Η Ντίνα Νικολάου σε ένα πολυαγαπημένο: Κρέπες γκρατινέ στο φούρνο, γεμιστές με μανιτάρια

Ένα φανταστικό πιάτο που θα σας συναρπάσει...

Κρέπες γκρατινέ στο φούρνο, γεμιστές με μανιτάρια

Υλικά

Για 12 - 14 κρέπες
Για τη ζύμη
3 αυγά, κατά προτίμηση βιολογικά
2 φλιτζάνια (400 ml) γάλα
60 γρ. βούτυρο (ή μαργαρίνη), λιωμένο
1/2 φλιτζάνι (100 ml) νερό
300 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
ελάχιστο αλάτι
Για τη γέμιση με μανιτάρια
4 κουτ. σούπας ελαιόλαδο
500 γρ. (1 κεσεδάκι) άσπρα φρέσκα μανιτάρια, ψιλοκομμένα
200 γρ. μπέικον, ψιλοκομμένο
3 φρέσκα κρεμμυδάκια
1 φλιτζάνι ψιλοκομμένα φυλλαράκια μαϊντανού
1 φλιτζάνι τριμμένη γραβιέρα της αρεσκείας σας
αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι
Για τη μπεσαμέλ
5 κουτ. σούπας ελαιόλαδο
1 φλιτζάνι αλεύρι για όλες τις χρήσεις
1 λίτρο (5 φλιτζάνια) γάλα
2 αυγά, κατά προτίμηση βιολογικά, ελαφρώς χτυπημένα
αλάτι, φρεσκοτριμμένο άσπρο πιπέρι
λίγο τριμμένο μοσχοκάρυδο

 

Ευχαριστούμε το dinanikolaou.gr και την Ντίνα Νικολάου για την παραχώρηση της συνταγής

 

Εκτέλεση

Για τη βασική ζύμης κρέπας: Σε ένα μπολ χτυπάω με το σύρμα τα αυγά με το γάλα. Προσθέτω το λιωμένο βούτυρο (ή τη μαργαρίνη) και το νερό και ανακατεύω συνέχεια. Τέλος, σταδιακά ρίχνω το αλεύρι, κοσκινισμένο, και το αλάτι, χωρίς να σταματήσω το ανακάτεμα, μέχρι να φτιάξω ένα μέτριο χυλό.

Ζεσταίνω καλά σε μέτρια φωτιά ένα αντικολλητικό τηγάνι, σκέτο, χωρίς λιπαρή ουσία. Ρίχνω στο ζεστό τηγάνι μια δόση χυλού, όση χωράει σε μια κουτάλα της σούπας και τον απλώνω σε όλο τον πυθμένα, κινώντας κυκλικά το τηγάνι. Ψήνω για 1 λεπτό περίπου, μέχρι να ψηθεί η κάτω πλευρά του χυλού και να στερεοποιηθεί. Με μια φαρδιά σπάτουλα αναποδογυρίζω την κρέπα και την ψήνω για άλλο 1 λεπτό από την άλλη πλευρά. Τη βάζω σε ένα πιάτο.
Επαναλαμβάνω τη διαδικασία με τον υπόλοιπο χυλό και βάζω τις κρέπες τη μία πάνω στην άλλη. Η δοσολογία του μείγματος αρκεί για 18 - 20 κρέπες, αλλά για τη συνταγή θα χρειαστείτε τις 12 (φυλάτε τις υπόλοιπες στο ψυγείο για 3 ημέρες).

Για τη μπεσαμέλ: Σε μια μέτρια κατσαρόλα ζεσταίνω το ελαιόλαδο σε χαμηλή φωτιά και ρίχνω πασπαλιστά το αλεύρι. Αρχίζω αμέσως να το χτυπάω με το σύρμα, μέχρι το αλεύρι να καβουρδιστεί ελαφρά, δηλαδή να πάρει ένα απαλό χρυσαφένιο χρώμα και να βγάλει το άρωμά του. Προσθέτω το γάλα, χλιαρό, και συνεχίζω το χτύπημα, πάντα σε χαμηλή φωτιά, μέχρι το μείγμα να αρχίσει να δένει και να διαλυθούν τυχόν κομπαλάκια. Μόλις δέσει, αποσύρω το σκεύος από τη φωτιά και ρίχνω τα αυγά, ανακατεύοντας καλά. Νοστιμίζω με αλάτι, άσπρο φρεσκοτριμμένο πιπέρι και λίγο τριμμένο μοσχοκάρυδο. Αφήνω τη μπεσαμέλ κατά μέρος, σκεπασμένη, για να μην πιάσει κρούστα.

Για τη γέμιση: Σε ένα μεγάλο αντικολλητικό τηγάνι ή σε μια μέτρια κατσαρόλα ζεσταίνω το ελαιόλαδο σε πολύ δυνατή φωτιά και σοτάρω τα μανιτάρια, το μπέικον και τα φρέσκα κρεμμυδάκια, για 3 - 4 λεπτά, μέχρι να μαλακώσουν όλα τα υλικά και να πιουν τα υγρά που θα βγάλουν τα μανιτάρια. Αλατοπιπερώνω, ανακατεύω και αποσύρω από τη φωτιά. Προσθέτω το μαϊντανό και την τριμμένη γραβιέρα και ανακατεύω καλά με ξύλινη κουτάλα, μέχρι το τυρί να μισολιώσει. Προσθέτω το 1/3 της ποσότητας της μπεσαμέλ και ανακατεύω καλά. 

Για τις κρέπες: Προθερμαίνω το φούρνο στους 180 C. Λαδώνω ελαφρώς ένα μεγάλο ταψί.
Παίρνω μια κρέπα και στο κέντρο της βάζω 2 - 3 κουτ. σούπας από το μείγμα της γέμισης. Την τυλίγω σε ρολό και τη βάζω στο λαδωμένο ταψί. Επαναλαμβάνω τη διαδικασία, μέχρι να τελειώσει η γέμιση. Συνολικά η γέμιση αρκεί για 12 - 14 κρέπες. Τις βάζω όλες στο ταψί, τη μία δίπλα στην άλλη. Τις περιχύνω με την υπόλοιπη μπεσαμέλ και τις ψήνω 
για 35 - 40 λεπτά, μέχρι η μπεσαμέλ να ροδίσει.
Τις σερβίρω ζεστές και τις συνοδεύω με πράσινη σαλάτα.

 

Who is Who

Οι γαστρονομικές μου ανησυχίες ξεκίνησαν σε πολύ μικρή ηλικία. Γεννημένη στην Ελλάδα, σε μια οικογένεια που η μαγειρική και το καλό φαγητό ήταν βασικά συστατικά της έννοιας καλή ζωή, σύντομα άρχισα να πειραματίζομαι με τα υλικά, τις μυρωδιές, τις αναλογίες. Παρόλο που ξεκίνησα την σταδιοδρομία μου σπουδάζοντας οικονομικά και marketing, στο Παρίσι, σύντομα το πάθος μου για την τέχνη της μαγειρικής και την γαστρονομία με έκανε να αλλάξω ρότα στην ζωή μου, να ακολουθήσω την καρδιά και να κυνηγήσω το όνειρό μου.

Ξεκινώντας τις σπουδές μου στην επαγγελματική μαγειρική τέχνη στις Γαστρονομικές σχολές του Παρισιού «Le Cordon Bleu», «Ritz Escoffier», «Alain Ducasse formation», «Lenotre», ήρθα σε επαφή με τους μεγαλύτερους δασκάλους, που με ενέπνευσαν μεταδίδοντάς μου το πάθος για το καινούριο και την δημιουργία. Στο Παρίσι με τη Μαρία, δημιουργήσαμε το καμάρι μας το EVI EVANΕ και υπερασπιζόμαστε με μεράκι και πατριωτική φιλοδοξία την ελληνική κουζίνα. Στην Αθήνα, ξεκίνησα το 2006 μέσα από την καθημερινή στήλη μαγειρικής στο πρωινό πρόγραμμα του ΑΝΤ1 (Πρωινός καφές) τη μαγική τηλεοπτική επικοινωνία με όλους εσάς που λατρεύεται τις κατσαρόλες και αφήνεστε στη μαγεία της γεύσης.

Από το 2009 έως το 2011, στην καθημερινή τηλεοπτική εκπομπή μαγειρικής στο κανάλι Star «Νηστικοί πράκτορες» και συνεχίζοντας το 2012, με την εκπομπή «Στην κουζίνα με την Ντίνα», μοιράστηκα με όλους εσάς μυστικά γαστρονομίας και συμβουλές για το οικογενειακό τραπέζι και την οργάνωση της κουζίνας της νέας νοικοκυράς. Το 2010 ξεκίνησα στο κανάλι της Γαλλικής τηλεόρασης cuisine TV, την εκπομπή «Ma cuisine grecque» η οποία παρουσίαζε συνταγές και πιάτα απ’ όλη την Ελλάδα. Η εκπομπή λόγω της μεγάλης της επιτυχίας αποτέλεσε μιας πρώτης τάξεως ευκαιρία προβολής για την Ελληνική κουζίνα και τα Ελληνικά προϊόντα.

Ακολουθήστε το eirinika.gr στο Google News για ενδιαφέρουσες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο

Πατήστε εδώ για να διαβάσετε όλες τις αναρτήσεις του eirinika.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ