"Ευρωπαϊκή Ημέρα Παχυσαρκίας" : Τραγικά τα ποσοστά της παιδικής παχυσαρκίας στην Ελλάδα

Η 21η Μαΐου έχει επιλεγεί ως η Ευρωπαϊκή Ημέρα Παχυσαρκίας (EOD), μία σημαντική πρωτοβουλία που ανέλαβε η Ευρωπαϊκή Ένωση για τη Μελέτη της Παχυσαρκίας (EASO).

Με θέμα τη «Δράση για ένα Πιο Υγιές Μέλλον», η Ευρωπαϊκή Μέρα Παχυσαρκίας αποτελεί μια μεγάλη ευκαιρία για την αύξηση της ευαισθητοποίησης και της γνώσης σχετικά με το συνεχώς αυξανόμενο πρόβλημα της παχυσαρκίας και των νοσημάτων που τη συνοδεύουν.

«Εξαπλούμενη επιδημία» και «Μία από τις μεγαλύτερες προκλήσεις της δημόσιας Υγείας του 21ου αιώνα» είναι δύο από τις εκφράσεις τις οποίες ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας χρησιμοποιεί για να χαρακτηρίσει την παχυσαρκία. Και οι δύο αυτές εκφράσεις δικαιολογούνται απόλυτα. 

Oι αριθμοί στην Ευρώπη δεν είναι αισιόδοξοι. Εκτιμάται ότι το 23% των γυναικών και το 20% των ανδρών είναι σήμερα παχύσαρκοι, ενώ μέχρι το 2030, υπολογίζεται ότι πάνω από το 50% του ευρωπαϊκού πληθυσμού θα είναι παχύσαρκο. Η συνεχιζόμενη αύξησή  ανεβάζει τη συχνότητα για μία σειρά από μη μεταδοτικές ασθένειες, συμπεριλαμβανομένου του σακχαρώδους διαβήτη τύπου 2, την υπέρταση, τις δυσλιπιδαιμίες, τις καρδιαγγειακές παθήσεις και ορισμένες μορφές καρκίνου.

Ωστόσο, η παχυσαρκία δεν είναι ανίατη. Αντιθέτως, μπορεί να προληφθεί ακόμα και να αναστραφεί με μικρά αλλά ουσιαστικά βήματα στην καθημερινή ζωή, όπως με πιο έξυπνη και υγιεινή διατροφή, τακτική άσκηση, συμμετοχή σε λιγότερο καθιστικές δραστηριότητες, ακόμη και με καλύτερο ύπνο.

Στην Ελλάδα...

Η χώρα μας βρίσκεται σε ιδιαίτερα «δυσοίωνη» κατάσταση, με δεδομένο ότι η παιδική παχυσαρκία μεταξύ των Ελληνόπουλων καλπάζει. Σύμφωνα με τα τελευταία διαθέσιμα στοιχεία του ΟΟΣΑ, ενώ το ποσοστό παχυσαρκίας στους ενήλικες στην Ελλάδα είναι κοντά στον μέσο όρο των χωρών του Οργανισμού, στα παιδιά είναι ανησυχητικά υψηλό.

Σύμφωνα με την τελευταία έκθεση ΟΟΣΑ για την Υγεία, περίπου το 53,8% των ενηλίκων στις χώρες-μέλη του ΟΟΣΑ είναι είτε υπέρβαρο είτε παχύσαρκο. Σχεδόν το 19,6% των Ελλήνων ενηλίκων, δηλαδή ένας στους πέντε, είναι παχύσαρκο. Το ποσοστό αυτό είναι κοντά στον μέσο όρο των χωρών του ΟΟΣΑ (19%).

Αντίθετα, στην παιδική παχυσαρκία, η Ελλάδα έχει τα «πρωτεία». Σχεδόν τέσσερα στα δέκα παιδιά στην Ελλάδα (με τα αγόρια να «προηγούνται») είναι υπέρβαρα ή παχύσαρκα, όταν ο μέσος όρος υπέρβαρων ή παχύσαρκων παιδιών στις χώρες-μέλη του ΟΟΣΑ είναι μόλις 24%. Ειδικά, στα αγόρια ηλικίας 10-12 ετών, σχεδόν ένα στα δύο χαρακτηρίζεται ως υπέρβαρο ή παχύσαρκο. 

Ακολουθήστε το eirinika.gr στο Google News για ενδιαφέρουσες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο

Πατήστε εδώ για να διαβάσετε όλες τις αναρτήσεις του eirinika.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ