Το πιάτο της ημέρας από την Νένα Ισμυρνόγλου: Τάρτα με κρεμμύδια, κυδώνια, αξιώτικη γραβιέρα & κουκουνάρι

Η καλύτερη τάρτα για αυτή την εποχή δια χειρός Νένας Ισμυρνόγλου. 

Υλικά

1 έτοιμο φύλλο σφολιάτας ή κουρού
90 γρ. μπέικον, σε ψιλά καρέ
2 ξερά κρεμμύδια, σε ψιλά καρέ
1 μέτριο κυδώνι, καθαρισμένο και χοντροτριμμένο
3 αυγά
180 ml κρέμα γάλακτος
80 γρ. γραβιέρα Νάξου, τριμμένη
1/2 κουτ. γλυκού δεντρολίβανο ξερό, καλά κοπανισμένο
60 γρ. κουκουνάρια
30 ml ελαιόλαδο + λίγο επιπλέον για το σκεύος
αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι
Μερίδες για ταρτιέρα 22 εκ.

Προετοιμασία 25΄    Μαγείρεμα περίπου 1 ώρα

 

Ευχαριστούμε το gastronomos.gr και τη Νένα Ισμυρνόγλου για την παραχώρηση της συνταγής​

Διαδικασία

 

Σε ένα τηγάνι ζεσταίνουμε σε μέτρια φωτιά το λάδι και σοτάρουμε το μπέικον με τα κρεμμύδια, το κυδώνι και αλατοπίπερο για περίπου 5 λεπτά, μέχρι να ροδίσουν. Ρίχνουμε 1 - 2 κουτ. σούπας νερό, χαμηλώνουμε τη φωτιά και μαγειρεύουμε για άλλα 8 - 10 λεπτά, μέχρι να μαλακώσουν κάπως τα υλικά. Αποσύρουμε.
 
Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 200° C και λαδώνουμε την ταρτιέρα. Απλώνουμε τη ζύμη, καλύπτοντας τον πυθμένα και τα τοιχώματα. Κόβουμε όση ζύμη εξέχει και την τρυπάμε σε πολλά σημεία με ένα πιρούνι. Καλύπτουμε τη ζύμη με λαδόκολλα και από πάνω βάζουμε φασόλια ή ρύζι (ωμά) - για να μη φουσκώσει η βάση στο ψήσιμο. Ψήνουμε για 15 λεπτά σε χαμηλό ράφι. Ξεφουρνίζουμε, τυλίγουμε προσεκτικά τη λαδόκολλα με τα όσπρια ή το ρύζι και τα πετάμε. Χαμηλώνουμε τη θερμοκρασία του φούρνου στους 180° C.
 
Σε ένα μπολ χτυπάμε με το σύρμα τα αυγά με την κρέμα γάλακτος, αλατοπίπερο και το τυρί μέχρι να αναμειχθούν.
 
Αδειάζουμε το μείγμα των κρεμμυδιών στην ψημένη σφολιάτα, περιχύνουμε με το μείγμα των αυγών και σκορπίζουμε ομοιόμορφα το κουκουνάρι. Ψήνουμε σε χαμηλό ράφι για περίπου 35 λεπτά, μέχρι να ροδίσει η επιφάνεια και να σφίξει η γέμιση. Ξεφουρνίζουμε, αφήνουμε να σταθεί λίγο και σερβίρουμε.
 
Στα ποτήρια μας

Ενα αρωματικό λευκό κρασί από Traminer, ξηρό ή ημίξηρο.

 

Who is Who

Η Νένα Ισμυρνόγλου γεννήθηκε στην Αθήνα το 1965, αλλά οι πρόγονοί της έχουν καταγωγή από τη Σμύρνη, την Κωνσταντινούπολη και την Καππαδοκία. Σπούδασε ραδιοηλεκτρονικά, μικρογλυπτική και αργυροχρυσοχοΐα, αλλά γρήγορα την κέρδισε η τέχνη της μαγειρικής. Εργάστηκε ως μαγείρισσα στην Οία της Σαντορίνης από το 1983 ως το 1991 σε γνωστά εστιατόρια, όπως ο "Κουκούμαβλος" και το "1800". Το 1992 άνοιξε στην Αθήνα το εστιατόριο "Καλλίστη", στο οποίο ήταν υπεύθυνη σεφ αλλά και υπεύθυνη κουζίνας και προσωπικού. Ήταν το πρώτο εστιατόριο που ανέδειξε την περίφημη "δημιουργική ελληνική κουζίνα" και βραβεύτηκε πολλές συνεχόμενες χρονιές με "Χρυσό Σκούφο". Από το 2000 ως το 2002 εργάστηκε στο εστιατόριο "Milos" στη Νέα Υόρκη, ενώ, επιστρέφοντας στην Ελλάδα, ανέλαβε ως υπεύθυνη σεφ το εστιατόριο "Γεύσεις με Ονομασία Προέλευσης" από το 2002 έως σήμερα, με μια διακοπή από το 2006 ως το 2008. Τη διετία αυτή συνεργάστηκε στο άνοιγμα αλλά και ως υπεύθυνη σεφ στο εστιατόριο "Pasaji", στο Σύνταγμα. Έχει λάβει μέρος σε πολλά συνέδρια για τη μεσογειακή διατροφή στη Νέα Υόρκη και την Καλιφόρνια. Από το 2008 συνεργάζεται με την "Καθημερινή" και το περιοδικό "Γαστρονόμος". Αντλώντας άφθονο υλικό από την ελληνική παράδοση, συνθέτει συνταγές βασισμένες στα φρέσκα εποχικά προϊόντα.

 

Ακολουθήστε το eirinika.gr στο Google News για ενδιαφέρουσες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο

Πατήστε εδώ για να διαβάσετε όλες τις αναρτήσεις του eirinika.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ