Πώς μπορώ να έχω μία καλύτερη σχέση με το έφηβο παιδί μου; Ο ειδικός σας απαντά

Όταν ήμασταν νέοι γονείς και ξεφυσούσαμε για τις δυσκολίες και τις αγωνίες που είχε το μεγάλωμα των παιδιών σ’ αυτή την ηλικία, ακούγαμε τους μεγαλύτερους να λένε (ίσως λίγο περιπαικτικά) "μικρά καράβια-μικρές φουρτούνες, μεγάλα καράβια-μεγάλες φουρτούνες", υπονοώντας ότι τα δύσκολα έρχονται... 

Δεν τους πολυπιστεύαμε, ούτε τους πολυκαταλαβαίναμε. Τα ξενύχτια, οι πρώτες ιώσεις, πυρετοί, βήχες, ωτίτιδες, όλα αυτά, φαίνονταν ανυπέρβλητα. Μεγαλώνοντας ωστόσο τα παιδιά, αρχίσαμε να τα εμπιστευόμαστε όλο και περισσότερο - μαζί και τους εαυτούς μας: μαθαίναμε... Κι έτσι μεγαλώνοντας και μαθαίνοντας, φτάσαμε ως την εφηβεία: στις μεγάλες φουρτούνες των μεγάλων καραβιών.

 

Γράφει ο Γιάννης Ξηντάρας, Ψυχολόγος - Οικογενειακός Σύμβουλος (www.paidi-efivos.gr)

 

Αναρωτιέμαι συχνά, πώς μπροστά σε αυτή την πρόκληση των ανοιχτών θαλασσών, πώς μπορώ να αποφύγω τις κακοτοπιές, πώς μπορώ να έχω μια καλύτερη σχέση με τον έφηβο γιο ή την έφηβη κόρη μου; Η σχέση μας με κάθε παιδί -πόσο δε μάλλον με έναν έφηβο- πρέπει να διακρίνεται από ειλικρίνεια και εμπιστοσύνη, ενώ την ίδια στιγμή χρειάζεται να αναγνωρίζουμε τα σαφή όρια και όρους στη λειτουργία της. Τέλος, πρέπει να υπάρχουν ξεκάθαροι και διακριτοί ρόλοι ανάμεσα στους γονείς και τα παιδιά.

 

Δείτε εδώ όλη τη συνέχεια - infokids.gr

Ακολουθήστε το eirinika.gr στο Google News για ενδιαφέρουσες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο

Πατήστε εδώ για να διαβάσετε όλες τις αναρτήσεις του eirinika.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ