Έρευνα - γροθιά στο στομάχι συνδέει το αλκοόλ με 7 μορφές καρκίνου

H κατανάλωση αλκοόλ συνδέεται πλέον άμεσα με την εμφάνιση, όχι μιας αλλά επτά μορφών καρκίνου, όπως δείχνει νέα μελέτη η οποία βασίστηκε σε συνδυαστικές αναλύσεις της τελευταίας δεκαετίας. 

Οι πιθανότητες μάλιστα εμφάνισης του καρκίνου αυξάνεται όσο αυξάνεται η ποσότητα του αλκοόλ που καταναλώνουμε. Η δρ. Τζένι Κόνορ, από το Τμήμα Προληπτικής και Κοινωνικής Ιατρικής του Πανεπιστημίου του Οτάγκο, στη Νέα Ζηλανδία σημειώνει στην επιθεώρηση Addiction, σε σχέση με την παραπάνω μελέτη: «Αν και οι ακριβείς μηχανισμοί δεν είναι γνωστοί, υπάρχουν ισχυρές ενδείξεις ότι το αλκοόλ προκαλεί καρκίνο σε επτά σημεία του σώματος».

Τα σημεία αυτά είναι ο οροφάρυγγας, ο οισοφάγος, ο λάρυγγας, το ήπαρ, το λεπτό έντερο, το παχύ έντερο και ο μαστός.

Με βάση τα υπάρχοντα στοιχεία το αλκοόλ προκάλεσε το 2012 σχεδόν μισό εκατομμύριο θανάτους από καρκίνο ή αλλιώς το 5,8% των θανάτων συνολικά από καρκίνο σε ολόκληρο τον κόσμο.

Η δρ Τζένι Κόνορ τονίζει ότι δεν βλάπτει μόνο η κατάχρηση αλκοόλ αλλά και η κατανάλωση μικρών ποσοτήτων. Σύμφωνα με την νέα ανάλυση, η κατανάλωση άνω των 50 γραμμαρίων αιθανόλης (αλκοόλ) την ημέρα σχετίζεται με τέσσερις έως επτά φορές μεγαλύτερο κίνδυνο εκδήλωσης καρκίνου στον οροφάρυγγα, το λάρυγγα και τον οισοφάγο.

Η ίδια ποσότητα σχετίζεται με αύξηση κατά 1,5 φορά του κινδύνου ανάπτυξης καρκίνου σε οποιοδήποτε τμήμα του ανθρωπίνου σώματος, σε σύγκριση με τη μη κατανάλωση αλκοόλ.

Από την άλλη πλευρά βέβαια οι ίδιοι ερευνητές επισημαίνουν ότι υπάρχουν αρκετά στοιχεία που καταδεικνύουν και την αντίστροφη πορεία, δηλαδή όταν κάποιος πάψει να πίνει αλκοόλ, μπορεί να αντιστραφεί ο κίνδυνος για εκδήλωση καρκίνου του λάρυγγα, του φάρυγγα και του ήπατος.

Ακολουθήστε το eirinika.gr στο Google News για ενδιαφέρουσες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο

Πατήστε εδώ για να διαβάσετε όλες τις αναρτήσεις του eirinika.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ