Νεαρός Βρετανός χειρουργήθηκε στα μάτια του με το «Πρωτόκολλο της Αθήνας» από τον Δρ. Αναστάσιο Κανελλόπουλο

Στην Αθήνα έστειλαν οι Βρετανοί ιατροί το νεαρό Τζέικομπ προκειμένου να χειρουργηθεί στα μάτια του με το «Πρωτόκολλο της Αθήνας» καθώς πάσχει από κερατόκωνο.

 Οι βρετανοί γιατροί, θεώρησαν ότι ο νεαρός είναι καλύτερο να υποβληθεί σε μια πρωτοποριακή επέμβαση που γίνεται στη χώρα μας με την ονομασία αυτή, από τον καθηγητή Οφθαλμολογίας κ. Αναστάσιο Κανελλόπουλο.

Σύμφωνα με τον καθηγητή, ο οποίος έχει αναπτύξει την τεχνική από το 2005 και ονομάζεται Πρωτόκολλο της Αθήνας, για να αντιμετωπιστεί η πάθηση του νεαρού έπρεπε, να γίνει μεταμόσχευση κερατοειδή και στα δύο του μάτια.

 

Αξίζει να σημειωθεί ότι το Πρωτόκολλο της Αθήνας αποτελεί πλέον μία διεθνώς αναγνωρισμένη και ίσως την πιο διαδεδομένη ανάλογη τεχνική. Το Ινστιτούτο Οφθαλμολογίας LaserVision θεωρείται κλινικά αλλά και επιστημονικά το κορυφαίο κέντρο του κόσμου στην εφαρμογή του σε εκατοντάδες περιστατικά. Για το λόγο αυτό οι Βρετανοί οφθαλμίατροι παρέπεμψαν σε αυτό τον ασθενή τους, όπως κατ’ επανάληψη έχει γίνει τα τελευταία χρόνια με ασθενείς από όλο τον κόσμο που έρχονται στην Αθήνα προκειμένου να υποβληθούν στη μέθοδο, ενώ ο Δρ. Κανελλόπουλος βραβεύθηκε πρόσφατα από την Αμερικανοευρωπαϊκή Εταιρεία Οφθαλμολογίας (AECOS) για τη διάδοση της τεχνικής και στις ΗΠΑ.

Ο νεαρός ο οποίος χειρουργήθηκε από τον καθηγητή Κανελλόπουλο και την ομάδα του, στην πρόσφατη, τελική επαναξιολόγησή του στο Ινστιτούτο εξήγησε ότι η επέμβαση ήταν «η λογική απόφαση» που μπορούσε να λάβει για να αποφύγει την επιδείνωση της κατάστασής του μελλοντικά.

Η επέμβαση διήρκησε περίπου 20 λεπτά και τον εξέπληξε η ευκολία με την οποία έγινε, αφού στη διάρκειά της έβλεπε απλώς φώτα, χωρίς να νιώθει καθόλου πόνο ή δυσφορία χάρη στην τοπική αναισθησία που είχε κάνει. Επιπλέον, η ανάρρωσή του ήταν γρήγορη και η διαφορά στην όρασή του μεγάλη.

Όπως εξηγεί ο Δρ. Κανελλόπουλος, ο οποίος είναι επιστημονικός διευθυντής του Laser Vision, καθηγητής Οφθαλμολογίας στο Πανεπιστήμιο της Νέας Υόρκης και ο χειρουργός του Τζέικομπ, «το Πρωτόκολλο της Αθήνας συνδυάζει τη διασύνδεση κερατοειδή και  μερική, επιφανειακή, τοπογραφικά κατευθυνόμενη σμίλευση του κερατοειδούς με laser. Ο στόχος είναι η εξομάλυνση και η  σταθεροποίηση του κερατόκωνου, με παράλληλη μείωση της μυωπίας και του ανώμαλου αστιγματισμού, ώστε να αποκατασταθεί η ομαλή όραση».

Όπως λέει ο κ. Κανελλόπουλος, η θεραπεία είναι αρκετά απλή, προκαλεί μόνο λίγο πόνο που συνήθως εκδηλώνεται το πρώτο βράδυ, και δεν χρειάζεται νοσηλεία. Μετά την επέμβαση,  ο ασθενής είναι ελεύθερος να κινηθεί όπως θέλει, φορώντας όμως ένα μαλακό φακό επαφής που παίζει ρόλο επιδέσμου. Για τις πρώτες μία-δύο ημέρες υπάρχει ευαισθησία στην περιοχή και φωτοφοβία, αλλά στη συνέχεια τα συμπτώματα αυτά υποχωρούν. Την τρίτη-τέταρτη ημέρα συνήθως αφαιρείται ο προστατευτικός φακός επαφής και ο ασθενής μπορεί να επανέλθει σε όλες του τις δραστηριότητες έπειτα από μία εβδομάδα.

Τι πρέπει να γνωρίζουμε για τον κερατόκωνο

Σύμφωνα με τον καθηγητή, ο κερατόκωνος προσβάλλει κυρίως νέους (τα συμπτώματα συνήθως εμφανίζονται κατά την εφηβεία), εξελίσσεται γρήγορα τις πρώτες δεκαετίες (συνήθως στις ηλικίες 15 έως 35 ετών) και στη συνέχεια εξελίσσεται με αργό ρυθμό έως τα περίπου 45 χρόνια, όταν πια, κατά το πλείστον, μένει στάσιμος.

Τα ακριβή αίτια είναι δυστυχώς άγνωστα, αλλά το πιθανότερο είναι πως οφείλεται σε συνδυασμό παραγόντων, με κυριότερο την γενετική (οικογενειακή) προδιάθεση  συνδυασμένη με αλλεργίες. Τόνισε μάλιστα, ότι από μελέτες που έχει κάνει ο ίδιος και η ομάδα τους, ο κερατώκονος είναι πολύ συχνός στην Ελλάδα, καθώς παρατηρείτε 1 κρούσμα ανά 40 άτομα.

Οι πάσχοντες από κερατόκωνο συνήθως βλέπουν παραμορφωμένες τις εικόνες, παρουσιάζουν συνεχή αύξηση της μυωπίας και του αστιγματισμού (αλλάζουν συχνά τη συνταγή των διορθωτικών γυαλιών τους, αλλά ούτε τα νέα γυαλιά είναι ικανοποιητικά), βλέπουν θολές εικόνες και μπορεί να εμφανίζουν διπλωπία (τα βλέπουν όλα διπλά) στο ένα μάτι (μονόφθαλμη διπλωπία).

Η διάγνωση του κερατόκωνου ειδικά στα πρώτα στάδια μπορεί να είναι δύσκολη, γιατί τα συμπτώματά του θα μπορούσαν να σχετίζονται και με άλλα προβλήματα στα μάτια. Η πιο σημαντική εξέταση για τη διάγνωσή του είναι η τοπογραφία κερατοειδούς, κατά την οποία γίνεται χαρτογράφηση της καμπυλότητας του κερατοειδούς σε όλη του την επιφάνεια, διότι έχει ζωτική σημασία να εντοπιστεί με ακρίβεια η θέση, το μέγεθος και η καμπυλότητα της κορυφής του κώνου που σχηματίζει ο χιτώνας.

Ακολουθήστε το eirinika.gr στο Google News για ενδιαφέρουσες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο

Πατήστε εδώ για να διαβάσετε όλες τις αναρτήσεις του eirinika.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ