Red alert: Κατρακύλα στα έσοδα τον Ιούλιο - Υστέρηση κατά 513 εκατ. ευρώ

Συναγερμό προκάλεσαν στην ηγεσία του υπουργείου Οικονομικών τα προκαταρκτικά στοιχεία για την πορεία των εσόδων του Ιουλίου. Τα στοιχεία δείχνουν υστέρηση των καθαρών εσόδων κατά 513 εκατ. ευρώ τον Ιούλιο σε σχέση με τον στόχο του προϋπολογισμού, ενώ πρέπει να τονιστεί ότι τον Ιούλιο μπήκε σε εφαρμογή η «καταιγίδα» αυξήσεων άμεσων και έμμεσων φόρων.

Στο επτάμηνο, παρά τη βουτιά του Ιουλίου, τα καθαρά έσοδα παραμένουν ακόμα πάνω από το στόχο του προϋπολογισμού. Η διαφορά είναι ότι ενώ η υπέρβαση των εσόδων κατά περίπου 800 εκατ. ευρώ στο εξάμηνο δημιουργούσε περιθώρια ευελιξίας, όμως η κατρακύλα του Ιουλίου περιόρισε το μαξιλαράκι ασφαλείας σε 260 εκατ. ευρώ.

Σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες, τα πρώτα στοιχεία τα οποία έχει στη διάθεσή του το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους και η ΓΓΔΕ δείχνουν υστέρηση εσόδων 9,56% τον Ιούλιο σε σχέση με τον στόχο του προϋπολογισμού.

Εισπράχθηκαν 4,854 δισ. ευρώ όταν ο στόχος ήταν καθαρά έσοδα 5,367 δισ. ευρώ ή 513 εκατ. ευρώ περισσότερα.

Η πρώτη ανάγνωση των στοιχείων αναδεικνύει την παράμετρο των αυξημένων επιστροφών φόρου.

Από τις αρχές του έτους η ΓΓΔΕ έχει πραγματοποιήσει επιστροφές φόρου 1,860 δισ. ευρώ, όταν ο στόχος των επιστροφών ήταν στο 1,5 δισ. ευρώ. Η ίδια εικόνα καταγράφηκε και τον Ιούλιο οπότε και οι επιστροφές έφτασαν τα 388 εκατ. ευρώ έναντι 208 εκατ. ευρω που είχαν εγγραφεί στον προϋπολογισμό, μια αύξηση, δηλαδή, της τάξης του 86,54%.

Ωστόσο ακόμη και αν δεχθεί κανείς ότι ένα μεγάλο μερίδιο της «τρύπας» οφείλεται στις επιστροφές φόρων, εξακολουθούν να «περισσεύουν» 333 εκατ. ευρώ με πηγές να δείχνουν προς την κατεύθυνση των τελωνειακών εσόδων υποστηρίζοντας ότι οι εισπράξεις των εφοριών πήγαν σχετικά καλά.

Ακολουθήστε το eirinika.gr στο Google News για ενδιαφέρουσες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο

Πατήστε εδώ για να διαβάσετε όλες τις αναρτήσεις του eirinika.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ