Μυστικά νησιά του πελάγους - Εκεί δεν θα μας βρει κανείς

  Δεν υπάρχει λόγος να λοξοδρομήσουμε προς τα μεγάλα νησιά. Ξενιτευόμαστε σε ανέπαφες στεριές της επαγγελίας. Ξυπνάμε μέσα στη νύχτα. Ήρεμοι, επειδή απλά, έχει φεγγάρι. Ναρκωμένοι από το ιώδιο της θάλασσας, έχοντας στα χείλη τη γεύση από το δέρμα του Οδυσσέα. Όλα τα άλλα τα έχει καταπιεί η θάλασς.

 

Δεν υπάρχει λόγος να λοξοδρομήσουμε προς τα μεγάλα νησιά. Ξενιτευόμαστε σε ανέπαφες στεριές της επαγγελίας. Ξυπνάμε μέσα στη νύχτα. Ήρεμοι, επειδή απλά, έχει φεγγάρι. Ναρκωμένοι από το ιώδιο της θάλασσας, έχοντας στα χείλη τη γεύση από το δέρμα του Οδυσσέα. Όλα τα άλλα τα έχει καταπιεί η θάλασς.

Σύμφωνα με το arttravel.gr, τα 8 μυστικά νησιά του πελάγους είναι:


Χάλκη, Δωδεκάνησα

Υπάρχει μια μυρωδιά καλοκαιριού, που την έχεις ξεχάσει. Το πρωί να βουτάς στην αλμύρα και να τρως τούμπες στις φραγκοσυκιές. Τα απογεύματα να ξεδιψάς με σπιτική λεμονάδα και να ξεροσταλιάζεις στη ποδιά της γιαγιάς για να σου στάξει στο ζυμωτό ψωμί λάδι και ζάχαρη. Το βράδυ να φοράς λευκά κοντά παντελονάκια για να παίξεις κυνηγητό γύρω από το καμπαναριό της εκκλησίας του Αϊ-Νικόλα, μέσα στα στενά, κάτω από τα  ξύλινα μπαλκονάκια, μέχρι να φτάσεις στο Κάστρο των Ιπποτών του Αγίου Ιωάννη. Υπάρχει ζωή εδώ και είναι απλή και αυθεντική σαν τα μεγάλα και τα ανέμελα μαθητικά καλοκαίρια. Η μυστική πύλη για επιστροφή στο παρελθόν βρίσκεται στα παγωμένα νερά της μικροσκοπικής παραλίας Φτενάγια.

Διαμονή

Βίλα Λιλίτσα Πετρόχτιστη παραδοσιακή κατοικία που μπορεί να φιλοξενήσει μέχρι πέντε άτομα. Αγαπημένη μας γωνιά η πεζούλα με τις άνετες μαξιλάρες κάτω από τη σκιά μεγάλης ξύλινης ομπρέλας. Η μαμά Λιλί και η κόρη Ειρήνη θα σας υποδεχτούν με ένα καλάθι καλούδια: από καφέ και ζάχαρη, μέχρι Hansaplast και είδη ραπτικής. Τηλ.: 22460-45384 & 6977 086972, από €120.

Φαγητό

Φτενάγια Πάνω στην παραλία Φτενάγια ακούγεται rock 'n' roll από την ομώνυμη ταβέρνα. H Ρούλα έχει πάντα έτοιμο φρέσκο χταπόδι, καλαμάρια και σουπιές. Το «αρμυρό» ψάρι (παστή μαρίδα ή παλαμίδα) μάς ήρθε στο λάδι. Δεν λείπουν τα χαλκίτικα μακαρόνια και το ντόπιο αρνί (ή κατσίκι) στο φούρνο με πατάτες. Τηλ.: 22460-45384 & 6945 998333,www.ftenagia.gr, €6 το αρμυρό μαζί με καραφάκι ούζο.


Αγαθονήσι, Δωδεκάνησα

Κουλουριάζεται στην αγκαλιά της τούρκικης γης. Για να ρίξεις άγκυρα εδώ, πρέπει να έχεις απαντήσει σε όλα τα υπαρξιακά σου προβλήματα. Να τα έχεις βρει με τον εαυτό σου. Η μάσκα σου θα είναι διάφανη. Θα σε αναγνωρίζουν ακόμα κι αν δεν σε ξέρουν. Οι κάτοικοι εδώ περνούν τη ζωή τους σαν τους γλάρους πάνω στις ξέρες. Εδώ καταλαβαίνεις ότι ο άνθρωπος, εμφανίστηκε τελευταίος στο  πάρτι της γης (και δεν είναι αυτός που έφερε το κέφι). Ποιος τον έχει ανάγκη, αν Dj είναι η θάλασσα, μαέστρος ο ουρανός, οικοδεσπότης ο βράχος και πυροτεχνήματα οι μετεωρίτες γύρω απ' τη χλωμή πανσέληνο.

Διαμονή

Καμίτση Μαρία Δώδεκα περιποιημένα, λιτά δωμάτια σε όμορφη αυλή με λουλούδια, δίπλα στη θάλασσα. Τηλ.: 22470-29003-4, τιμή: από € 50 το δίκλινο.

Γιαμέου Θεολογία Πεντακάθαρα δωμάτια στο τέρμα της παραλίας πάνω από τη θάλασσα. Τέσσερα έχει υπό την ευθύνη της η κυρία Θεολογία, τρία -πιο καινούργια- η κόρη της, Ειρήνη. Τηλ.: 22470-29006, € 40 το δίκλινο.

Καμίτσης Γεώργιος Μικρά, χαριτωμένα δωμάτια στο λιμάνι, πάνω στη Μεγάλη Παραλία, με αυλή και σε δροσερό σημείο. Τηλ.: 22470-29064, € 30 το δίκλινο.

Φαγητό

Ειρήνη Με ντόπιους πελάτες, στο κέντρο του Μεγάλου Χωριού. Η Ειρήνη παραπονιέται ότι οι επισκέπτες δεν ανεβαίνουν προς τα εκεί. Της κάνουμε τη χάρη και σε αντάλλαγμα μάς κερνά ντόπιο κατσικάκι γεμιστό με ρύζι. Τηλ.: 22470-29054, από 4 € τα κυρίως.

Ο Γιώργος Στη σκιερή αυλή του, ο Γιώργος, ο μερακλής, φτιάχνει πλούσια κακαβιά με ό,τι ψάρι του φέρουν τα ντόπια καΐκια. Όλα τα κρέατα προέρχονται από τη στάνη του. Τα κατσικάκια τα κάνει λεμονάτα, ενώ το χοιρινό και το κουνέλι κοκκινιστά με πατατούλες χειροποίητες. Τηλ.: 22470-29064, € 15 η ψαρόσουπα, € 6,50 το κουνέλι.


Γαύδος, Κρήτη

Κανείς δεν νοιάστηκε για τον καημό της Καλυψώς. Τα φώτα όλα στην Πηνελόπη. Με το δέρμα αλατισμένο, αναζητούμε τις πλεξούδες της στις σπηλιές, να μας κρατήσουν αιχμάλωτους για πάντα. Εδώ, στο τέλος του κόσμου. Με μόνο soundtrack τον ήχο του κύματος και το θρόισμα των κέδρων της χαμένης Εδέμ που χορεύει μόνο με τον ήλιο. Διακαής πόθος να διορθώσουμε τ' άδικο. Άλλωστε η Οδύσσεια, όπως και η αμαρτία, είναι για μας περισσότερο αίσθηση, γεύση, δικαιοσύνη.

 Διαμονή

Σαρακίνικο Studios & Villas Πλήρως εξοπλισμένα δωμάτια πάνω στη χρυσή παραλία Σαρακίνικο. Τριγύρω κέδροι, μπουκαμβίλιες, πιθάρια με βιολέτες και πέργκολες. Όταν ο ήλιος κουρνιάζει στο Λιβυκό, το ρακί ρέει άφθονο και συνοδεύει περίφημα το κατσικάκι που έχει λιώσει σχεδόν στο ξυλόφουρνο. Τηλ.: 28230-42182, www.gavdostudios.gr, € 60 το δίκλινο με πρωινό.

Λαμπάκης Στράτος Δίκλινα και δύο τρίκλινα δωμάτια -ορισμένα από αυτά δεν έχουν ψυγείο- δίπλα στην παραλία στο Σαρακίνικο. Μπορείτε να πάρετε το πρωινό ή το μεσημεριανό σας στο εστιατόριο που λειτουργεί με τη φροντίδα του κυρίου Στράτου. Στη σχάρα του πρωταγωνιστούν σαργοί, σκορπίδια και σκάροι. Τηλ.: 28230-41106, 697 5787799, € 35 το δίκλινο.

Αρκαλάκης Νίκος Δίκλινα και τρίκλινα δωμάτια στο Σαρακίνικο, με εστιατόριο ακριβώς απέξω που σερβίρει υπέροχο φαγητό. Τηλ.: 28230-42120, € 25 το δίκλινο.

Φαγητό

Το στέκι της Γωγώς Φρέσκα λαχανικά από τον κήπο της Γωγώς και ντόπια κουνέλια, κατσικάκι και χοιρινό συνδυάζονται με αγνό ελαιόλαδο και κρασί από τον Αποκόρωνα Χανίων. Σπεσιαλιτέ το κατσικάκι στη γάστρα (Καστρί, τηλ.: 28230 41932, από €10 το άτομο).

Σορολόπ Θα σας την συστήσουν και ως η “ταβέρνα της Δέσποινας”. Στιλάτος χώρος με άνετους καναπέδες και μεγάλα ξύλινα τραπέζια στα οποία καταφτάνουν λαζάνια σε πήλινο και ωραία κοκτέιλ. Στα συν η χαλαρή μουσική στο background και η άπαιχτη θέα στην παραλία. Σίγουρα θα μπείτε στον πειρασμό να επιστρέψετε για βραδινό ποτό (Σαρακίνικο, τηλ.: 697 9208238, από €10 το άτομο).

Καπετάν Θεόφιλος Στο τέλος του δρόμου που οδηγεί στην παραλία του Άγιου Ιωάννη σερβίρει μαμαδίστικα πιάτα: κατσικάκι τσιγαριαστό, μελιτζάνες παπουτσάκια, γεμιστά και χειροποίητα καλιτσούνια με μυζήθρα ή χόρτα (Αϊ-Γιάννης, τηλ.: 28230 41418, από €10 το άτομο).

 

Καστελόριζο, Δωδεκάνησα

Ταξίδι-ψυχοθεραπεία στο νησί όπου όλες οι πόρτες είναι ανοικτές. Ξυπνάς από την αλμυρή ανατολή, ανοίγεις το ξύλινο, κόκκινο παντζούρι και ανάβεις το πρώτο τσιγάρο της ημέρας. Ο καπνός του χορεύει στον πρωινό άνεμο. Κατεβαίνεις για να πιεις ρετσίνα με τους Ροδίτες οικοδόμους που έχουν έρθει για δουλειές και κάνεις χάζι τους νεόπλουτους, καμαρωτούς Τούρκους με τα χρυσά ρολόγια και τα βαριά μπεγλέρια που πουλάνε μούρη στην προκυμαία. Τους αφήνεις στη φασαρία και τα ιδρωμένα κοστούμια τους και κάνεις βουτιά στις Πλάκες για αχινούς. Τους τρως επιτόπου με μπόλικο λεμόνι και μια φέτα ζυμωτό ψωμί. Το καρπούζι κρυώνει στα κρύα  νερά, στον ίσκιο του βράχου. Το Καστελόριζο κάνει delete στα σκουπίδια της μνήμης και αφήνει χώρο και ενέργεια για νέα, πρωτόγονα παραμύθια. Ακόμη και αυτές τις ημέρες, αυτές τις εποχές που οι κάτοικοι περνούν δύσκολα, που νοιώθουν παραμελημένοι, αποκομμένοι είναι έτοιμοι να σας φιλοξενήσουν στο πιο κρίσιμο καλοκαίρι για όλους.

 Διαμονή

Poseidon Apartments Ευρύχωρα δίκλινα, εξοπλισμένα με A/C, τηλεόραση και θερμοσίφωνα, 20 μόλις μέτρα από εκεί που σκάει το κύμα. Δείτε την ανατολή από τα μπαλκονάκια τους και μετά κατεβείτε να γλυκαθείτε με στραβό (σιροπιαστό με γέμιση καρύδι) από τα χεράκια της μαμάς Χρυσαφίνας. Ζητήστε δωμάτιο στην ολοκαίνουργια πτέρυγα. Τηλ.: 22460-49257, 49243, www.kastelorizo-poseidon.gr , € 90 το δίκλινο τον Αύγουστο, € 65 τον Σεπτέμβρη (με πρωινό).

Villa Casarma Μας τράβηξε την προσοχή με του βγήκαμε από το πλοίο. Μπορντό, υπερυψωμένο νεοκλασικό στα δεξιά του λιμανιού. Με ήσυχο σκιερό κήπο και κοινόχρηστη κουζίνα. Τηλ.: 22460-49370, € 45 το δίκλινο.

Φαγητό

Τα πλατάνια Στην σκιά του πλάτανου, η γλυκυτάτη κυρα-Βαγγελιώ και οι κόρες της μαστορεύουν εξαιρετικό μουσακά, γαριδάκι πιλάφι και χταπόδι στιφάδο. Τέλειος μεζές για το κρασάκι οι ντόπιοι ρεβιθοκεφτέδες. Γλυκαθήκαμε με χειροποίητο σικαλάκι και σπιτικό γιαούρτι. Τηλ.: 22460-49206, € 9 το χταπόδι, € 5 οι ρεβιθοκεφτέδες.

Λαζαράκης Γυαλιστερά γιοτ αράζουν μπροστά του για να χορτάσουν οι καπεταναίοι με τηγανητό  γαριδάκι, που ο Λάζαρος νοστιμίζει με καυτερή κόκκινη πιπεριά. Εξαιρετική μακαρονάδα με κολοχτύπες και φρέσκος τόνος μαγειρευτός. Τηλ.: 22460-49370, € 10 ο τόνος.

Μη χάσετε

Να ξαπλώσετε στο φουσκωτό για να μπορέσουμε να μπούμε στο ξακουστό Γαλάζιο Σπήλαιο του Καστελόριζου. Οι ελάχιστες ηλιαχτίδες που σχίζουν τα βράχια μοιάζουν με ακτίνες λέιζερ. Στο γυρισμό, η κυρία Μαρία θα σπάσει για χατήρι μας φρέσκους αχινούς με ένα τούβλο και θα μας τους κεράσει.

Να επισκεφτείτε τα ερείπια του Κάστρου των Ιπποτών του Αγίου Ιωάννη. Χτίστηκε το 14ο αιώνα και βρίσκεται πάνω στο Καστέλο Ρόσο, τον κόκκινο βράχο απ’ όπου προέρχεται και η ονομασία του νησιού.

Να γευτείτε παραδοσιακά προϊόντα του νησιού όπως ρεβιθοκεφτέδες, κατσίκι γεμιστό με ψίχα ψωμιού, «στραβά» γλυκά, «κατουμάρια», συκαλάκι, λαζαράκια, κουλουρίτσες και σουμάδα.

Να περπατήστε τα πλακόστρωτα σοκάκια γύρω από το λιμάνι και ανεβείτε τα 401 σκαλιά που οδηγούν στον Άγιο Γεώργιο του Βουνού. Περιστοιχίζεται από τεράστιες φυσικές πλάκες ενώ μέσα στο μοναστήρι υπάρχει μία κατακόμβη.

Να πιείτε βραδινό ποτό στο Cupa Bar, ένα από τα πιο ατμοσφαιρικά bar όλου του Αιγαίου

 

Ψαρά, Βορειοανατ. Αιγαίο

Να πας σαν προσκυνητής, έτοιμος να χάσεις την καρδιά σου για να την ξανακερδίσεις. Μια χούφτα ήρωες μένουν εδώ, περιμένοντας κι άλλους. Φτάνουν υποψιασμένοι  για να υψώσουν το ανάστημά τους απέναντι στο χρόνο. Αθάνατος κι αυτός, γαντζωμένος στους βράχους. Δεν γλιτώνει. Γκρεμοτσακίζεται κάθε φορά που κάποιος καινούργιος μπαίνει στο λιμάνι. Κάθε φορά που κάποιος έρχεται χωρίς να ανησυχεί για τίποτα, φέρνοντας μαζί του μονάχα μια ντάνα βιβλία. Ανάμεσα τους και οι τρεις τόμοι του  "Δρόμοι της Ελευθερίας" του  Ζαν-Πολ Σαρτρ. Φεύγοντας θα έχει μάθει να ζει πραγματικά ελεύθερος και, αν το ξεχάσει, τα Ψαρά θα βρίσκονται πάντα εκεί για να του το θυμίζουν.

Διαμονή

Ψαρά Βόρεια του οικισμού, δεκαπέντε πλήρως εξοπλισμένα, λιτά δωμάτια γύρω από ψηλά δέντρα που σχηματίζουν φυσικό φράχτη. Ο σκιερός κήπος του, ησυχαστήριο. Συντροφιά μάς κρατά η χαρούμενη Δέσποινα που ξέρει το νησί σαν την παλάμη της. Τηλ.: 22740-61180, € 55 το δίκλινο.

Ρεστάλια Πέντε πλήρως εξοπλισμένα διαμερίσματα κοντά στο λιμάνι. Όλα έχουν θέα, αλλά προτιμήστε αυτά του δεύτερου ορόφου όπου σας ξυπνά το πρωί ο αλμυρός αέρας. Τηλ.: 22740-61201, € 45 το δίκλινο.

Φαγητό

Δελφίνια Ο κυρ-Μανώλης μαγειρεύει εδώ και είκοσι χρόνια στο λιμάνι των Ψαρών σπιτικά πιάτα από ντόπια υλικά: φασολάκια, κολοκυθάκια, μπριάμ. Ρίχνει και ψάρια στη σχάρα. Ό,τι βγάλει ο γιαλός. Οι ντόπιοι ξέρουν ότι εδώ είναι το βασίλειο της αστακομακαρονάδας. Τηλ.: 22740-61352, € 6 όλα τα μαγειρευτά, € 65 το κιλό η αστακομακαρονάδα.

Σπιτάλια Στις πέτρινες βεράντες του δοκιμάσαμε αστακό με κριθαράκι και ντόπιο κατσικάκι γεμιστό με ρύζι και συκωτάκια. Το μεράκι του κυρ-Δημήτρη έχει μετατρέψει το παλιό λοιμοκαθαρτήριο σε γοητευτική ταβέρνα σχεδόν μέσα στη θάλασσα. Τηλ.: 22740-61377, € 16 η μερίδα το κατσικάκι, € 60-70 το κιλό ο αστακός.



 Λειψοί, Δωδεκάνησα

Εκεί που δεν περιμένουμε να βρούμε τίποτα συναντάμε ηλιοκαμένους Ιταλούς να ετοιμάζονται για ψαροτούφεκο. "Ερχόμαστε εδώ γιατί βρίσκουμε ό,τι θέλουμε: καλό κρασί, καταγάλανα νερά και τεράστιους σαργούς. Το νησί το ανακαλύψαμε τυχαία πριν από τέσσερα χρόνια με το ιστιοπλοϊκό. Από τότε, η θάλασσα-μάγισσα μας προκαλεί να ταξιδεύουμε και να ξενιτευόμαστε". Η ησυχία είναι τόσο απόλυτη που ακούμε τα κουδούνια των ζώων και τους ψάλτες της Παναγίας από την άλλη της Χώρας. Νιώθουμε ότι βρίσκεται σε εξέλιξη μια ιδιότυπη Θεία Λειτουργία. Περπατάμε ανάμεσα σε καλαμιές, σε μυστικά λιμάνια και αρχαίες πόλεις. Κοινωνούμε στα ταβερνάκια των ναυτικών με γλυκό, μαύρο νάμα – το ντόπιο κρασί που κάποτε απολάμβανε και ο Ποντίφικας.

Νηρηίδες Λευκά κυβόσπιτα με μπλε παραθυρόφυλλα σε αγρόκτημα που μοσχοβολά βουκαμβίλιες και βασιλικούς. Η μεζονέτα μας έχει το όνομα μιας εκ των Νηρηίδων: Γαλάτεια.  Αγαπήσαμε τα στολισμένα στο χέρι καπέλα (στους τοίχους πάνω απ' τα κρεβάτια), τα λευκά σκαλοπάτια και την ήρεμη δροσερή βεραντούλα μας. Παρέα μας κρατάει η κυρία Πόπη, άτυπη ξεναγός του νησιού, η οποία μας κερνά κουραμπιέδες, ξεροτήγανα και ντόπιο ανάμα (δίπλες τυλιχτές). Τηλ.: 22470-41291, 697 4468265, www.niriedes.com, € 130 το δίκλινο (Αύγουστο), € 90 (Σεπτέμβριο).

Αφροδίτη Εικοσιοκτώ λευκά-μπλε studio και διαμερίσματα. Δίπλα στη θάλασσα, στην παραλία Λιεντού, πέντε λεπτά από το λιμάνι των Λειψών. Όλα γίνονται με την προσωπική φροντίδα της οικογένειας Μαυράκη. Μην αρνηθείτε να συμμετάσχετε στα γλέντια που γίνονται το βράδυ στο café. Τηλ.: 22470-41000-2, www.hotel-aphroditi.com, € 60 με πρωινό.

Φαγητό

Νίκος και Λούλη Στέκι των πιστών των Λειψών και των ντόπιων ψαράδων. Χταποδάκι τρυφερό, καλή καρδιά, κουβέντες του Νίκου και ουζάκι μέχρι το πρωί. Τηλ.: 22470-41356, € 10-15 το άτομο.

Ο Κώστας Η ταβέρνα πέρασε από το πατέρα στους γιους. Μετά τις βουτιές στον Πλατύ Γιαλό, αναλαμβάνουμε δυνάμεις με αθερινούλα ψιλή, φρέσκο γαλέο, ξιφία και κατσικάκι κοκκινιστό από τη στάνη τους. Τηλ.: 694 4963303, € 9 ο ξιφίας, € 7 η αθερίνα.


Κάλαμος, Επτάνησα

Οι παπούδες στην Αιτωλοκαρνανία λένε ότι ο Κάλαμος ήταν ο βράχος που πέταξε ο οργισμένος Κύκλωπας στον πολυμήχανο Οδυσσέα και τους συντρόφους του. Σαν βουνό μέσα στη θάλασσα. Μονάχο του. Μυρίζει θυμάρι, βασιλικό, δάφνη και στο χώμα του ριζώνουν κουμαριές, σκίνοι, θαλασσινά πεύκα και ροδιές με άγουρους ακόμη καρπούς. Τον Κάλαμο δεν τον ξέρει κανείς. Για να τον συστήσεις σε κάποιον πρέπει να τον γνωρίζεις καλά. Nα ξέρεις ότι μπορεί χωρίς αυτοκίνητο, club και freddo. Να ξέρεις ότι θέλει να ξεφύγει. Ούτε λεωφορείο, ούτε ταξί, μόνο κανένα ποδήλατο και τα αγροτικά της κοινότητας που θα προσφερθούν να σε εξυπηρετήσουν.  Εδώ ευλογεί ο Άγιος Δονάτος, μυστικός και αυτός.

Διαμονή

Θεόδωρος Κεραμίδας Νεόκτιστο διαμέρισμα για δύο ή τρία άτομα στη καρδιά της Χώρας, με πλήρως εξοπλισμένη κουζίνα. Εδώ μαγειρέψαμε τα κηπευτικά που μας φίλεψε η γιαγιά Κωστάκαινα. Τηλ.: 26460-91414, € 30-40.

Καλλιρρόη Καρβούνη Περιποιημένα studio στο ήσυχο λιμανάκι του νησιού με μπαλκόνια που καθρεφτίζονται στα ήρεμα γαλαζοπράσινα νερά. Τηλ.: 697 4418258, 26460-91242, € 40-50 το studio.

Camping Ελεύθερο φυσικά. Στη διπλανή σκηνή κάτω από τα θαλασσινά πεύκα, μένουν δυο Γάλλοι, ο Αντριάν και η Ζιλί, που πήραν το μυστικό κληρονομιά από τον παππού τους.

Φαγητό

Ακρογιάλι  Ψάρια κατευθείαν από τις ντόπιες τράτες, σε τραπεζάκια που καθρεφτίζονται στη θάλασσα, στην άκρη του λιμανιού. O κύριος Σπυρογιάννης τα γεμίζει σαργούς, γαύρους και τηγανητά λαχανικά από το μποστάνι που δεν γνωρίζει το εστί φυτοφάρμακο. Εξαιρετικά τα σπιτικά παπουτσάκια Τηλ.: 26460-91358, € 5,50 τα κυρίως.

Η Βοσκοπούλα Πάνω στη βοτσαλωτή παραλία Αγραπιδιά, οι κατσαρόλες του κύριου Κοσμά γεμίζουν με σουπιές και σπυρωτό μυδοπίλαφο, και οι  σχάρες με καλαμαράκια, χταποδάκια και γαρίδες (μαγειρεύονται όπως θέλετε εσείς). Οι τσιπούρες δεν θέλουν τίποτα παρά μονάχα αλάτι. Τηλ.: 26460-91403, € 7 το μυδοπίλαφο.


Οθωνοί, Επτάνησα

Οι Εγγλέζοι έστελναν εδώ τους άρρωστους στρατιώτες για να αναρρώσουν, μια και το νησί φημιζόταν για το καλό του κλίμα. Για τους Ιταλούς είναι ο Φανός, το μόνο φως μεσοπέλαγα. Το φως που θες να λάμψει μέσα σου λίγο πριν το χειμώνα που θα γίνεις τριάντα. Το φως που λάμπει σε ένα απέριττο μισοάδειο ενοικιαζόμενο δωμάτιο όπου το μόνο που ακούγεται είναι το απαλό βουητό του ψυγείου. Στα ράφια του κρατιέται φρέσκια η όρεξη για ζωή. Ζωή που περπατιέται σε χωματοδρόμους με ελαιόδεντρα και πέτρινους σκελετούς σπιτιών. Πίσω μας ένας παππούς έχει από το χέρι το εγγονάκι του. Του το φέρνουν κάθε χρόνο από την Αθήνα για να γνωρίσει το καλοκαίρι.

Διαμονή

Ξενοδοχείο Καλυψώ Δεκατέσσερα λιτά δωμάτια μέσα στο λιμάνι, όλα φροντισμένα με το μεράκι του κύριου Αναστάση, που θα σας αποκαλύψει τις καλύτερες βόλτες στο νησί. Τηλ.: 26630-71578, € 40 το δίκλινο.

Κατέχης Κώστας Ευρύχωρα στούντιο πλήρως εξοπλισμένα, δίπλα από εκεί που ρίχνει άγκυρα το καράβι. Η κυρία Αγαθή φροντίζει κάθε μέρα να έχετε όλα τα απαραίτητα για πρωινό στο ντουλαπάκι της κουζίνας: καφέ, μαρμελάδες, παξιμάδια. Τηλ.: 26630-72157, € 50 το δίκλινο.

Κατέχης Τάσος Ενοικιαζόμενα διαμερίσματα με δύο κρεβατοκάμαρες για οικογένειες ή μεγάλες παρέες 150 μέτρα από την παραλία Άσπρη Άμμος. Τηλ.: 6976 785763, € 80 το διαμέρισμα.

 Φαγητό

New York Ουζάκια, σουβλάκια, σκορπιός μπουρδέτο και μπουρεκόπιτα από τα χέρια της κυρίας Όλγας. Επιδόρπιο σπιτικός, τραγανιστός μπακλαβάς. Στο λιμάνι. Τηλ.: 26630-71581, € 5 η μπουρεκόπιτα.

Καπρόκιος Η κυρία Μαριέττα μαγειρεύει σαν στο σπίτι της ζουμερό μουσακά, γεμιστά (ζητήστε περισσότερο ρύζι από το ταψί) και σουτζούκια. Προτιμήστε τα τραπεζάκια της αυλής γύρω από τις πετούνιες και τις γαριφαλλιές. Τηλ.: 26630-72266, € 8 ο μουσακάς

Ακολουθήστε το eirinika.gr στο Google News για ενδιαφέρουσες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο

Πατήστε εδώ για να διαβάσετε όλες τις αναρτήσεις του eirinika.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ