανεπιστήμιο του Αρκανσο και επίτιμος καθηγητής στο Πανεπιστήμιο της Αριζόνα. 

Ακολουθήστε το eirinika.gr στο Google News για ενδιαφέρουσες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο

Πατήστε εδώ για να διαβάσετε όλες τις αναρτήσεις του eirinika.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ