Βασιλικός:Το πιο ελληνικό καλοκαιρινό & υπέροχο μυρωδικό σε 4 εκπληκτικές μοντέρνες συνταγές

Ο βασιλικός είναι συνώνυμος με το καλοκαίρι, με ιδιαίτερη θέση στις αυλές, στις θρησκευτικές τελετές και στη δημοτική ποίηση, πλην όμως, με μικρή παρουσία έως σχετικά πρόσφατα στην κουζινική μας παράδοση.

Όπου ο βασιλικός παραμερίζεται για χάρη άλλων αρωματικών χόρτων όπως ο μαϊντανός, η ρίγανη, το θυμάρι και ο άνηθος. Τις  δύο –τρεις τελευταίες δεκαετίες πάντως, κάτω από την επιρροή της μαγειρικής παγκοσμιοποίησης που έκανε, μεταξύ άλλων, και το ιταλικό πέστο Genovese κοινό τόπο στη μαγειρική μας, ο βασιλικός εμφανίζεται όλο και συχνότερα στα καλοκαιρινά πιάτα μας.

Η Άρτεμις Τζίτζη και το Αθηνόραμα προτείνουν 4 συνταγές με τον βασιλικό ως ένα από τα βασικά συστατικά. Αν τις δοκιμάσουμε, ίσως η γεύση που προσφέρει ο βασιλικός, του δώσει μια μόνιμη θέση σαν αρωματική παρουσία όχι μόνο στο μπαλκόνι μας αλλά και στις κατσαρόλες μας.

1. Κολοκυθάκια με καρύδια, κατίκι και βασιλικό

Υλικά
500 γρ. κολοκυθάκια κομμένα σε ροδέλες 1 εκ. 
400 γρ. κατίκι 
200 γρ. καρύδια  
½ φλ. ε.π. ελαιόλαδο 
3 σκελίδες σκόρδο 
1 ½ φλ. φύλλα από φρέσκο βασιλικό  
1 κ.σ.  ξίδι από κόκκινο κρασί 
Αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι  
6 φέτες καλό χωριάτικο ψωμί 
εξαιρετικά παρθένο ελαιόλαδο 
Εκτέλεση
Ψιλοκόβουμε το σκόρδο και τον βασιλικό και τα κρατάμε στην άκρη. Σπάμε τα καρύδια σε χοντρά κομμάτια σε γουδί και τα καβουρδίζουμε ελαφρά σε αντικολλητικό τηγάνι χωρίς κάποια λιπαρή ουσία. Τα κρατάμε στην άκρη. Σκουπίζουμε το τηγάνι με χαρτί καλά και ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο σε μέτρια προς υψηλή θερμοκρασία. Τηγανίζουμε τα κολοκυθάκια μέχρι να ροδίσουν (αν χρειαστεί, τηγανίζουμε πρώτα τα μισά και μετά τα υπόλοιπα). Τα βγάζουμε επάνω σε απορροφητικό χαρτί.  Στραγγίζουμε το ελαιόλαδο και αν χρειαστεί προσθέτουμε 2 –3 κ.σ. ακόμα. Βάζουμε το τηγάνι στη φωτιά επάνω σε μέτρια προς υψηλή θερμοκρασία. Ρίχνουμε το μείγμα βασιλικού –σκόρδου στο τηγάνι μαζί με τα κολοκυθάκια, ανακατεύουμε γρήγορα, αλατίζουμε και σβήνουμε με το ξύδι. Ρίχνουμε φρεσκοτριμμένο πιπέρι, κουνάμε το τηγάνι να αναμιχθούν τα υλικά και αποσύρουμε από τη φωτιά. Έχουμε ψήσει φέτες από χοντρό ψωμί αλειμμένες με ελαιόλαδο και πασπαλισμένες με αλάτι. Απλώνουμε επάνω σε κάθε φέτα μια γερή στρώση κατίκι και στοιβάζουμε επάνω τα κολοκυθάκια με τον βασιλικό και το σκόρδο.

2. Φακές σαλάτα με σπανάκι, αβοκάντο, βασιλικό και σάλτσα γιαουρτιού

Υλικά
1 φλ. φακές μαγειρεμένες να κρατάνε 
2 φλ. φρέσκο σπανάκι
½ φλ. κουκουνάρια 
1 φλ. φύλλα φρέσκου βασιλικού
2 –3 κ.σ. μαϊντανό ψιλοκομμένος 
1 σκελίδα σκόρδο ψιλοκομμένη
2 κ.σ. χυμός λεμονιού  
1 κ.σ. χυμός πορτοκαλιού
1 κ.γ. ξύσμα λεμονιού
1 κ.γ. ξύσμα πορτοκαλιού  
1 πρέζα τριμμένο κύμινο 
1 φλ. στραγγιστό γιαούρτι 
3 –4 κ.σ. παρθένο ελαιόλαδο
1 αβοκάντο 
χυμός λεμονιού για το ράντισμα του αβοκάντο
αλάτι, φρεσκοτριμμένο μαύρο πιπέρι 
Εκτέλεση
Καθαρίζουμε το αβοκάντο, βγάζουμε το κουκούτσι και το κόβουμε σε κυβάκια 1 εκ., το ραντίζουμε με λεμόνι να μην μαυρίσει. Καβουρδίζουμε τα κουκουνάρια σε αντικολλητικό τηγάνι χωρίς κάποια λιπαρή ουσία ανακατεύοντας συνέχεια για να μην αρπάξουν. Τα αφήνουμε στην άκρη. Καθαρίζουμε και ψιλοκόβουμε το σκόρδο. Πλένουμε και  στεγνώνουμε το σπανάκι και το κόβουμε σε κομμάτια γύρω στο 1,5 εκ. με ένα πολύ κοφτερό μαχαίρι αν έχουμε, αλλιώς με το χέρι. Πλένουμε και στεγνώνουμε τον βασιλικό και χωρίζουμε τα φύλλα με το χέρι σε μικρά κομμάτια. Βάζουμε τις φακές σε ένα μπολ και τις ανακατεύουμε με το σπανάκι, τα κουκουνάρια, τον βασιλικό και το σκόρδο. Προσθέτουμε το αβοκάντο και ανακατεύουμε ελαφρά. Σε ξεχωριστό μπολ βάζουμε το γιαούρτι και ρίχνουμε το ελαιόλαδο λίγο –λίγο, τον χυμό λεμονιού και τον χυμό πορτοκαλιού, χτυπώντας συνέχεια με τον αβγοδάρτη.  Ρίχνουμε πιπέρι, το κύμινο, το ξύσμα λεμονιού και πορτοκαλιού, ανακατεύουμε και δοκιμάζουμε το αλάτι. Ρίχνουμε τη σάλτσα επάνω στη φακή, πασπαλίζουμε με τον μαϊντανό και σερβίρουμε.

3. Σούπα με ψητές ντομάτες και λάδι βασιλικού

Υλικά
2 κ. ντομάτες πομοντόρια 
250 γρ. φρέσκια μοτσαρέλα 
2 φρέσκα κρεμμυδάκια
2 σκελίδες σκόρδο
2 κ.σ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
5 φλ. χορτόζουμο ή νερό 
1/3  φλ. φύλλα βασιλικού
½ φλ. εξαιρετικά παρθένο ελαιόλαδο
αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι
4 κ.σ. βούτυρο   
Για το λάδι βασιλικού
1 φλ. φρέσκα φύλλα βασιλικού
¾  φλ. εξαιρετικά παρθένο ελαιόλαδο
1 γερή πρέζα αλάτι 
Εκτέλεση
Πλένουμε τα πομοντόρια και τα κόβουμε στη μέση. Τα βάζουμε σε αντικολλητική λαμαρίνα φούρνου με την κομμένη μεριά προς τα πάνω, τα αλατίζουμε, τα περιχύνουμε με το ελαιόλαδο και τα ψήνουμε για μία ώρα σε προθερμασμένο φούρνο στους 160ο C. Ξεφουρνίζουμε και αφήνουμε στην άκρη. Ψιλοκόβουμε τα κρεμμυδάκια και το σκόρδο. Λιώνουμε το βούτυρο σε μεγάλη κατσαρόλα και σοτάρουμε το σκόρδο και τα κρεμμύδια μέχρι να μαλακώσουν. Ρίχνουμε το αλεύρι και μαγειρεύουμε 2 –3 λεπτά ακόμα ανακατεύοντας με ξύλινη κουτάλα. Ρίχνουμε τα ψημένα πομοντόρια, ανακατεύουμε, προσθέτουμε το χορτόζουμο ή το κοτόζουμο ή το νερό, αφήνουμε τη σούπα να πάρει βράση, χαμηλώνουμε τη φωτιά και σιγοβράζουμε τη σούπα 20 λεπτά. Την αφήνουμε να κρυώσει λίγο και την περνάμε από τη μουλινέτα προσθέτοντας και το 1/3 φλ. φύλλα βασιλικού. Ξαναρίχνουμε τη σούπα στην κατσαρόλα. 
Φτιάχνουμε το λάδι βασιλικού: βάζουμε στη μουλινέτα το ν βασιλικό, το ελαιόλαδο και το αλάτι και δουλεύουμε μέχρι να γίνουν τα υλικά σαν χυλός. Περνάμε το μείγμα από λεπτό σουρωτήρι για να πάρουμε το αρωματισμένο με βασιλικό ελαιόλαδο. Βάζουμε τη μοτσαρέλα με 1–2 κ.σ. φρέσκο γάλα στη μουλινέτα και δουλεύουμε μέχρι να έχουμε ένα αφράτο μείγμα. Σερβίρουμε τη σούπα με μια κουταλιά μοτσαρέλα και ένα κ.γ. λάδι βασιλικού.

4. Κους-κους με μανιτάρια και βασιλικό

Υλικά
1 φλ. κους-κους (όχι ζυμαρικό)
1 κ. ανάμεικτα φρέσκα μανιτάρια (λευκά, brown, πορτομπέλο)
1 κ.σ. ξύσμα λεμονιού
2 κ.σ. χυμός λεμονιού
½ φλ. φρέσκα φύλλα βασιλικού 
½ φλ. τριμμένη παρμεζάνα 
1 κ.σ. λάδι μαύρης τρούφας
αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι 
Εκτέλεση
Μαγειρεύουμε το κους κους σύμφωνα με τις οδηγίες της συσκευασίας. Καθαρίζουμε τα μανιτάρια και τα κόβουμε σε μεγάλα κομμάτια (μπουκιές). Στεγνο-σοτάρουμε (δεν προσθέτουμε λάδι ή υγρό) τα μανιτάρια σε μέτρια φωτιά μέχρι να σωθούν τα υγρά και τα μανιτάρια να μαλακώσουν - περίπου 8 λεπτά. Σβήνουμε με τον χυμό λεμονιού και μόλις εξατμιστεί, προσθέτουμε το ξύσμα λεμονιού, την παρμεζάνα και τον βασιλικό. Προσθέτουμε μέσα στο σκεύος το κους κους, ανακατεύουμε και αφήνουμε ένα λεπτό. Αποσύρουμε από τη φωτιά, δοκιμάζουμε το αλάτι, ρίχνουμε πιπέρι και το λάδι τρούφας. Σερβίρουμε αμέσως.

Πηγή: Άρτεμις Τζίτζη, Αθηνόραμα

Ακολουθήστε το eirinika.gr στο Google News για ενδιαφέρουσες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο

Πατήστε εδώ για να διαβάσετε όλες τις αναρτήσεις του eirinika.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ