Made in Greece o George Papadopoulos: Το δεξί χέρι & συμβουλάτορας του Τραμπ

Ο Βρετανός πρωθυπουργός Ντέιβιντ Κάμερον θα πρέπει να ζητήσει συγγνώμη από τον  Donald Trump για τους χαρακτηρισμούς του εναντίον του, δηλώνει ο σύμβουλος του ρεπουμπλικανού υποψηφίου για την Ευρώπη και τη Μέση Ανατολή George Papadopoulos, ο οποίος έχει ως έδρα το Λονδίνο.  

Τον περασμένο Δεκέμβριο, κατά τη διάρκεια της κοινοβουλευτικής συζήτησης σχετικά με την απαγόρευση εισόδου του Trump στο Ηνωμένο Βασίλειο, ο Κάμερον είπε αν και ήταν αντίθετος με την απαγόρευση "εάν έρθει να επισκεφτεί τη χώρα μας ότι θα μας ένωνε όλους εναντίον του». Ήταν τότε που ο πολυεκατομμυριούχος υποψήφιος είχε προτείνει την απαγόρευση εισόδου στις ΗΠΑ, όλων των μουσουλμάνων.  "  

«Εάν ο πρωθυπουργός είναι σοβαρός, μια συγγνώμη ή κάποιο είδος ανάκλησης της δήλωσης του πρέπει να γίνει", είπε ο Παπαδόπουλος που αποκάλυψε επίσης ότι ο Τραμπ εξετάζει μια ευρωπαϊκή περιοδεία αλλά δεν έχει ακόμη λάβει επίσημη πρόσκληση από την βρετανική κυβέρνηση.   "Φυσικά, αν το Ηνωμένο Βασίλειο απευθύνει πρόσκληση θα ήταν μια τεράστια επίδειξη ενότητας και ένα υπέροχο θέαμα,» πρόσθεσε.   Τα σχόλια του «ανθρώπου» του Τραμπ έρχονται μετά την απόσυρση από την κούρσα του πιο ισχυρού αντιπάλου του Τραμπ, Τεντ Κρουζ, μετά την  συντριπτική ήττα του στην  Ιντιάνα.  

Ποιος είναι ο Παπαδόπουλος

Ο Γιώργος Παπαδόπουλος είναι απόφοιτος του 2009, του Πανεπιστημίου DePaul και σύμφωνα με την Washington Post, διευθύνει ένα διεθνές ενεργειακό κέντρο  στο London Center of International Law Practice. Είναι ο ένας από τους πέντε ανθρώπους του Τραμπ στην εξσωτερική πολιτική και έχει συμβουλεύσει προηγουμένως την προεδρική εκστρατεία του Μπεν Κάρσον. Εργάστηκε δε ως ερευνητής στο Ινστιτούτο Hudson, μια συντηρητική δεξαμενή σκέψης στην Ουάσιγκτον. Σύμφωνα με το προφίλ του στο LinkedIn, είχε συναντήσεις με τον Πρόεδρο της Κύπρου και ο πρωθυπουργό των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων. Απέκτησε το πτυχίο μάστερ από το Πανεπιστήμιο του Λονδίνου το 2010.   Στη  σελίδα του στο LinkedIn , ο «Papadopolous»  αναφέρει μεταξύ άλλων,  ότι ήταν εκπρόσωπος των ΗΠΑ στο  Διεθνές Μοντέλο των Ηνωμένων Εθνών το 2012 στη Γενεύη.      

Αρκετοί άνθρωποι στους κύκλους της ενεργειακής πολιτικής στο Λονδίνο, την Ουάσιγκτον και τη Νέα Υόρκη, δήλωσαν ότι δεν ήξεραν τίποτα γι 'αυτόν.   Σχεδόν όλα τα έργα του φαίνεται να περιστρέφονται γύρω από το ρόλο της Ελλάδας, της Κύπρου και της ισραηλινής ανακάλυψης φυσικού αερίου στην ανατολική Μεσόγειο. Ωστόσο, ο Jonathan Stern, διευθυντής ερευνών φυσικού αερίου στο Oxford Institute for Energy Studies, είπε όταν ρωτήθηκε για τον Παπαδόπουλο, ότι δεν έχει γράψει τίποτα πολύ σημαντικό για το φυσικό αέριο και τους αγωγούς στην Ανατολική Μεσόγειο."   Η W.P. επιβεβαιώνει  ότι ο Παπαδόπουλος  δεν έχει πολλές γραπτές περγαμηνές, εκτός από ένα κομμάτι στην ισραηλινή εφημερίδα Haaretz και τρία άρθρα για το Arutz Sheva, μια ισραηλινή ιστοσελίδα ειδήσεων. Έχει δώσει και μια διαδικτυακή συνέντευξη.  

Στα γραπτά και στα προφορικά κοινός τόπος είναι πάντως η θέση του, ότι το Ισραήλ θα πρέπει να χρησιμοποιήσει  το φυσικό αέριο που έχει βρεθεί στο γιγαντιαίο οικόπεδο Λεβιάθαν στην ανατολική Μεσόγειο για να χτίσει γέφυρες με την  Ελλάδα και την Κύπρο - και να αποφύγει την ενασχόληση με την Τουρκία. Προτείνει την αποστολή του αερίου στην Αίγυπτο, η οποία έχει ήδη εγκαταστάσεις για την επεξεργασία του αερίου.  

Επίσης, καλεί το Ισραήλ να διευθετήσει θέματα ανταγωνισμού όσον αφορά τη βιομηχανία πετρελαίου και φυσικού αερίου - με την «παροχή της ρυθμιστικής βεβαιότητας» - έτσι ώστε σχετικά μεγάλες επιχειρήσεις να μπορούν να εκμεταλλευτούν το φυσικό αέριο σύντομα. «Η αποστολή του φυσικού αερίου προς την Τουρκία μέσω αγωγού και από εκεί στην υπόλοιπη Ευρώπη μπορεί να είναι σχετικά φθηνή, αλλά το Ισραήλ θα πρέπει να κοιτάξει αλλού. Η τουρκική επιλογή, στερεί τη χώρα από τις  πολιτικές πραγματικότητες της περιοχής και δεν λαμβάνει υπόψη τις εν δυνάμει καταστροφικές συνέπειες που αυτή η επιλογή μπορεί να έχει στις στρατηγικές σχέσεις του Ισραήλ με μέλη της ΕΕ όπως η Κύπρος, και κατ 'επέκταση, με το σύνολο της Ευρώπης », έχει γράψει ο Παπαδόπουλος. Αναφέρει δε ότι «η Περιφερειακή οικονομική συνεργασία μεταξύ του Ισραήλ και της Κύπρου θα πρέπει να είναι η κατευθυντήρια αρχή που κατοχυρώνει το Ισραήλ οικονομικά στην Ευρώπη ".  

Τον Οκτώβριο του 2015, ο ίδιος έγραψε στη Haaretz ότι «οι ενεργειακές εξαγωγές του Ισραήλ μπορεί να χρησιμεύσουν ως βάση για την ενίσχυση των στρατηγικών σχέσεων μεταξύ του Ισραήλ και της Αιγύπτου. Θα μπορούσαν επίσης να χρησιμεύσουν ως βάση για την πολιτική και την ασφάλεια της συνεργασίας με την Ελλάδα και την Κύπρο».   Η Elizabeth Rosenberg, εμπειρογνώμονας ενέργειας στο Center for a New American, δήλωσε -κρίνοντας από την περιορισμένη γραφή του Παπαδόπουλου -ότι «η προσέγγισή του δεν θα έχει καλό αντίκρισμα στο αμερικανικό κοινό: του λείπει ένα ισχυρό σύγχρονο υπόβαθρο για τα εσωτερικά θέματα της ενέργειας" .  

Ο Παπαδόπουλος έχει καλέσει επίσης τις ΗΠΑ να αλλάξουν το ρόλο τους στην περιοχή της Μεσογείου και να επανασχεδιάσουν τον πολιτικό χάρτη με τους ισχυρούς στρατιωτικούς συμμάχους τους το Ισραήλ, την Ελλάδα και την Κύπρο, ώστε να αντιμετωπίσουν τον αναδυόμενο ρωσικό στόλο και τους τζιχαντιστές που δρουν γύρω από τα ισραηλινά σύνορα.  

Η εφημερίδα επισημαίνει επίσης ότι ο Παπαδόπουλος,  «φέρει το ίδιο όνομα με τον Έλληνα συνταγματάρχη,  ο οποίος πραγματοποίησε το πραξικόπημα το 1967» και επισημαίνει ότι  έχει γράψει επίσης ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες πρέπει να δημιουργήσουν σταθμό για τον πολεμικό στόλο τους στην Κρήτη και ότι η Κύπρος  θα πρέπει να ενταχθεί στο ΝΑΤΟ. 

Ακολουθήστε το eirinika.gr στο Google News για ενδιαφέρουσες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο

Πατήστε εδώ για να διαβάσετε όλες τις αναρτήσεις του eirinika.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ